13 Май, 2019 19:56 3 460 19

В Хаген: Българи и румънци създават нов "пояс на бедността"

  • българи-
  • румънци-
  • хаген-
  • икономика

В един средноголям германски град са разтревожени заради прилива на български и румънски мигранти

В Хаген: Българи и румънци създават нов "пояс на бедността" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Българските и румънските граждани, заселващи се в германския град Хаген, на няколко пъти попадат в полезрението на медиите. Според „Дойчландфунк", те са вече близо 5000. За един град със 190-хилядно население това не е малко. А тези мигранти се заселват главно в един хагенски квартал, който местните наричат „пояс на бедността".

Там над 50% от българските и румънските граждани получават социалните помощи „Харц-4", а децата им често пъти не са записани на детска градина и не ходят редовно на училище. Габриеле Шванке, която в общината отговаря за жилищното настаняване на мигрантите, разказва пред „Дойчландфунк":

Експлозивен проблем за един град, който не разполага с много пари

„Тъжно е, но понякога във вестниците ще прочетеш, че ромските деца ходят по нужда в къщичките на площадките за игри. Това е вярно. Само че във вестника не пише, че в техните жилища отдавна няма вода, макар наемателите да са си платили (…) И веднага трябва да се запитаме дали е редно да повтаряме „ромите не са по чистотата", или трябва да признаем, че те правят това, което би направил всеки друг в тяхното положение“.

В репортажа на радиото става дума и за възрастен човек, който доброволно участва в почистването на едно площадче в проблемния квартал. „Те изхвърлят боклук от прозорците, хвърлят по земята. При тях си, в Югоизточна Европа, сигурно е така", казва той пред радиото.

Репортерът на медията е разговарял и с Райнхард Голдбах, друг представител на общината, който добре познава проблемите. Голдбах осъзнава експлозивния заряд на този проблем, защото знае още, че градът финансово не е добре, че липсват милиони за детски градини и училища. А мигрантите допълнително усложняват нещата.

Сега в града се тревожат, че след Брекзита от Великобритания към Хаген ще поемат още българи и румънци, пишат два регионални вестника. Смята се, че ще се завърнат онези хора, които вече прекарали известно време в Хаген, но в периода 2016-2017 година са заминали за Обединеното кралство. И че ще дойдат нови, които обикновено се насочват именно към градове, където вече има солидни техни общности.

А след Брекзита - още по-голям наплив на българи и румънци?

Общинските власти официално не споделят тези опасения, но представители на администрацията неофициално ги потвърждават пред журналисти от вестник „Вестфаленпост". Вестникът припомня, че във Великобритания живеят около 400 000 граждани на двете балкански държави. Какво ще стане с тях след Брекзита? В отговор на този въпрос говорителят на министерството за Брекзита Сам Кокс казва пред германския вестник, че всички граждани на ЕС, които в деня на излизането на Великобритания от ЕС живеят на нейна територия, ще получат право на престой – независимо от това дали Лондон е сключил договор с ЕС.

Германското правителство информира вестника, че не разполага със сведения за плановете на тези мигранти след Брекзита. Същият отговор идва и от Министерството на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия. А говорителка на Еврокомисията казва: „Ситуацията с Брекзита е неясна, затова нека не спекулираме."

Въпреки това общинските власти в Хаген се тревожат. Още повече, че засега никой не може да им отговори дали ще получат допълнителни средства от Берлин или от Брюксел, ако обратната миграция на българи и румънци от Великобритания им наложи допълнителни разходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганизация ЕС

    84 1 Отговор
    Ами интегрирайте ги ве нали било много лесно и все ни поучавате ! На ви сега "марокански" демек българо-румънски цигански скакалци, айсде оправяйте се !

    Коментиран от #5

  • 2 Соросоидна

    19 1 Отговор
    Пропаганда!
  • 3 Точно

    23 4 Отговор
    Това че хвърлят боклуци е дребен проблем , а за Немците е голям проблем....Важно е че в Германия не могат да грабят и убииват безнаказано....Съдебната им система работи много добре...засега.....

    Коментиран от #11

  • 4 факт

    12 0 Отговор
    След брекзита в англия пак ще може да се ходи да се работи само ,че този път ще има 1 документ и той се казва резрешително за работа както беше преди 2014 година.Това ще е разликата.
  • 5 име

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Циганизация ЕС":

    браво,точно и ясно.....да дадат пример
  • 6 миро

    17 1 Отговор
    всичките цигани да пратим в германия
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 onq s konq

    13 1 Отговор
    Простите германци не разбират че "От лошото има и ПО-ЛОШО".А въпросното "по-лошо" са близкоизточните Пълчища,в сравнение с които нашите цигани са направо като завършили Сорбоната!И друго не разбират немците-че точно НАШИТЕ ЦИГАНИ предпазват града им от Мигрантите,които ДОКАЗАНО ОТ БЪЛГ. ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НЕ ОБИЧАТ ЦИГАНИЗАЦИЯТА...и не се задържат:)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Циганизация ЕС

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Точно":

    Ще спре да работи и съдебната им система, като си понапълнат и препълнят затворите и като почнат и там да ги хрантутят, ще почнат и да не ги осъждат, както е сега у нас! Пък като им скочат и няколко организации за защита на примитивите и съвсем, ще дадат заден, те вече го дават де има квартали в които не може да припари немската полиция камоли да ги съдят !
  • 12 Месершмит

    8 3 Отговор
    Ще мине време и ще се роди той с мустака под носа за да им покаже кон боб яде ли!
  • 13 Напаст божия

    8 0 Отговор
    Хранете ги,поете ги,образовайте ги и за изборите,ще имате прилежни гласоподаватели...Но не се заблуждавайте,че ще минете с по едно кебапче...
  • 14 Пест Контрол

    11 0 Отговор
    Да ви са честити новите германци...С радост,бихме ви ги дали всичките,но няма как да стане...Те са като хлебарките,убиваш една,десет се раждат...
  • 15 Фен

    5 0 Отговор
    Хибридната война на Дойче веле продължава да се лее....
  • 16 Българина

    9 1 Отговор
    Това е единствения плюс за нас от членството в ес, защото финансово и демогтафски дефакто сме на минус категорично! Всичкото циганин да се изсели доброволно, дори трябва и ние да се присъединим към Харц4 с финансиране за трайно изселване на нехората. Нямаш 11 клас не знаеш български и не можеш да смяташ, Харц4 е програмата за теб!
  • 17 Един

    6 0 Отговор
    Заглавието трябва да е: " В Хаген: Български и румънски цигани ..."
  • 18 bank

    2 0 Отговор
    Абе, ще вземе да се пръкне пак някой Хитлер...
  • 19 Ром ама кубински

    8 0 Отговор
    Защо така лицемерно?Иракски и пакистански и афгански цигани може,а български и румънски не.Стига с тези двойни стандарти.