ФАКТИ.БГ

Заплатите на чиновниците растат по-бързо от IT сектора

През юни 2018 г. средната заплата в страната е била 1119 лв.

Публикувана: 24 Май, 2019 18:15
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3048
Заплатите на чиновниците растат по-бързо от IT сектора
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези в най-успешния сектор у нас - на информационните технологии. През 2018 г. нетните възнаграждения на заетите в министерства и агенции са скочили средно със 17.3%, пише в. "Сега".

Това става ясно от доклада за състоянието на държавната администрация за 2018 г., приет от правителството. В него се цитира годишният доклад на Европейската комисия за доходите на чиновниците в страните членки към средата на миналата година.

За сравнение - през юни 2018 г. средната заплата в страната е била 1119 лв., което е с 9% повече на годишна база, показват данните на националната статистика. А най-високите заплати - тези на работещите в сферата на IT и телекомуникациите, са се увеличили с 13%. Интересно е, че през 2017 г. докладът за състоянието на държавната администрация отчита доста по-скромен ръст на чиновническите заплати у нас - едва от 2.5%.

Няколко фактора помпат възнагражденията на държавните чиновници през миналата година, става ясно от доклада. Сред тях са увеличението на минималната работна заплата за поредна година с 50 лв., текучеството, което водело до определяне на по-високи индивидуални заплати на новоназначените служители, повишаването в длъжност, при което също се вдигали възнагражденията. Отражение върху статистиката оказвала и промяната на статута на служителите в Комисията за финансов надзор в началото на 2018 г.

Финансовият регулатор си извоюва едни от най-високите възнаграждения в администрацията у нас наред с тези в БНБ. В резултат на това шефовете на дирекции в КФН се разписват срещу 5133 лв., актюерите - за 4500 лв., а старшите експерти - срещу 2893 лв. Председателят на КФН получава 13 149 лв., а тримата му заместници - по 12 000 лв. В края на 2018 г. депутатът от БСП Драгомир Стойнев разкри, че на държавната администрация са изплатени 118 млн. лв бонуси.

Според неговите данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева. стана ясно, че Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.

Според оповестените от него данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева. От доклада не става ясно доколко годишната атестация на чиновниците оказва влияние върху ръста на основните месечни заплати. За сметка на това е отправена критика към оценяването на служителите, което водело до "девалвация" на оценките.

Промяна в наредбата за заплатите в държавната администрация от началото на тази година обаче цели да реши част от проблемите с определянето на заплатите в държавната администрация. Тя ще доведе и до още по-висок ръст на възнагражденията в сравнение с този от миналата година, наред с 10%-ното вдигане на бюджетните заплати от началото на 2019 г.

Така например с 20% ще се увеличават заплатите на чиновниците с отлична оценка за работата си. Досега при такава оценка възнаграждението се повишаваше с 15%. Повече ще взимат и тези, които получат оценка "Изпълнението надвишава изискванията". Тяхната месечна заплата ще расте с 15% вместо с 10%.

При оценка "Изпълнението отговаря напълно на изискванията" вместо 5% увеличението ще е с 10%. Аргументът за промяната е, че така ще се преодолее изоставането на заплатите на старите спрямо новоназначените служители, както и че ще могат да се привличат висококвалифицирани кадри в администрацията.

През миналата година 14% от чиновниците са получили оценка "Изключително изпълнение", 53% надвишават изискванията, за 32% изпълнението отговаря на изискванията, а под 1 процент са тези, които не отговарят на изискванията. За поредна година докладът констатира огромна разлика между минималната и максималната основна месечна заплата за една и съща длъжност в администрацията.

Така например възнаграждението на младши експерт може да достигне 2013 лв., но в някои администрации е 420 лв., въпреки че минималната заплата в страната през 2018 г. бе 510 лв. Голяма е ножицата и в заплащането на ръководните длъжности. Възнаграждението на главен секретар в министерство може да стигне до 4000 лв., но в някои ведомства може да е и 1200 лв. Между 1200 и 4320 лв. варират възнагражденията на директори на дирекции. За началник отдел диапазонът е между 660 до 3400 лв., а за държавен експерт - от 720 до 3050 лв.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
амън
1 Отговор
ей така се върви напред и нагоре !

Оценка:
-0 +19

жалко
2 Отговор
Лошото е, че големите повишения и бонуси ги взимат само калинките и парашутистите. За хората които реално вършат работа са трохите. За това и такива огромни разлики за една и съща позиция - просто някои са "наши хора", а други - не.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +35

бай Даньо
3 Отговор
Някой с носталгия по времето на Луканов , Виденов и Станишев? Или само при бай Тошо остана хубавото време кога бяхме богати? Наш кви богати ! ха-ха

Оценка:
-7 +7

Браво
4 Отговор
само така! И следващия път когато някой го заболи нещо да отиде при младши експерт на 2013 лв заплата да го излекува.

Оценка:
-0 +9

777999
5 Отговор
Болната тема...
Дайте нещо за Чане!

Оценка:
-0 +4

ИСТИНАТА ПАРАГРАФ 22
6 Отговор
за ГОЛЯМАТА АДМИНИСТРАЦИЯ трябват ВИСОКИ ЗАПЛАТИ,за да се ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ, за ДА СЕ ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ, за ДА СЕ ПОВИШАВАТ ПАК ЗАПЛАТИТЕ, за ДА СЕ ВДИГАТ ПАК ДАНЪЦИТЕ и така ДОКАТО ГЕРБ ОСТАНЕ САМА В БЪЛГАРИЯ!

Оценка:
-1 +24

Долна
7 Отговор
Лъжа е това!

Оценка:
-11 +6

Администратор
8 Отговор
На всички тези, които завиждат на огромните чиновтически заплати трябва да спомена, че преди увеличението заплатата на експерт с висше образование беше 640 лева. Държавните служители нямат клас прослужено време. Колко от гениите, които дават съвети тук би се хванал за подобна заплата?

Оценка:
-21 +7

Данъкоплатец
9 Отговор
Това е безобразно! Няма такава “ нормална” държава! Това е характерно за Куба, Венецуела и Северна Корея ! Управляващият ни режим “храни” своите избиратели за сметка на данъкоплатеца!!!!

Коментиран от #11


Оценка:
-2 +23

Бачо Киро
10 Отговор
Напишете го повечко пъти де, 3х не стига.
Според неговите данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева. стана ясно, че Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.

Според оповестените от него данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.

Оценка:
-2 +4

Бачо Киро
11 Отговор

До коментар #9 от "Данъкоплатец":


Няма, аме.. Гърция е същата работа. Дори при големите ножици държавен работник съкратен йок... Демокрация братче...

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +8

Бай *уй
12 Отговор

До коментар #11 от "Бачо Киро":


За това, всички работещи и можещи ще напуснат и тук ще останат само държавни чиновници / най- вече “ юристи “/, пенсионери и цигани, както преди време каза д-р Тренчев !!!!

Оценка:
-1 +20

Мисля
13 Отговор
Заплатите на администрацията трябва да се гласуват с референдуми - повишение или намаление. В момента не виждам причина за да им се повишават заплатите. В Ай Ти сектора, за да си повишиш заплатата трябва да смениш фирмата. Пукнах от смях като слушах онази “извънземна” Габриел да казва как са спомогнали за развитието на този сектор. По- вярно щеше да бъде ако беше казала, че Ай Ти секторът някак се развива, благодарение не това, че герберунгелите не го пипат и не се месят там с едноклетъчните си мозъци.

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +15

Така е
14 Отговор
Бил съм 14г. държавен служител. Оценките са за отмъщение за тези които се опитват да има някаква справедливост. Най високи оценки имат подлизурковците и доносниците. Така е било винаги.

Оценка:
-1 +26

Patriot
15 Отговор
Много са тия чиновници,които са на гърба на данъкоплатеца.Половината трябва да бъдат уволнени и заплатите им да бълат разпределени на пенсионерите и децата!

Оценка:
-1 +12

Не глеам таувизия
16 Отговор
Как нема растат.. Що къщи за госте са разписАле...

Оценка:
-0 +8

Не глеам таувизия
17 Отговор

До коментар #13 от "Мисля":


Амин...

Оценка:
-0 +2

Plovdiv
18 Отговор

До коментар #2 от "жалко":


Затова съвсем скоро няма да има кой да върши работата! Тогава ще е интересно ония гниди откъде ще си взимат заплатите за това, че по цял ден пият кафета и зяпат в интернет!

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ген. Румен Радев
Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев критикува политиката на правителството
Политика със страх не се прави"

Още бисери
ТОП 5