Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Заплатите на чиновниците растат по-бързо от IT сектора

През юни 2018 г. средната заплата в страната е била 1119 лв.

Публикувана: 24 Май, 2019 18:15
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2608
Заплатите на чиновниците растат по-бързо от IT сектора
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези в най-успешния сектор у нас - на информационните технологии. През 2018 г. нетните възнаграждения на заетите в министерства и агенции са скочили средно със 17.3%, пише в. "Сега".

Това става ясно от доклада за състоянието на държавната администрация за 2018 г., приет от правителството. В него се цитира годишният доклад на Европейската комисия за доходите на чиновниците в страните членки към средата на миналата година.

За сравнение - през юни 2018 г. средната заплата в страната е била 1119 лв., което е с 9% повече на годишна база, показват данните на националната статистика. А най-високите заплати - тези на работещите в сферата на IT и телекомуникациите, са се увеличили с 13%. Интересно е, че през 2017 г. докладът за състоянието на държавната администрация отчита доста по-скромен ръст на чиновническите заплати у нас - едва от 2.5%.

Няколко фактора помпат възнагражденията на държавните чиновници през миналата година, става ясно от доклада. Сред тях са увеличението на минималната работна заплата за поредна година с 50 лв., текучеството, което водело до определяне на по-високи индивидуални заплати на новоназначените служители, повишаването в длъжност, при което също се вдигали възнагражденията. Отражение върху статистиката оказвала и промяната на статута на служителите в Комисията за финансов надзор в началото на 2018 г.

Финансовият регулатор си извоюва едни от най-високите възнаграждения в администрацията у нас наред с тези в БНБ. В резултат на това шефовете на дирекции в КФН се разписват срещу 5133 лв., актюерите - за 4500 лв., а старшите експерти - срещу 2893 лв. Председателят на КФН получава 13 149 лв., а тримата му заместници - по 12 000 лв. В края на 2018 г. депутатът от БСП Драгомир Стойнев разкри, че на държавната администрация са изплатени 118 млн. лв бонуси.

Според неговите данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева. стана ясно, че Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.

Според оповестените от него данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева. От доклада не става ясно доколко годишната атестация на чиновниците оказва влияние върху ръста на основните месечни заплати. За сметка на това е отправена критика към оценяването на служителите, което водело до "девалвация" на оценките.

Промяна в наредбата за заплатите в държавната администрация от началото на тази година обаче цели да реши част от проблемите с определянето на заплатите в държавната администрация. Тя ще доведе и до още по-висок ръст на възнагражденията в сравнение с този от миналата година, наред с 10%-ното вдигане на бюджетните заплати от началото на 2019 г.

Така например с 20% ще се увеличават заплатите на чиновниците с отлична оценка за работата си. Досега при такава оценка възнаграждението се повишаваше с 15%. Повече ще взимат и тези, които получат оценка "Изпълнението надвишава изискванията". Тяхната месечна заплата ще расте с 15% вместо с 10%.

При оценка "Изпълнението отговаря напълно на изискванията" вместо 5% увеличението ще е с 10%. Аргументът за промяната е, че така ще се преодолее изоставането на заплатите на старите спрямо новоназначените служители, както и че ще могат да се привличат висококвалифицирани кадри в администрацията.

През миналата година 14% от чиновниците са получили оценка "Изключително изпълнение", 53% надвишават изискванията, за 32% изпълнението отговаря на изискванията, а под 1 процент са тези, които не отговарят на изискванията. За поредна година докладът констатира огромна разлика между минималната и максималната основна месечна заплата за една и съща длъжност в администрацията.

Така например възнаграждението на младши експерт може да достигне 2013 лв., но в някои администрации е 420 лв., въпреки че минималната заплата в страната през 2018 г. бе 510 лв. Голяма е ножицата и в заплащането на ръководните длъжности. Възнаграждението на главен секретар в министерство може да стигне до 4000 лв., но в някои ведомства може да е и 1200 лв. Между 1200 и 4320 лв. варират възнагражденията на директори на дирекции. За началник отдел диапазонът е между 660 до 3400 лв., а за държавен експерт - от 720 до 3050 лв.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
амън
(гост)

Неутрално
1 Отговор
ей така се върви напред и нагоре !

Оценка:
-0 +19

жалко
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Лошото е, че големите повишения и бонуси ги взимат само калинките и парашутистите. За хората които реално вършат работа са трохите. За това и такива огромни разлики за една и съща позиция - просто някои са "наши хора", а други - не.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +35

бай Даньо
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Някой с носталгия по времето на Луканов , Виденов и Станишев? Или само при бай Тошо остана хубавото време кога бяхме богати? Наш кви богати ! ха-ха

Оценка:
-7 +7

Браво
(гост)

Неутрално
4 Отговор
само така! И следващия път когато някой го заболи нещо да отиде при младши експерт на 2013 лв заплата да го излекува.

Оценка:
-0 +9

777999
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Болната тема...
Дайте нещо за Чане!

Оценка:
-0 +4

ИСТИНАТА ПАРАГРАФ 22
(гост)

Неутрално
6 Отговор
за ГОЛЯМАТА АДМИНИСТРАЦИЯ трябват ВИСОКИ ЗАПЛАТИ,за да се ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ, за ДА СЕ ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ, за ДА СЕ ПОВИШАВАТ ПАК ЗАПЛАТИТЕ, за ДА СЕ ВДИГАТ ПАК ДАНЪЦИТЕ и така ДОКАТО ГЕРБ ОСТАНЕ САМА В БЪЛГАРИЯ!

Оценка:
-1 +24

Долна
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Лъжа е това!

Оценка:
-11 +6

Администратор
(гост)

Неутрално
8 Отговор
На всички тези, които завиждат на огромните чиновтически заплати трябва да спомена, че преди увеличението заплатата на експерт с висше образование беше 640 лева. Държавните служители нямат клас прослужено време. Колко от гениите, които дават съвети тук би се хванал за подобна заплата?

Оценка:
-21 +7

Данъкоплатец
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Това е безобразно! Няма такава “ нормална” държава! Това е характерно за Куба, Венецуела и Северна Корея ! Управляващият ни режим “храни” своите избиратели за сметка на данъкоплатеца!!!!

Коментиран от #11


Оценка:
-2 +23

Бачо Киро
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Напишете го повечко пъти де, 3х не стига.
Според неговите данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева. стана ясно, че Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.

Според оповестените от него данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.

Оценка:
-2 +4

Бачо Киро
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #9 от "Данъкоплатец":


Няма, аме.. Гърция е същата работа. Дори при големите ножици държавен работник съкратен йок... Демокрация братче...

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +8

Бай *уй
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #11 от "Бачо Киро":


За това, всички работещи и можещи ще напуснат и тук ще останат само държавни чиновници / най- вече “ юристи “/, пенсионери и цигани, както преди време каза д-р Тренчев !!!!

Оценка:
-1 +20

Мисля
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Заплатите на администрацията трябва да се гласуват с референдуми - повишение или намаление. В момента не виждам причина за да им се повишават заплатите. В Ай Ти сектора, за да си повишиш заплатата трябва да смениш фирмата. Пукнах от смях като слушах онази “извънземна” Габриел да казва как са спомогнали за развитието на този сектор. По- вярно щеше да бъде ако беше казала, че Ай Ти секторът някак се развива, благодарение не това, че герберунгелите не го пипат и не се месят там с едноклетъчните си мозъци.

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +15

Така е
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Бил съм 14г. държавен служител. Оценките са за отмъщение за тези които се опитват да има някаква справедливост. Най високи оценки имат подлизурковците и доносниците. Така е било винаги.

Оценка:
-1 +25

Patriot
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Много са тия чиновници,които са на гърба на данъкоплатеца.Половината трябва да бъдат уволнени и заплатите им да бълат разпределени на пенсионерите и децата!

Оценка:
-1 +12

Не глеам таувизия
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Как нема растат.. Що къщи за госте са разписАле...

Оценка:
-0 +8

Не глеам таувизия
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #13 от "Мисля":


Амин...

Оценка:
-0 +2

Plovdiv
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #2 от "жалко":


Затова съвсем скоро няма да има кой да върши работата! Тогава ще е интересно ония гниди откъде ще си взимат заплатите за това, че по цял ден пият кафета и зяпат в интернет!

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Велислава Дърева
Журналистката обяснява пред БНР:
Арабските пролети" се превърнаха в много тежки "европейски зими"."

Още бисери