Last news in Fakti

3 Юни, 2019 23:31 4 888 10

Китай „помпа“ цената на свинското месо

  • месо-
  • свинско-
  • цена-
  • китай

Властите в Пекин все още не могат да овладеят епидемията от африканска чума

Свинското месо демонстрира впечатляващо рали. От февруари до април фючърсите му на световните борси са нараснали с повече от 75%. На пазара се наблюдава известно затишие през последните седмици, но експертите предупреждават, че това е по-скоро затишие пред нов ценови скок, съобщават специализираните сайтове.

Африканската чума в Китай е приела формата на епидемия. Анализаторите на Rabobank посочват, че чумата и "паническото клане" на прасета заплашват да погубят до 200 милиона животни, което се равнява на една трета от животните в Поднебесната империя. Подобни перспективи дават основание да се очаква растеж на вноса на свинско месо от други страни, което ще подпомогне растежа на цените на световните пазари. Експертите смятат, че ефектът от последните събития в Китай ще се почувства напълно от пазара едва след 6 месеца - през втората половина на 2019 година.

Проблемът с африканската чума в Китай стана актуален още през август миналата 2018 година. Експертите смятат, че една от причините, поради които все още не е решена, е лошо организираната система за компенсиране на земеделските производители. В случай на болести, местните власти бързат да унищожат животните в риск, но не са склонни да изплатят средствата на фермерите като компенсация. В резултат на това земеделските производители се опитват да не обявят огнищата на болестта и вместо да се обърнат към властите, при първите тревожни сигнали, бързат да изколят всички животни, за да имат шанс да продадат месо и да получават средства без да се заместват в тежка бюрокрация с властите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Есман

    5 21 Отговор
    Свинското месо несе яде никак
  • 2 Партия Дост

    12 4 Отговор
    Само Лютви Местан щени спаси от кризата
  • 3 Свинара

    7 8 Отговор
    Някой иска да ми каже че в Китай живеят 600 000 000 питомни прасета?
  • 4 Паток

    23 1 Отговор
    Значи за свинското не е виновен Путин!? Много странна работа!!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мнение

    5 8 Отговор
    Свинското и пилешкото което купуваме в магазина са пълни с хормони и антибиотици ! Генетично свинята е доста близо до човека ! Затова болестите и се предават много лесно на хората които ядат свинско ! По здравословно е да се яде месо от животни които се хранят с трева !
  • 7 илиян

    8 1 Отговор
    като нямаме нефт и газ то свине можем да гледаме или и това не можем
  • 8 SAAB

    9 2 Отговор
    Не са виновни китайците ...... Костов -теменужката е добитъка разсипал държава и стопанство !

    Коментиран от #9

  • 9 коментар

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "SAAB":

    Разсипването се почна от 90г до 2008- 9г!
  • 10 Миризлив пор

    5 0 Отговор
    Преди беше кравето масло, сега е свинското месо. Сещам се колко много истина има в един стар виц - кога ще настъпи световния глад? - отговор "когато китайците разберат че ориза е само гарнитура".