6 Юни, 2019 23:29 3 176 23

Китай залага на руските атомни централи

  • китай-
  • росатом

Подготовката на договорите бе в съответствие със стратегическия пакет от споразумения

Китай залага на руските атомни централи - 1

В Москва, в присъствието на държавните ръководители на Русия и Китай, бе подписан договор за изграждането на Трети и Четвърти енергоблокове на китайската АЕЦ „Сюйдапу”, проектирани по руска технология с реактори ВВЕР-1200. Официалната церемония се състоя по време на държавното посещение на президента на Китай Си Дзинпин в Русия. Документите бяха подписани от представители на инженерното подразделение на „Росатом“ - АСЕ, и на Китайската национална ядрена корпорация CNNC.

„Днес придвижихме проекта за изграждане на новите атомни енергоблокове по руска технология на нова площадка към етапа на практическа реализация. Като включим и подписания по-рано договор за АЕЦ „Тянван“, до 2028 г. ще изградим заедно с нашите китайски партньори четири нови енергоблока от поколение „3 плюс“, отбеляза Алексей Лихачов, генерален директор на държавната корпорация „Росатом“.

Договорът за изграждане на Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ с реактори по руска технология ВВЕР-1200 бе подписан през март тази година. По план Седми енергоблок на централата трябва да заработи през 2026 г., а Осми - през 2027 година.

Пускането в експлоатация на Трети енергоблок на АЕЦ „Сюйдапу” е насрочено за 2027 г., а на Четвърти - за 2028 година.

Подготовката на договорите бе в съответствие със стратегическия пакет от споразумения, определящ ключовите области за развитие на сътрудничеството между Русия и Китай в ядрената енергетика през следващите десетилетия. Той бе подписан на 8 юни 2018 г. по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А наша Теменушка

    26 8 Отговор
    И нашият бог ББ на Американските атомни централи! Както и Марица 1-3! Стана ми смешно!

    Коментиран от #16

  • 2 onq s konq

    10 25 Отговор
    До тук - добре.Лощото е че АМЕРИКА като нищо ще им прасне едни ГРУПОВИ САНКЦИИ и на тока!

    Коментиран от #4, #6, #17

  • 3 Недвижими имоти ГЕРБ

    34 8 Отговор
    Ние пък залагаме ТЕЦ-ове с въглища....щото сме от ГЕРБ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Емил

    8 24 Отговор
    Залага на евтино производство на плутоний за ядрени бомби - това са руските централи!

    Коментиран от #7

  • 6 Мда

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    По-скоро ще им прасне по една бибитка.
  • 7 гост

    7 17 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Не , просто им пуска малко аванта да се радват !!!! Дефицита за Раша в търговията с Китай е такъв , че 100 атомни централи да им дадат да направят , ушанките пак ще са на червено !!! А на китайците им е все тая , щото те и сами си строят три пъти повече централи , още два блока бълха ги ухапала !!!!
  • 8 КИТАЙЦИТЕ

    17 5 Отговор
    ПРОСТО НЯМАМЕ ИЗБОР,ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ГО НАЛАГАТ,НА КОИ ДА ЗАЛОЖИМ НА ЯПОНСКИТЕ ЛИ,ДЕТО НЯМАТ ИЗПУСКАТЕЛНИ КЛАПАНИ ОТГОРЕ.СОРИ.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Видях

    6 12 Отговор
    Гледах ,,Чернобил,, филма и вече не бих си играл с руски произведения още съм млад

    Коментиран от #20, #23

  • 11 Естествено е

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "антиджендар":

    Да бате бегай че тука ще ти треат железни гащи пълно е с фетишисти
  • 12 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "КИТАЙЦИТЕ":

    Преди да пишеш идиотщини провери барем колко атомни централи са построени в СВЕТА , да не говорим в Китай от китайски фирми с китайски технологии !!!! Няма нищо руско , с което да се "похвалиш" , пред Китай !!!!!! Включително оня ден за първи път в СВЕТА направиха изстрелване на ракета в космоса от морска платформа !!!!! И на това ли ушанките са ги научили , хахаххахахах !!!!!!!

    Коментиран от #15, #18

  • 13 гост

    6 3 Отговор
    Досега можеше да имаме две действащи атомни централи с пълен капацитет и да развиваме енергоемка индустрия. Ама на. Било руско и хайде да го затворим и да не го строим. А това, че съседите ни се обграждат с руски централи никой не го интересува. Какво е значението дали ще стане инцидент в нашата територия или от другата страна на границата щом разликата е в някакъв процент по-ниска концентрация?
  • 14 гост

    5 2 Отговор
    Досега можеше да имаме две действащи атомни централи с пълен капацитет и да развиваме енергоемка индустрия. Ама на. Било руско и хайде да го затворим и да не го строим. А това, че съседите ни се обграждат с руски централи никой не го интересува. Какво е значението дали ще стане инцидент в нашата територия или от другата страна на границата щом разликата е в някакъв процент по-ниска концентрация?
  • 15 А стига бе

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Е защо тогава подписват с руснаците-ей така,щото китайците имат излишни няколко милиарда???-абе вие соросоидите сте супер неадекватни бе...
  • 16 Бесен Язовец

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "А наша Теменушка":

    За какво пак си се разревал тук, като вдовица ? Китайците са милиард и отгоре и те искат не искат ще трябва да залагат на АЕЦ ! На теб за чий хур ти е втора централа ? Производство нямаме почти никакво, народа търчи да бяга на запад, а ти за нова АЕЦ си се разревал, защото така го изискват мацковските опорки, още от време оно !

    Коментиран от #21

  • 17 Пешо

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    И как ще им сложи говедарника санкции за тока? Пий си хапчетата!
  • 18 Малко факти за тролчитата

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Към 2019 от 50 електроцентрали по целия свят в.строеж и проектиране, 19 в строеж са руски и още 14 се проектират. Как мислиш, дали половината свят е по-тъп от вас, някакви некадърни бивши комундета, нястоящи краварски тролове, броящи центовете за всеки коментар?! А като прибавим и ядреното гориво и съхранението на отработено такова, руснаците са световен лидер в тоя бранш. Ходи ся яж на боко асфалта!

    Коментиран от #19

  • 19 Да да

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Малко факти за тролчитата":

    Настоящ краварски трол съм. Ти как ги виждаш германците, след като си затватят АЕЦ но за сметка на това монтираха хиляди ветрогенератори? Бъдещата енергия ще идва от вятър, слънце и вода. Част от микса ще е ТЕЦ на газ, задължително когенерация. ТЕЦ на въглища ще бъдат студен резерв. Електромобилите и батерии за компенсация също ще участват в микса. АЕЦ ще се строят само в страни от третия свят,но в Африка може да заложат на слънцето!
  • 20 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Видях":

    Щом си създаваш мнение за нещо по филм, за който самите създатели споделят, че е художествен, а не документален е ясно колко ти е акъла.
  • 21 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    Говориш за руски опорки, а сам признаваш, че надупени на американците сме стигнали дъното и се чудим къде да избягаме. Наистина не те слуша главата.
  • 22 Borislav Popov

    2 0 Отговор
    Жълтите май не са гледали сериала Чернобил.
  • 23 Готин ама не съвсем

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Видях":

    И аз гледах кацането на Луната, ама нещо не им вЕрвам! То у ФАЩ всичко може да се снима!