Last news in Fakti

24 Юни, 2019 21:58 4 838 16

Глад за берачи срина износа на билки с 1/3

  • билка-
  • берачи

През това време много от билките не се събират, а тези, които могат, се сушат трудно

Глад за берачи срина износа на билки с 1/3 - 1

Страната ни е изнесла под 10 000 тона билки през 2018-а, което е с 1/3 по-малко от предходната година. Това обясни пред „Монитор“ председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Иван Цицелков. Той изтъкна, че сезонът е изключително тежък за бранша, тъй като вече трети месец дъждовете у нас не спират, припомня в. "Монитор".

„През това време много от билките не се събират, а тези, които могат, се сушат трудно. В сравнение с миналата година реколтата на всичко се бави с около 20 дни. Съответно и събраните количества са наполовина. Заради валежите най-вероятно билките ще са и с лошо качество - със силно влошени органолептични показатели и лоша микробиология“, коментира Цицелков.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормално

    34 10 Отговор
    Като всичко останало в държавата ГЕРБ !

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Име

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "нормално":

    Гледах преди 2 години интервю с човек от бранша, както всичко и тук сме евтини износители на суровина, вместо да работят европрограмите и хората да развиват българско производство, да преработват и изнасят продукти с добавена стойност. А на франсетата билките им ги изкупуват за поне два пъти по-високи цени.
  • 3 Гост

    46 1 Отговор
    Всички искат да са ТАРИКАТИ, не берачи
  • 4 Ти да видиш

    64 1 Отговор
    Късно е либе за китка и билка. Когато хората бяха тук вие, чорбаджиите се гаврихте с тях. Сега ги няма - берете си сами. И се снимайте без пари.

    Коментиран от #5

  • 5 Даниел

    50 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ти да видиш":

    Работих преди време в австрийска фирма, тук в България. Австрийците бяха казали да се вдигнат заплатите, българското ръководство отказа!

    Коментиран от #7

  • 6 Gost

    20 0 Отговор
    Nqma gi mangalite izbegaxa v 4ujbina i nqma koi davi var6i 4ernata rabota golem smex
  • 7 onq s konq

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Даниел":

    Ха!На нас ли тия?:)ВСЕКИ Чужд инвеститор преди да стъпи в БГ ПЪРВО СЕ ИНФОРМИРА какви са данъците и МИНИМАЛНАТА И СРЕДНА ЗАПЛАТИ!Защото той там от където идва си има предостатъчно работници,ама НЕ МУ СЕ ПЛАЩАТ "ТАМОШНИ ЗАПЛАТИ".
  • 8 баба

    20 3 Отговор
    Лечителите билкари са дар от Бога. Търговците на билки са чума за нашата природа. Не им пука какво унищожават. Някой да е видял къде изчезна лайката? Преди време беше навсякъде. Преди години циганите скубеха жълтия кантарион с корените. Намираше се само на най-закътаните местенца. И не са виновни циганите, а търговците. Да пукнат дано.
  • 9 гост

    18 0 Отговор
    Сега докато си разхождах кучето гледах как две циганки метат улицата. Задчудих се толкова късно кой ще чисти нищо не се вижда после видях и как двама цинаги брусят липата до тях. Всичко пада върху асфалта на междублоковата улица а те си го събират с метлите заедно с всички боклуци от улицата в чували и после пием здравословен чай.
  • 10 Самодив

    20 1 Отговор
    Който иска - сам си бере билките, а не чака некой тъмнокож да му ги събира , барабар с боклука. Айде бъдете умни, за да са умни децата Ви. Че природата не търпи вече деби*лите защото станаха досадни.
  • 11 Госあ

    7 0 Отговор
    Ай венцо,венцо. Родопският силивряк (на снимката) расте почти само в защитени територии, наскоро го извадиха от червената книга да мое го продават на швейцарските козметични компании за кремчета. Ама пак си расте в защитените територии. К'ви берачи,к'во бране ?
  • 12 МАРИЯ СЛАВОВА

    6 1 Отговор
    Нали имаше заповед.Който си набере китка билки -ТЛЪСТА ГЛОБА!
    ЗАЩО ИЗНАСЯТЕ БИЛКИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ??
    ЗАЩО ТЪРГУВАТЕ С МАЛКОТО КОЕТО ОСТАВЯ ПРИРОДАТА В ЗАЩИТА НА БЕДНИЯ И БОЛЕМ БЪЛГАРИН????
    ИЗЕДНИЦИ ЧУМАВИ!
  • 13 МАРИЯ СЛАВОВА

    5 1 Отговор
    Нали имаше заповед.Който си набере китка билки -ТЛЪСТА ГЛОБА!
    ЗАЩО ИЗНАСЯТЕ БИЛКИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ??
    ЗАЩО ТЪРГУВАТЕ С МАЛКОТО КОЕТО ОСТАВЯ ПРИРОДАТА В ЗАЩИТА НА БЕДНИЯ И БОЛЕМ БЪЛГАРИН????
    ИЗЕДНИЦИ ЧУМАВИ!

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "МАРИЯ СЛАВОВА":

    Скубе се по най долнопробен начин, всичко де мое се продава като суровина. Че и в защитените територии. Вместо да се гледат като хората (холандците) в оранжерии. Това първото и второ се продава суровина,а не екстракти или крайни продукти. Като аборигените. Не че не се усвояват едни пари обаче по конкурентноспособност. Българският ендемит на снимката вече се гледа в Холандия и козметичната индустрия купуват от тях. Първо заради цената и второ защото разбраха тоя дето им се продава откъде е, и че не му е чиста работата и може да стане голям скандал. Хората се пазят от такива работи. Че там не се разминава всичко като с апартаментите на наш'те
  • 15 Libre comme air

    0 0 Отговор
    Циганите. Са. На. Социал. В. Германия. За. 400 Евро. И. Няма. Кой. Да. Бере..
  • 16 Голем смях

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "нормално":

    Прав си.ГЕРБ правят дъжда ,а ББ прави мълниите.Направо е Зевс.Но явно и ти живееш в митология и ако се насереш пак от ГЕРБ ще са виновни.Или Иван Костов.