Last news in Fakti

1 Август, 2012 13:51 969 3

Още 88 берачи се прибраха от Швеция

  • берачи-
  • пловодове-
  • боровинки-
  • швеция-
  • мвнр-
  • бдж-
  • автобуси

Още 88 български берачи на плодове, заминали на сезонна работа в Швеция, пристигнаха тази сутрин в София, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. Сънародниците ни бяха транспортирани от Стокхолм с два автобуса на Министерство на отбраната. По-късно днес се очаква да пристигнат други 42-ма български граждани, пътуващи с шест микробуса на МВнР.

От гара София Холдинг БДЖ ЕАД е осигурил влакове, с които българите да бъдат превозени безплатно до родните им места в Шумен, Видин, Мездра, Сливен, Враца, Червен бряг, Разград и други населени места, допълват от БДЖ.

Както е известно, сънародниците ни заминали за скандинавската страна, за да берат боровинки, но без сключени трудови договори. След като не получили работа и останали без подслон и пари, те се събраха пред българското посолство в Швеция. Още тогава стана ясно, че в подобно положение са и българи в други шведски градове.

Още два автобуса с 86 сезонни работници, които потеглиха от Стокхолм през нощта на 30 срещу 31 юли, ще пристигнат на родна земя тази вечер.

Междувременно на 31 юли в 21.00 ч. от шведската столица отпътува автобус с 37 души. Очаква се той да пристигне в България утре.

Един автобус остава в шведската столица до запълването му с пътници. В момента във временния лагер в училището в близост до посолството ни в шведската столица са настанени 13 души.

Правителството отпусна извънредно 170 000 лв за връщането на сънародниците ни у дома, но първият ни дипломат Николай Младенов подчерта, че това е изключение и няма да бъде използвано като прецедент за "разкриването" на такава практика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелател

    0 0 Отговор
    Хайде стига сте ни занимавали с тъпите проблеми
    на родните маймуни-по-добре изобщо да не успеят
    да се завърнат.....
    За нас,българите в България......
  • 2 Захарче

    0 0 Отговор
    Можем да предоставим на цял свят такива берачи и то безплатно или на промоция с еднопосочни билети !
  • 3 .......

    0 0 Отговор
    Абе голямо бране пада в Западна Европа.Какаво толкова се бере-тухли,желязо,алумин,кабели ?
    За такова бране ли става на въпрос?????