Last news in Fakti

28 Юни, 2019 08:23 5 812 45

„Лукойл Нефтохим“ ще внася петрол от САЩ

  • танкер-
  • лукойл-
  • бургас

България възобнови вноса на американски петрол след 3-годишно прекъсване

„Лукойл Нефтохим“ ще внася петрол от САЩ - 1

Доставките на американски петрол у нас ще бъдат възстановени официално от 1 юли 2019 г., когато се очаква на пристанището в Бургас да акостира петролният танкер Alegria I, плаващ под панамски флаг. Корабът е собственост на гръцката компания NGM Energy, но се оперира от V. Ships Bulgaria. Това съобщи телевизия „Блумбърг“.

Плавателният съд е от типа Aframax с максимален капацитет от около 600 000 барела. Той е тръгнал от тексаския терминал Nederland на компанията Energy Transfer. Поръчката идва от българската компания „Лукойл Нефтохим“, чиято рафинерия у нас е разположена именно в Бургас. Нейният дневен капацитет за обработка е 195 000 барела.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 goni

    29 13 Отговор
    Ще стигне за три дни!:) После?!:)

    Коментиран от #18

  • 4 Гост

    28 54 Отговор
    И от Марс да докарат пак ще е по-добре от боклука, който ни пробутват руснаците.При тива на доста висока цена!

    Коментиран от #8

  • 5 Дедо ви

    25 3 Отговор
    Б.си! Само професионални "коментиращи".
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Bingo

    26 30 Отговор
    То пък руския петрол щото е цвете. В България се внася възможно най-гадната смеска от петроли която може да съществува. Не се чудете що купуваме най-некачественото гориво в Европа. От некачествен петрол не може да извлечеш качествени горива. Ако ще и от Марс да докарат петрол не ми пука, важното е да не ми се скапва колата и да харчи по-малко. Вие като предпочитате руски боклуци отивайте при ушанките.

    Коментиран от #11

  • 8 NikNay

    38 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Не нашия , руснаците нищо не ми пробутват ние сами си го купуваме такъв какъвто е. Лукойл купува боклук на ниски цени с цел максимална печалба при продажбите.
  • 9 хахаха

    15 25 Отговор

    До коментар #6 от "Солинген":

    Колко невероятно беден речник имате всички русофилистични илитерати, освен "кравари" и "обори", друго не знаете, едно си знаете - едно си баете, а сетих се и ФАЩ /което и до днес не знам как точно се превежда и какво означава/! Да, България просто трябва да е енергийно независима от вашата кочина!

    Коментиран от #10

  • 10 казак

    19 12 Отговор

    До коментар #9 от "хахаха":

    А според теб да е зависима от Вашия обор ли?
  • 11 Анттт

    7 16 Отговор

    До коментар #7 от "Bingo":

    Абе тапак прост ти от кое село си? Заради такива като тебе е такова горивото !!!! Балъци и подлоги без мнение. Занищо скрий се некаде и не се показвай!!!
  • 12 волт

    12 17 Отговор
    никой вече не ще путинландския петрол-пълен с боклуци.и на БОКЛУК ОйЛ им е ясно че после ремонта и почистването на рафинерията ще им излезе през носа.а друг е въпроса че ни пробутват най скапаното гориво в Европа ей така по братски

    Коментиран от #13

  • 13 Станислав Стоилов

    18 8 Отговор

    До коментар #12 от "волт":

    Качеството - основен проблем за американската петролна индустрия.......Две петролни рафинерии в Южна Корея са отказали петролни товари, които е трябвало да пристигнат още през първите два месеца на годината, съобщи Bloomberg по-рано тази седмицата, позовавайки се на източник, посочил като причина съмнения в качеството на суровината. ......................Този проблем може да стане наистина сериозен и да подкопае конкурентоспособността на американския петрол в пазарната битка за по-голям дял в Азия с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

    Коментиран от #16

  • 14 Кременчугски Авиатор

    10 15 Отговор
    Това е фалшива новина. Нефтохим е проектиран да преработва само руски суров петрол сорт Уралс. Това беше причината да бъде продаден без търг на руска държавна компания от най-демократичното управление в историята на България.
  • 15 Руснак

    8 3 Отговор
    По скъпичко моля цена като за приятели предатели двойна те ще плащат няма къде да идат.

    Коментиран от #39

  • 16 Аууу

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Станислав Стоилов":

    Соросоидните тролчета хич не харесват такива новини да им се напомнят.
  • 17 Питащ

    12 5 Отговор
    До колкото знам турция не позволява преминаването на танкери през босфора. Та как този танкер ще акостира в бургас? Относно качеството, не руският или американския е по добър или лош, просто лукойл внасят най ниското качество

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    8 12 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    После следващия , умнико !!!! Такива трябва да идват всяка седмица !! Може да не са само от САЩ , но с тях поне имаме положително търговско салдо и сме на печалба , а руската кочина иска само да смуче като вампир и нищо да не дава !!!

    Коментиран от #21, #32

  • 19 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "Питащ":

    Ами толкова "знаеш" , затова ръсиш каквото ти изнася !!! През Босфора е забранено да минават танкери за ВТЕЧНЕН ГАЗ , иначе русконадупените съвсем щяхте да духате супата и нямаше да ни трябва терминал в Гърция !! Танкери за петрол минават и 90% от тях са руски !!! Но вече ще има и други , хаххаха !!!

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    9 11 Отговор
    Руския петрол трябва да бъде НЕ ПОВЕЧЕ от 30% от всичкия внасян в България !!! Това са международни правила за диверсификация !!! Да не говорим , че при 15-20% най-много руски можем да поддържаме някакво търговско салдо около нулата с тях , а не само да спонсорираме на Путя ракетките за радост на русконадупените !!!

    Коментиран от #43

  • 21 Реалист Джандармерист

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Няма да отчетат печалба - пак ще прекарат сделката през офшорката си и ще изкарат Нефтохима на загуба. Единствената в света рафинерия работеща според руските си собственици на загуба. ПРИ ТОВА ПРОДАВАЩА НИ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ГОРИВА НА НАЙ-ВИСОКА ЦЕНА. Орките ни скубят както и турчин не ни е скубал.

    Коментиран от #25

  • 22 Питащ

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Ок моя грешка не съм рабрал. Но защо ме слагаш в групата на ”руско надупените”

    Коментиран от #24

  • 23 къде разбрал къде не

    7 4 Отговор
    А този „Лукойл Нефтохим“не е ли под руско ''командване''?
  • 24 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Питащ":

    Ами ако не си , съжалявам , но обикновено боклуците от тяхната групичка се опитват да подхвърлят такива уж "истини" , уж не разбрали !!
  • 25 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "Реалист Джандармерист":

    Те печалба може и да не отчетат , но такъв внос бърка в цялата схема на руския Лукойл !!! Щото ако не знаеш основната схема там е да се купува петрол от Раша на завишени цени по фактура , като така хем се спестяват данъци , хем не могат да им кажат , че изнасят печалба за Русия !!! Само че в САЩ трудничко ще намерят кой да им напише фактура на двойна цена и то без да я получи !!
  • 26 страшния съд Прокурора

    8 8 Отговор
    Чисто и просто САЩ ,се научиха как се управлява Банановата Република България, със федералните съдилища в Америка!
    И пикня да поискат и пикнята ще им купим, иначе оповестяване на офшорките с български собственици, ще
    съкратят мандата на Селския Пъдарин Борисов.
    Цру ги знае какво представляват кокушкарите Премиери и министри на РБ.
  • 27 стоян

    8 5 Отговор
    Браво -това са добри новини =това означава че качеството на нафтата ще е много по добро

    Коментиран от #29, #38

  • 28 Бай хой

    8 6 Отговор
    Много матрял тука. Петрола се РАФИНИРА. Качеството на крайните продукти не зависи от началния материал. Само количеството и разпределението по деривати. Никоя рафинерия не би работила умишлено с лошокачествен петрол. А да видим цените след първи август. Но разбойковците са ни сготвили. Всяка година по това време цените традиционно падат. А тази дори се вдигнаха значително. А то било щото разбойковците ще внасят оборски тор. Ами знаемркскво стана с цената на електроенергията. Краварите трябва да печелят. А Нефтохим задоволява вътрешния пазар с около 10-15%от производството си. И през славните Български времена си беше българска собственост. А сейчас на фирма регистрирана в Холандия с неясни собственици.

    Коментиран от #31

  • 29 Смях

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    Лукойл бг и качествени горива ...
  • 30 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    ИНСТАЛАЦИИТЕ НИ НЕ МОГАТ ДА ПРЕРАБОТВАТ АМЕРИКАНСКИ ПЕТРОЛ !!!
  • 31 goni

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Бай хой":

    Съгласен съм напълно, но има едно но!:) Кой, контролира качеството и до колко може да му се вярва?!:) А, след това в бензиностанциите! Вярно че го има в цял свят, ама при нас...!")
  • 32 goni

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Със САЩ салдото ни е нулево!:) Те не внасят в нас, ние не изнасяме за тях!:) Това разбира се е много изгодно!:) Особено за нас!:) Да си жив и здрав и очаквай все така танкерите!:) Всеки момент ще пристигнат!:)

    Коментиран от #33, #34

  • 33 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "goni":

    Наистина ли си въобразяваш , че всички са прости като вашта дружинка русконадупени и не знаят за какво става въпрос ?? Ето то тука да четеш и да ревеш !!!! Официална статистика от правителството на България , за твое улеснение Раша и САЩ са един до друг , като за слепи !!!! За януари април тази година с Раша сме на МИНУС 1, 42 МИЛИАРДА !!!!!! Със САЩ сме на ПЛЮС 179 милиона !!!! Другите глупости ходи на Копринка да ги разправяш на "приятелите на Русия " , друг няма да ти върже !!!!! http://www.nsi.bg/bg/content/7503/по-основни-търговски-партньори

    Коментиран от #35

  • 34 Бай хой

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "goni":

    Гончоо, навремето нашите металургични гиганти работеха предимно за сащ. Например стан 300 Дебелт изнасяше за сащ над 80%от производството си. Предимно строително желязо. За дзу стара Загора да не говорим. Чисти стаи от Спартак Бургас. Хранехме 6ти американски флот с агнешко, зеленчуци и консерви. Пиезокристали, мотокари. Но тогава България бе с 26ти стандарт на живот. Космическа нация.

    Коментиран от #36

  • 35 goni

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Извинявай, ама какво изнасяме за САЩ?!:) И те що не щат да внасят аджеба?!:) Сигурен съм че в България има голямо търсене на Щатска стока!:) Не ма да се косиш!:) Ще инвестираме в техните държавни ценни книжа!:) Ще ни бъдат роби до гроб!:)
  • 36 goni

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    Извинявай, ама ти за кое време говориш?!:) Явно съм твърде млад и не мога да си го спомня!:)
  • 37 Дддддд

    4 3 Отговор
    Значи Лукойл не е руски, ама това медиите нещо не го казват. На евреина Ротшилд е. Води се на 70% притежател на акциите ING, холандски холдинг, който държи банки и всякакви такива. И това се отнася за руския Лукойл, дето бил държавен...Тия си се гъбаркат с нас всякак, ама нали медии и правителства са техни. А защо го могат ли. Ами защото материала, стадото е лесен за водене. И стригане, и ...
  • 38 Койчо

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    Качеството ма нафтата няма нищо общо с петрола той се дестилира и се извличат горивата на определена температура определен вид гориво. От наѝ леките към най тежките керосин. Бензин Нафта и. т. н. Качеството има значение единствено за количеството продукт след дестилацията. Качеството го развалят по бензиностанциите нарочно. Не пишете глупости като не разбирате.

    Коментиран от #40

  • 39 Мафа Низакура

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Руснак":

    Съперникът плаща двойно, глупакът - тройно, а русофобът цял живот.
  • 40 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Койчо":

    Чакайте скоро бензин от Туркменистан !!! Да видим как ще им хареса на рашките конкуренция от бившите републики !! Първият в света завод за производство на синтетичен бензин от природен газ бе открит в петък в град Овадандепе, Ахалска област в Туркмения, съобщава държавната информационна агенция на страната.

    Очаква се в предприятието годишно да бъдат преработвани 1 млрд. 785 млн. куб м природен газ и да се произвеждат 600 хил. тона бензин „Еко-93“, а също така и 12 хил. тона дизелово гориво и 115 хил. тона втечнен природен газ (LNG).

    Анализ на физикохимическите характеристики на бензина „Еко-93“ е показал, че горивото отговаря на изискванията на държавния стандарт, а по химически състав отговаря на пето ниво на екологична безопасност, се отбелязва в съобщението на агенцията, цитирана от руски медии.
  • 41 гост

    1 0 Отговор
    При сравнителна оценка на характеристиките на бензина „Еко-93“ и бензина от нефт е било установено, че при използването на бензина от газ сярата, която се отделя е 50 пъти по-малко, а бензола – 3,5 пъти по-малко, а другите ароматизиращи въглеводороди – са по-малко с 20 %. Това дава възможност за значително понижение на изхвърлянето на вредни емисии в околната среда.

    Общата стойност на проекта е 1,7 млрд. долара. Във финансирането на завода е участвала Банката за международно сътрудничество на Япония. По поръчка на държавния концерн „Туркменгаз“, строителството на предприятието е било извършено от консорциум от японската компания Kawasaki Hemi Indastriz и турската компания Renessans. Предприятието осигурява 800 работни места.

    В съобщението се казва, че проектът "Ji-ti-Ji tu Gasoline" се осъществява с помощта на разработената от датската компания "Haldor Topse" технология TIGAZ. Тази технология на търговско ниво се осъществява за пръв път в света от Туркмения.

    Първата партида бензин „Еко-93“ от завода в Туркмения в обем от 60 тона е предназначена за хуманитарна помощ за Афганистан. По думите на директора на ахалското предприятие, поръчки за бензин от газ вече има от България (!!!!!) , Гърция, Румъния и други страни.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бабун

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ей въздухар, а другите 80-85% като ги внесеш на положително салдо ли ще излезеш?
  • 44 незнайко

    1 2 Отговор
    ЧЕСТИТО ПЪЛНА ЗАВИСИМОСТ ОТ САЩ !!!
  • 45 незнайко

    0 0 Отговор
    ДА ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ МОЖАХМЕ ДА СИ ИЗКОПАЕМ ЕДНА МАРКА ДУПКА ДА НИ ЗАДОВОЛЯВА !!! НАПРАВО НЯМАМ ДУМИ !!!