Last news in Fakti

2 Юли, 2019 17:43 2 533 10

Виртуалната реалност – ключов елемент от подготовката на войници

  • john cockrill defense-
  • бтр-
  • купол-
  • симулатор-
  • обучение-
  • военни

Модерната технология се използва за сухопътните войски

Виртуалната реалност – ключов елемент от подготовката на войници - 1
Снимки: М. Богданова ©

Виртуалната реалност е отлична технология за обучение на екипажите на бойни машини от сухопътните войски на българската армия. Мисията ѝ е да спасява животи чрез обучение. „Обучението допуска да се правят грешки, но без сериозни последствия. Затова предоставяме различни възможности. Разполагаме с пълния обхват от такива – от проектирането до поддръжката. Този обхват включва машини за сухопътни, въздушни и военноморски сили”, каза по време на представянето на възможностите на симулаторите Ричард Чорис - търговски мениджър на John Cockrill Defense.

Комплексите за обучение включват между 4 и 16 станции. Независимо какво е нивото на знания на военния, който ще премине обучение на симулаторите, се започва от базисно обучение – техническо, тактическо и се достига до поддръжката на ноу хау на един вече напреднал потребител.

Предимството на този вид обучение е наличие на обща архитектура на всички симулатори. „Целта ни е да имаме общи инструменти за всички симулатори, защото така може да проектираме системи, които веднага влизат в оперативна готовност. Те са проектирани от експерти, бивши военнослужещи”, допълва Чорис.

Голямото предимство на системата е, че военнослужещият има възможност да се „потопи” в реалността, благодарение на 3D технология. Джоистикът, с който се управлява, е реален.

Една класна стая може да бъде сглобена в рамките на два часа. Модификациите и спецификациите са лесни за изпълнение. Всеки един купол може веднага да бъде вграден в симулатора. „Така имаме един симулатор за всички видове военни системи и затова казваме, че е мултисистемен”, уточнява Чорис.

Виртуалното обучение е добро, но не чак толкова. Затова сме разработили и вградени решения. Реалните машини се превръщат в симулатори. Има два типа вградена симулация. Първото решение е статично, а второто - динамично. Свързваме нашия симулатор с купола. Инструкторът е извън машината, а командирът и стрелецът са вътре в нея.

„От всички възможни решения за оръдейни куполи ние сме единствената компания засега в света, която е произвела 400 от серията 3000. Произвеждаме по 20 броя на месец. Тази ефективна и бърза производствена линия е много важно, ако искаме да имаме сериозен оборот”, казва Чорис.

Представянето на възможностите за обучение на компанията John Cockrill Defense идва в момент, в който България иска да купи нови БТР. Сред условията е 20% от машините да се произвеждат у нас, поради което и конкурсът бе отложен за неопределено време. Компанията произвежда от 25 до 105 мм оръдия и осигурява поддръжката им, тъй като тези системи са разчетени да работят между 30 и 50 години. „Ние не знаем какви ще са заплахите утре. Способни сме да сменяме в купола на бойната машина всяко оръдие с друго, но с по-голям калибър без да се налага да купувате нова оръжейна система, по този начин няма нужда да обучавате отново военнослужещите, което спестява много пари. Така и армията получава възможност за различни варианти при бойното планиране и оръжейни решения за бъдещето”, каза вицепрезидентът на компанията Беър Мидкиф.

Виртуалната реалност – ключов елемент от подготовката на войници

Виртуалната реалност – ключов елемент от подготовката на войници

Виртуалната реалност – ключов елемент от подготовката на войници


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochonw

    3 6 Отговор
    Ама тва ушанките ли го измислиха.???

    Коментиран от #6

  • 2 Реалист

    11 1 Отговор
    Стига бе - тоя гледа да си продаде тренажорчето заедно с оръдието. Да ми каже как виртуално зарежда оръдието за една минута с 3 30 килограмови снаряда и как е в действителност. Нашата кашимерия има нужда от отслабване и РЕАЛНА ГОНКА.
  • 3 200КилограмаЛИ

    10 1 Отговор
    Тренажорите са хубаво нещо, дано не станат войниците 200 кг и да седят само по тренажори. Трябва да има мир, но трябва и реално да се тренира войската, не само да играе видео игри.
  • 4 Реалист

    4 0 Отговор
    Богданова ако ми изтрие горния коментар значи отново е публикувала реклама, взела е пари, а не го е обявила както е по закон с надпис "платена публикация". С едни финландски бтр-и го прави поне 5 пъти и само 1 път обяви.
  • 5 647

    10 0 Отговор
    Войната е кръв и пот Тия тренажори само създават илюзията че на война не се умира . Умира се болезнено и често безсмислено. Не рекламирайте смъртта ако не сте готови да умрете сами или сте най долните алчни измекяри
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    3 0 Отговор
    Да ги изкарват на полето на реали занятия, и да ги проверяват какво могат и знаят какви видео игри, какви симулатори гледат да си пробутат боклуците. Утре ако се наложи не могат да се качат в БТР и танка.
  • 8 Бат Мишо

    2 0 Отговор
    споко реални танкове нямаме -няма са осакатят кът са качват - а играта е хубава нека поне на картинки да видят танкове да знаят кът ги видят наживо да бягат овреме
  • 9 Димов

    0 0 Отговор
    Айдеее, и войник ще се става пред компа. И вече войните ще се водят на кънтъра, а не реално. Звучи по-добре, отколкото да се избиват хора.
  • 10 Пламен

    0 0 Отговор
    Да, ще вземем. 8бр. за 2млрд, с поорязано въоръжение. Доставка до 2025г. Плащаме веднага и напред, цялата сума. В обучението влизат курс по бели денс, козметика/ноктопластика и макиаж.