Last news in Fakti

3 Юли, 2019 17:09 5 942 39

„Металик“ АД спира работа заради скъпия ток

  • електромер-
  • металик ад

Рестриктивната мярка влиза в сила от четвъртък

„Металик“ АД спира работа заради скъпия ток - 1

Поради трикратно по-високата цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса днес три предприятия от системата на "Холдинг Металик" в Стара Загора работят с 50% от капацитета си. Това са машиностроителния завод "Металик" АД - Стара Загора, леярското предприятие "Чугунолеене" - Първомай и "Енергоремонт - Гълъбово" АД - Гълъбово. Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно! За това предупреждават от холдинга.

Днес в "Металик", "Енергоремонт - Гълъбово" и "Чугунолеене" са спрени всички енергоемки машини и агрегати. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 195,40 лв. за мегават/час. Това е над три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50 - 70 лв. за мегават.

Предните два дни цената на борсовия ток отново беше над 100 лева за мегават, което също е непосилно висока цена.

Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата, с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КапилизъмДив

    51 7 Отговор
    Следваме западния модел - скъп живот, от което следва и почти никаква индустрия, заради скъпи суровини, скъпи заплати и скъпа енергетика ... после остани конкуретноспособен в кораба, който потъва наречен ЕС. Това е, но има послушни хора, които изпълняват чинно закопаването - ден след ден.

    Коментиран от #4, #17, #18, #22

  • 2 El Torro

    43 1 Отговор
    И после българинът бил ниско ефективен.
  • 3 ЛЕОН

    80 2 Отговор
    Само преди 2 месеца бизнеса подкрепи това правителство което днес им вдигна цената на тока със 200 %!!! ЧЕСТИТО НА БУНАЦИТЕ.
  • 4 ИдеологияНяма

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "КапилизъмДив":

    Без да съм специалист по покера .... унагледено, сядат 4 човека на масата и всеки имам 5 лв.... почват да играят, ту единия печели, ту другия .... е отговорете ми в края на играта може ли всеки да е спечелил даже и по един лев отгоре - т.е. да си тръгне с 6 лв. Същото е и ЕС ... може ли всеки да плаща членски внос и да очаква, че всяка държава ще може да взема повече отколкото дава ?! Зарибяват те са няколко години ти дават едни пари ...и после ти казват, дадохме достатъчно, сега ти ще плащаш за новите членки. Модел позволяващ разрастване и то на чужда сметка се плаща цената.
  • 5 Фахрадин

    25 3 Отговор
    Мирише на оставака!
  • 6 Bahti

    35 1 Отговор
    С Гарнитурка Тол такса всичко ще изгасне!

    Коментиран от #9

  • 7 РекетТова

    42 1 Отговор
    Просто рекет - сега фалират предприятията които не са техни и после като ги вземат им дават преференциални цени на тока като за вътрешни хора - това е рекета !
  • 8 Hhhhhhh

    6 2 Отговор
    Браво Б бо. Ф.
  • 9 Чъки

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bahti":

    Те са ентосясти, могат да търпят още.

    Коментиран от #11

  • 10 ГРОБаджии

    48 1 Отговор
    А преди 3 години ни увещаваха, че с тия борси цената на тока щяла да спадне затади конкуренция и т.н. Къде в България има конкуренция, само схеми, монополи и рекет. И в същото време АЕЦ козлодуй продава ел.енергия на 85лв./мегават. Вместо да осигурите сигурност за бизнеса, да си вършат работата и да могат да сформират спокойно крайна цена, трябва да участват и следят всеки ден каква ще му е цената на тока, па след колко часа идва нам си къв ток..Кой да работи и плаща данъци да ви изхранва, бе тъпи държавни чиновници?
  • 11 Bahti

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чъки":

    Колко още ние Робите ще дрънчим на кокаляк? Вечно! И светият Терминал 2!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 4 Отговор
    Явно в ДАНС са или "гола вода" или мурзилки.......
  • 13 Крип'ъл

    31 0 Отговор
    Нема мафия, въобще !? На банкетите ходите и се черпите с мафията а после ревете че ви клатят.
  • 14 Инвеститор

    40 0 Отговор
    Ще има да чакате инвестиции с тая цена на тока за промишленоста няко друго столетие! Фолксваген след такива новини в БГ. НИКОГА!!
  • 15 миризлив пор

    17 5 Отговор
    Е тока им бил скъп, за сметка на това дават ниски заплати.
  • 16 Йозеф

    7 4 Отговор
    И тия предприятия с чутовна консумация купуват единствено от IBEX за ден напред? Или небалансите са им такива, че им обръщат сметките? Кофти енергитици или какво?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 западен модел

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "КапилизъмДив":

    какъв ти западен модел, там е двойно почти тройно по-евтин тока...
  • 19 Миризлив пор

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Йозеф":

    Проблема е друг, тук за да се обезпечи осигуреността винаги имаше доста сериозен излишък в производството. В такъв случай със тактиката "ден напред" като пазариш цената беше равна или по+ниска от дългосрочните договори. В един момент сметките на производителите започнаха да не излизат и свиха производството до сигурните нива, това породи дефицит на пазара "ден напред" и това повиши цената а другия договорен предварително си е на нормални нива.
  • 20 FtF

    16 0 Отговор
    Още им плащайте масрафа за изборите. Нали всички като дойдат и обещават да помагат на бизнеса , а до тука никой не е. И по-зле ще става и не само за бизнеса,а и за средностатистическия българин. Ако си търсехте отплата за какво сте ги дали тези пари на по 2-3 политически партии , за всеки случай щеше да е друго. Вместо да вдигнете заплатите на работниците и те да ви засвидетелстват вярност, Вие хвърляте грешни пари за партии и накрая ви го "наковали". Продължавайте и скоро освен без работници ще сте и без бизнес , а само с кредити .
  • 21 Миризлив пор

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Преброяване на бесните язовци":

    Язовец, тока се купува "по предварителна заявка" и "кот' има на пазара". Докато цената на първия не се променя защото си има стратегия кой колко да произведе, то втория зависи от това какво има останало по сергиите - ако има излишъци цената е много надолу, ако няма то цената скача. В случая у немско никой не пазарува ден напред заради големия риск да плати цена 4-5 пъти над пазарната което се случва в момента.

    Коментиран от #23

  • 22 Boko

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "КапилизъмДив":

    Какъв Западен модел бе пич ? Корумпираната ни държава копае дъното , няма кой да изрине комунистическите мутри от Герб и ДПС . ДПС се вкопчило в горите от времето на НДСВ сега се вкопчи и в Електроенергията и малкото независим бизнес върви към своя край !
  • 23 Гледам, че си компетентен !

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Миризлив пор":

    Я кажи, какво да направи дребният и среден бизнес? Да фалира, нали?

    Коментиран от #31

  • 24 Политиците и енергетиците

    4 0 Отговор
    Съсипаха бизнеса! Само лудите останаха, в него! Направиха така, че да няма търсене на ел. Енергия! И за капак, вдигнаха цените, за да доубият гостоприемника си! Големи глупаци!
  • 25 надзорник

    5 0 Отговор
    а в Чили вече 7 месеца тока е безплатен от соларни паркове , а нашите работят ли ,на какви цени.........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????????
  • 26 Бб666

    3 3 Отговор
    Свободен пазар-цената се определя от търсене и предлагане;колко пъти преди това се отлагаше поскъпването?Вижте с какви машини работят повечето предприятия/отпреди 30-40 г./ и не на последно място какви са ни бизнесмените?Ето сега е реда на заплатите.......Нищо чудно че сега избуяват проблемите нерешени и отлагани преди години.......На съда всичко е ясно да влезе убития.
  • 27 JPower

    2 0 Отговор
    Тия изобщо не ги жалете, банда комплексари и кръвопийци.. Никой не иска да им работи във фирмите им!!!

    Коментиран от #29

  • 28 онзи

    4 0 Отговор
    Местете фабриката в Румъния или в Чехия,тока там е по-евтин....ама и заплатите са по-високи....Нема да има бентли или майбах....
  • 29 онзи

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "JPower":

    Ако даваха на работниците поне 80% от Чешката заплата да се опита човек да им влезе в положение.....
  • 30 Комунистите клатят Боко бе, бунаци.

    6 2 Отговор
    Енергийната мафия - най голямата мафия. Там са все ченгета от ДС.
  • 31 Миризлив пор

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гледам, че си компетентен !":

    Погледни как се търгува електрическата енергия. Борсовата търговия е силно рискова, за това на запад от нас се разчита на дългосрочни предварителни договори.
  • 32 гост

    3 0 Отговор
    Олигарх и комунист. Личните ми впечатления от него-самовлюбен богат глупак. Верен комунист-милионер. Да ви е честит
  • 33 123

    4 0 Отговор
    Да бе, да, то това производство само ток харчи, другите пера са нула....! Я идете вижте по колко служебни коли имат, по колко секретарки, и то какви оооу, какви разходи имат! А, и кога последно са давали коледни бонуси наместо да заведат поредната ку*ва на Малдивите!
  • 34 Цвък

    4 0 Отговор
    Не познавам бизнесмен, който не крадна и експлоатира хорицата. Мед ми капе, като им закъсвст откраднатите сиц стругове и панелките по морето.
    Баце затваря границите с измислени причини.
  • 35 Ххх

    6 0 Отговор
    Нещата отиват на закриване. Не за тези 3 фирми! На държавата! Селско стопанство, туризъм, сега малкото останала индустрия, БДЖ, ТЕЦ Марица изток 2 е на колосална загуба, АЕЦ-ът покрива масрафа засега, но докога ще е така? Отиваме на тотално закриване.
  • 36 Васил

    3 0 Отговор
    Поредният мафиотски кръг наречен енергийна борса
  • 37 Караколев

    0 0 Отговор
    Номер 1 - западният капитализъм е силно индустриализиран. Там е пълно със заводи, но хората не искат да са шефове, като в комплексирана България. Или си от Пловдив, където си мислите, че цех означава завод или тотално те е напекло слънцето.
  • 38 aha

    1 0 Отговор
    аха Дечко Колев виден преставител на герп в Ст Загора заплашва че спира работа,Много интересно аха,
  • 39 Пончо пирамидончо

    0 0 Отговор
    хехе, че то това си е жив комар, пък ако щете и Понци пирамида го кръстете