Last news in Fakti

20 Юли, 2019 10:53 17 285 54

Три причини да се страхуваме от $70-трилионния дълг на САЩ

  • сащ-
  • дълг-
  • криза

Америка има много голям дълг, който трябва да върне

Три причини да се страхуваме от $70-трилионния дълг на САЩ - 1

Дългът на Съединените американски щати се е запътил към рекорд. Комбинацията от евтини пари и растящ дълг помогнаха за продължилата вече десетилетие икономически експанзия и бичи пазар, но огромната задлъжнялост може да започне да работи срещу най-голямата икономика в света, ако крехкият икономически баланс се промени, пише CNN.

През първото тримесечие на 2019 година общият дълг на САЩ (държавен и частен) е близо $70 трилиона, според изследване на Institute of International Finance. Засега САЩ може да започне да се справя с тежестта на дълга. Икономиката, която е в размер на около $21 трилиона, остава здрава, а Фед се готви да намали лихвите, което ще направи дълга по-евтин. Но ако не го направи, задлъжнялостта може да създаде опасности.

Опасности за фиска

Икономиката на САЩ започва да показва слабости. Производството се забавя, а търговската война удря по икономиките по света. САЩ остава едно от най-привлекателните места за инвестиции, а федералните облигации остават сигурен залог.

Но ако икономиката се забави, САЩ ще трябва да продължи да разчита на инвеститори - и в частност на чуждите държави - да изкупуват облигациите ѝ.

Правителството може да остане без пари към началото на септември, още преди Конгресът да се завърне на работа след лятната почивка, заявиха от Министерство на финансите в петък. Затова министърът Стивън Мнучин поиска таванът на дълга да бъде повишен още преди почивката, като засега не е ясна реакцията на Конгреса, отбелязва money.bg.

Правителството не може да заема нови средства от март насам, тъй като достига определения от законодателния орган лимит. Ако правителството не успее да повиши тавана, САЩ може да обяви дифолт, разходите за обслужване да нараснат значително и това потенциално да хвърли световната икономическа система в хаос.

Америка има много дълг, който трябва да върне. По данни на Министерство на финансите бюджетният дефицит пък е скочил с над 23 процента между октомври и края на юни до $750 милиарда. Отчасти, това се дължи на данъчната реформа на президента Доналд Тръмп от 2017 година.

Дългът на САЩ е на невиждано високо ниво заради увеличените заеми. Към момента той е 101 процента от брутния вътрешен продукт, казват от IIF.

В дългосрочен план отхлабването на финансовите условия от централните банки, включително Федералния резерв, "ще подкрепи натрупването на нов дълг", казва от IIF. Очаква се в края на месеца Фед да намали лихвите.

Свалянето им ще облекчи частично лихвите, които Вашингтон плаща по своите заеми. Към момента лихвените плащания са $830 милиарда годишно. Ако Фед намали лихвите със 100 базисни пункта, или 1%, това ще премахне до $25 милиарда от плащанията на САЩ, което не е чак толкова значима сума предвид общия дълг.

Ръст на корпоративните кредити

Корпоративна Америка също не се справя особено добре. Увеличение в отпуснатите от банките заеми повиши дълга на нефинансовите компании до нови височини: 74% от БВП. И докато Фед се готви да намали лихвите и да направи парите още по-евтини, тази ситуация няма да се промени.

Очаква се печалбата на корпоративна Америка да намалее през второто тримесечие на година - второто поредно със спад. Анализаторите на Уолстрийт очакват това да се случи и през настоящото тримесечие.

А това означава, че някои компании може и да не успеят да върнат заемите си, ако пазарите и икономиката тръгнат надолу.

Световен риск

Притесненията относно повишаващите се нива на задлъжнялост не са ограничени само до Съединените щати. Светът дълги над $246 трилиона, или около 320 процента от световния брутен вътрешен продукт. Това е съвсем малко под върха, достигнат през първото тримесечие на 2018 година.

Огромният дълг поставя света - и особено развиващите се пазари - в риск, ако условията на пазара се променят. А се очаква заемите отново да тръгнат нагоре, след като централните банки по света се връщат към орязване на лихвите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    186 8 Отговор
    Америка има много дълг, който трябва да върне...

    Още тук спрях да чета. САЩ нямат намерение да връщат дълга си.

    Коментиран от #3, #31

  • 2 Фридман

    56 3 Отговор
    Държавни ценни книжа или облигации са хартия няма Злато като гръб! В един момен ще стане че само не движимото имущество ще бъде боф! гатството а 000000 ще се изпатят!
  • 3 нервен ( разбивача на тролове )

    79 9 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    Няма държава която да има намерение да си върне външния дълг ...това трябва да го разберете ...само ви къпят тука с някви глупости ..

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Гонзо

    78 3 Отговор
    Тия краднат повече от наще бе.
  • 5 икем

    70 10 Отговор

    До коментар #3 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Всички държави, рано или късно, връщат дълговете си, включително САЩ. Заради това се разпада СССР, не е изключено да се разпадне и САЩ, като богатите щати се отделят от бедните.Няма вариант да не връщаш. Има механизми и инструменти да те накарат. Това не е, като да си дал назаем пари на някой.

    Коментиран от #8, #11, #40

  • 6 Софиянец

    66 5 Отговор
    Решението е война и да теглят чертата, на всички е ясно.

    Коментиран от #48

  • 7 Хайнщайн

    78 7 Отговор
    Ние ще им помогнем с парите от летящите тенекета (((((((
  • 8 Боко Харам

    80 4 Отговор

    До коментар #5 от "икем":

    Къде се е чуло и видяло еврейн да връща пари. Няма да върнат и цент. Нямат и грам намерение еврейските изчадия, един среден пръст ще върнат, ей това е.
  • 9 Том Ханкс

    64 5 Отговор
    Няма как да получават по 1800 долара когато трудът им реално струва 600 долара.

    Коментиран от #39

  • 10 плевен

    62 3 Отговор

    До коментар #3 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Това важи само в страните с "демократично" управление. На политика не му пука какво ще се случи след четири години. На управника, който гледа с 30 години напред, такъв дълг не може да се случи. Впрочем Демокрация, е начин на управление на обществените средства, а не възможност да говорим каквото си искаме. Както ни внушават.

    Коментиран от #12

  • 11 Да да

    27 32 Отговор

    До коментар #5 от "икем":

    Да помислим малко! Света дължи 246 трилиона или 320%от БВП! На кого ги дължи? На Луната, на Марс или на Слънцето? Как САЩ могат да си върнат дълга за 1 ден? Печатат трилиони долари, връщат си дълга, долара се обезценява, Китай и Русия духат супата с евтините долари, заплатите в САЩ стават над 100 000 месечно, със почти същатата покупателност като 5000 сегашни и всичко приключва. За 1 месец в САЩ ще се нормализират нещата, банките ще се преструкторират и след година пак ще са в играта. Възможен е и сценарий при който вързват долара за рублата 1:1. Тогава Русия ще си получи американските задължения в рубли. А дано, ама дали Путин е съгласен?

    Коментиран от #23, #37

  • 12 Найденов

    16 26 Отговор

    До коментар #10 от "плевен":

    Плевен, градът на пилешките мозъци. Най-подлите, нагли, злобни, лицемерни, неприятни, деградирали хора в България. Да пострадаш от плевенчанин е същото като да пострадаш от циганин рецидивист - всеки от нас го е изпитал поне веднъж в живота си.

    Коментиран от #17, #36, #53

  • 13 Див селянин

    39 4 Отговор
    Вземете магнолията от банкя и ония дето се страхува от земетресения и те ще ви вкарат икономиката в пътя :))))
  • 14 САЩ КРАХ

    66 7 Отговор
    Както се появиха преди 200 години, така и ще изчезнат! Лошото е, че вредите, които нанесоха на света и човечеството, ще са непоправими поне за още 3×200 години напред!

    Коментиран от #27

  • 15 Реално дългът на саш

    35 5 Отговор
    Е около 100 пъти х 70 трилиона😂😂😂😂ше върнат парите като фед ги нащрака от клавиатурата😂😂😂 на компа им
  • 16 Кирил

    7 38 Отговор
    Китайските общи задължения са над 80 трилиона при по малка икономика от сащ

    Коментиран от #25

  • 17 плевен

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Найденов":

    Каквото и да Ви се е случило г-н Найденов, съжалявам за него.
  • 18 Джейми Карагър

    16 8 Отговор
    Какви са тези глупости, бе?! Кой е толкова луд да си разори собственото население и съответно онези, които плащат данъци и реално хранят държавата?! Нали точно това следва от подобно въображаемо печатане на трилиони долари - хиперинфлация, която не може да бъде лесно озаптена, шоков спад в покупателната способност на населението, огромни загуби за бизнес и предприемачество, богатите ще загубят парите си... Смятам, че при подобно развитие на нещата който и да е президент на Юнайтид стейтс ъф Америка няма особено големи шансове да оцелее... А ти си дрънкай за един месец и после овладяване на проблема... Да, да!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасан

    33 6 Отговор
    Никой и не си осмевлява да си поиска борча..все едно да си дал пари на мутра и да си ги искаш обратно

    Коментиран от #21

  • 21 495

    26 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Дали? По този повод има една приказка казана на времето от Ал Капоне "С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума".
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Савата

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    При твоя сценарий обаче който има влогове в банките ще плати цялата каша.Познай чии са банките.

    Коментиран от #28

  • 24 Yavuz

    22 5 Отговор
    Краят на САЩ ще е подобен на всички империи - разпадане на много държави и никой хабер си няма от дълга.
  • 25 Знаещ

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кирил":

    Що не прочетеш малко: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3
    Верно данните са малко стари - 2011г., но положението е аналогично. Според данни на ЦРУ: Външен дълг на САЩ - 57.9 трилиона ($50 000 на човек), на Китай - 0.347 трилиона ($260 на човек)

    Коментиран от #32, #33

  • 26 Азиатският дракон

    33 8 Отговор
    Не се чудете как САЩ и другите големи икономики ще си върнат дълга. Нещата са договорени на една от срещите на Г 20. До няколко години всички пари в брой ще бъдат изтеглени от обращение и заменени с една нова световна валута, наречена от МВФ специални права на тираж. Ще се каже, че те са обезпечени със злато. Ама не! Всички валути ще бъдат преизчислени по някакъв курс, определен от МВФ. Сега сменихте ли се кой ще плаща дълговете?
    След като хората разберат най-голямата измама в човешката история, по целия свят ще има кървави бунтове. Богаташите ще се барикадират в затворените си комплекси и имения. Но и те няма да ги спасят от народния гняв. Освен ако избягат на Марс или на Луната.
    Съжалявам, ако съм ви разстроил, но истината е много горчива, за да се преглътне. Световният капитализъм е антагонист на човечеството! Този чудовищен финал дори Маркс не е могъл да предскаже.
  • 27 Име

    8 38 Отговор

    До коментар #14 от "САЩ КРАХ":

    И какви са точно вредите??? Че ти дадоха интернета ли??? Или телефона??? А може би модерния компютър??? Че ти дадоха свободата и всички социални медии където си качваш гнусната физиономия всеки ден ли??? С това ли навредиха на света??? Щото ония там братушките дойдоха и за 50 години направиха източна Европа 100 години назад. И върнаха България през 1878г.

    Коментиран от #41, #42

  • 28 Да да

    6 22 Отговор

    До коментар #23 от "Савата":

    Руски ли? Американците имат само дългове,нямат влогове! Те само дължат на целия свят. Питай русифилистиците. Нищо не произвеждат, даже няма какво да ядат! Моя сценарий не съществува. Ама пустите болни мозъци го сънуват. Представят си момента в който Русия ще е по-добре от САЩ и една рубла ще струва 60 долара :ДДДДД
  • 29 Kovak

    12 2 Отговор
    Това е като за едни да може за други не!
  • 30 факт

    12 2 Отговор
    време е за рестарт
  • 31 Да да

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    Цяла нощ не можах да спя от притеснение! Чичко Путин ще си вземе ли паричките?
  • 32 Да да

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Знаещ":

    Прочетох ти безсмислието. Ако САЩ дължат 57 трилиона(това дължи целия свят на Марс!) колко е населението на САЩ ако дължат по 50 000 на човек? Не знаех че са колкото Индия! Че даже и линк си дал, където ясно се вижда че САЩ към 2011 год. са дължали 17 трилиона, а днес дължат 20 трилиона. Кой луд им дава пари на тия?

    Коментиран от #35

  • 33 Да да

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Знаещ":

    Много интересна статия. Там пише че германците дължат по 63 000 на калпак! Люксембург дължи над 3000 % от БВП, а Швейцария - 270%! САЩ дължат 100% от БВП. Тия в Люксембург да ги съжали човек! А Китай! Нищо не дължат. По 270 долара на калпак. Там е рая. ДрОгарите имат нова мечта!
  • 34 хах

    3 0 Отговор
    70триолиона/329 093 110човека = 212 705,76usd/човек
  • 35 Меца

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Да да":

    Дълга е държавен и частен ако не си разбрал! Държавния е около 20 трильона.От него се пада по 50-60 хил. на глава.Останалият е частен - на американски компании от кредитори.

    Коментиран от #45

  • 36 враб

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Найденов":

    Прав си донякъде!Навремето турците са разселили в плевенско някакви гадни племена от анадола,които турците наричали сюргюни!И са се омешили сигурно.
  • 37 Голям Слон

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    Погледни кои са кредиторите на САЩ и ще си дадеш отговор на кого трябва да ги връща :-) Люксембург, Китай, Ирландия, Бразилия, Русия....
  • 38 976

    10 0 Отговор
    За последните повече от 100 години, всички, абсолютно всички световни кризи за предизвикани от САЩ и винаги приключват с война. - Който не вярва да провери фактите.

    Коментиран от #43

  • 39 Арабин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Том Ханкс":

    Е факт е, че има как. Като получава нормална заплата, ще плато на плочкаджия, електричар, автомонтьор.... и ще се съсредоточи върху професията си, в която е добър. Всички по веригата са получили доходи и ще изхарчат пари за застраховки, малка почивка, други дребни услуги - дом. помощница, хотел за кучето, докато са на почивка, градинар....
    Сравни го сега с начина на мениджиране на доходи от 1000 лв./мес.
  • 40 draco

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "икем":

    Това се отнася за бедните и неевреите !
    СССР не се е разпаднал заради дългове !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хаджи хаджи Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Име":

    А от 30 години къде сме? Я се огледай в България, колко индустриални кумина пушат! Колко фабрики работят и колко са обезлюдени селата и малките градове! А след 1945 до 1989 колко беше построено! Или провери в НАП нотариалните актове на жилищният и индустриалният фонд! А такива като Банкови и много други са за бесилото!

    Коментиран от #46

  • 43 Хаджи хаджи Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "976":

    Не само от САЩ, а по- скоро от Червеният Еврейски Коминтерн! Ако си чувал за него! И се опитай да обясниш на другите, ФЕД чия собственост е? Малко ще ти помогна! ДЖ. Ф.КЕНЕДИ подписва указ, в който обявява , че доларът е собственост на американската държава, а не на ФЕД, както и досега пише най-отгоре, на еднодоларовата банкнота! А какво става нататък, сам ще се досетиш!
  • 44 Един

    0 0 Отговор
    Там където има "икономисти" - кризата е сигурна!
    Ха познайте как целия свят ще плаща дългове!

    Коментиран от #50

  • 45 Да да

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Меца":

    Абе разбрал съм аз много добре. Някой си е писал със задните части. По желязната логика на куманоидите Люксембург са във фалит, а Швейцария е на ръба! Ма що не ходят в Китай и Русия да бачкат? Както казах по-горе, вече трета нощ не спя от притеснение. Чудя се в Китай, С. Корея или Иран да мигриран!
  • 46 Да да

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "Хаджи хаджи Българин":

    Когато червените хмери завземат власта в България, ние сме страна със силна икономика. Една от най-силните в Европа тогава. Когато се освобождаваме от руското робство, България е по-добре само от Румъния и Албания и е с фалираща икономика. Днес сме по-добре от Албания, Македония и Сърбия. Имаме стабилна икономика и въпреки бонус фалита на Виденов имаме растеж. Та не ми говори какво се е построило като са взели парите комундетата, а какъв е резултата от тяхната олигофрения. И не се сещам кога при комунизма България е била по-добре от днес.
  • 47 Гост

    2 1 Отговор
    да се страхуваме? ние? да се страхуват китайците които държат половината им дълг като резерв. Ако утре се обезцени долара те губят най-вече.
  • 48 ПЕРО

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Където е стъпил"АМЕРИКАНСКИ"крак-трева не никне !
  • 49 Запознат

    6 0 Отговор
    Те измислиха "ТЕРОРИСТИЧНИТЕ" атаки да всяват страх у хората. Все някакви "ЗАПЛАХИ"имало,все някой ги притеснява. И държавата им е измислена-престъпно сборище...Те са инициатори на войни,изобщо какви претенции могат да имат,че са миролюбиви....това е утопия!!!!!
  • 50 Д.ИВАНОВА

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Един":

    Да им изпратят ИВАН КОСТОВ да им "оправи"дълга-ДЯНКОВ от години е там тъкмо да си бъдат пак "дружки" а за министър председател и консултант за 6 месеца да наемат и БОЙКО БОРИСОВ да ги "светне"що е то мутра и има ли почва в USA та и ние малко да си поемем въздух
  • 51 Бай Ганчо

    3 0 Отговор
    Ха със здраве и да не се връщат "героите"на новото ни време
  • 52 михаил константинов

    1 1 Отговор
    Аз пък си мислих , че дължат само 10 квадрилиона брамбилиона гербериоина долара.
  • 53 Доволен от Плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Найденов":

    Не си прав ! Много са си добре
  • 54 милото

    1 0 Отговор
    Е ,сега с този коронавирус от Китай,на Сащ ще им е дюшеш да не връщат дълг,а даже и да искат обезщетения..Е така се праи