Last news in Fakti

24 Май, 2012 17:02 6 593 0

Дънките се правят по опасна технология (Видео)

  • дънки-
  • пясъчно-струйна обработка-
  • работници-
  • здраве

„Колкото по-изтъркани са дънките, толкова са по-скъпи”. Едно време се купуваха нови дънки и се носеха едва ли не ежедневно с години, за да могат да имат колкото се може по-изтъркан вид, следователно да са по-модерни.

След време на пазара се появиха „изтъркани” дънки. Видът им беше все едно са не втора, а трета употреба. Оказва се, обаче че технологията, по която се придава „античен” вид на дънката, е много опасна за здравето на работниците, които произвеждат дънки. Така наречената пясъчно-струйна обработка (sandblasting) е много опасна за здравето на работниците. В следствие на работа с този метод те получават възпаление на белите дробове и силикоза.

Използването на пясъчно-струйната обработка е забранена в Европа още през 1966 г., но продължава да се прилага незаконно и днес при обработката на дънки. Много от световно известните марки като Zara, H&M, Levi's, Diesel и Lee, обявиха преди година, че са прекратили използването на този начин на обработка, но в действителност те са изнесли по-голямата част от производството в Азия, където грижата за здравето на работника е на заден план.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА