Last news in Fakti

7 Август, 2019 23:00 2 079 6

Ожънаха 98% от пшеницата у нас

  • пшеница-
  • жито

На места имаше валежи, на места суша. Така се редуваше цялата година

Ожънаха 98% от пшеницата у нас - 1

Ожънати са около 98 % от пшеницата в България. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „Тази година по отношение на пшеницата е доста пъстра.

На места имаше валежи, на места суша. Така се редуваше цялата година, като определени области останаха по-сухи, където имаме по-слаби резултати. В национален аспект нашата прогноза е за около 5 500 000 тона зърно тази година. Като средният добив по наша прогноза е около 490 килограма от декар за страната“, обясни той.

„Неочаквано по-нисък добив имаме в района на Добрич, говорим за Каварна, Шабла, Дуранкулак – в най-североизточната част. Там се получиха по-ниски добиви и засушаването е такова, че в момента там се жъне царевица, защото е изсъхнала. Обикновено царевицата се жъне около 15-ти септември, в някои райони и в края на септември“, допълни Костадинов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    9 1 Отговор
    Добре! По един тон на човек - 3 еднокилограмови хляба на ден!
  • 2 Знам

    4 1 Отговор
    А на село чемиш кога ще го жънат че нещо от години не дават рента !?

    Коментиран от #4

  • 3 цистит

    7 1 Отговор
    остава само чума на това да сложат и може официално да се събори сградата на парламента с т4 рд хикс
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Знам":

    След като "от години " не си вземал рента,значи няма и да вземеш.Няма да те питам имаш ли договор с Арендатора,а ИМАШ ЛИ ИЗОБЩО ЗЕМЯ?Ама не "въображаема",а с НОТАРИАЛЕН АКТ ЗА СОБСТВЕНОСТ!
  • 5 Селянин

    4 0 Отговор
    Кво ма грее мене тва ? Жито много, хлеба скъп
  • 6 Стига са ревали, знаем ги

    3 0 Отговор
    Сега ще ревнат арендаторите, че видите ли положението не е добре и едва ли не от джоба си плащат на хората рентите, пък като седнат на маса със себеподобни и почват да се хвалят каква кола си купили и къде ходили на почивка. Като сте толкова вътре всяка година спирайте да се занимавате и толкова. Или понамалете декарите като ви идват много. Ама пусти субсидии и фалшиви фактури за добив... Много добре ви се отразяват на джобовете. Не сте по-различни от тия дето крадат от държавата, защото и вие правите същото!