19 Август, 2019 22:29 2 905 14

Слаба реколта от грозде в Русе и Свищов

  • лозе-
  • грозде-
  • дъжд

Валежите са попречили на стопаните

Слаба реколта от грозде в Русе и Свищов - 1

Заради дъждовното лято производителите на грозде от Русе и Свищов се оплакват от по-слаба реколта.

Качеството на продукцията е под средното ниво заради болестите, причинени от дъждовете.

Валежите са попречили на стопаните да влязат в лозовите масиви, за да направят достатъчно пръскания, отбелязва novini.bg.

В института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик" край Русе отглеждат голям брой български винени и десертни сортове грозде. Селекционерите казват, че реколтата тази година ще бъде много лоша. Заради влагата масово са унищожени някои от най-добрите български сортове грозде - „Сияна „ и „Велика".

Прогнозата на научните работници за реколтата догодина също е неблагоприятна.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво ни пука

    2 8 Отговор
    да му мислят частниците. Това е пазарната икономика. А пък псевдоучените пак повтарят хилядолетни истини - суша, киша...За кво им плащат
  • 2 "Велика"

    8 3 Отговор
    е много едрозърнест, но не е български сорт.

    Коментиран от #12

  • 3 Познато

    16 1 Отговор
    Предварителна подготовка за масово вдигане на цените, дори и от регионите където реколтата е добра. За съжаление производителите взимат жълти стотинки, а прекупвачите по веригата си пълнят гушите и богатеят. Важи и за всичката земеделска продукция, особено плодове и зеленчуци. От1 септември двойна цена за купувачите, трохи за производителите.

    Коментиран от #7

  • 4 цвцв

    6 3 Отговор
    ГЕРБ вдигна цената на месото (всичкото), ще вдигне и цената на виното и ракията, от това ще се облажат олигарсите. Дано простите селяни гласуващи за Бойко Борисов да пострадат максимално!
  • 5 onq s konq

    8 2 Отговор
    Невъзможно е всички реколти да са добри и винаги едното е за сметка на другото.Ако нямаше дъждове гроздето щеше да стане,но пък Зърнените култури които искат дъжд щяха да са зле.Затова и тази година Пшеницата е със завидни показатели както количествени така и качествени,предполага се че ще е същото и със слънчогледа и царевицата.

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГОШО

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Познато":

    Е да станат и те прекупвачи къв им е проблема ,тъкмо нема да се гърбат по лозята
  • 8 клошар

    1 1 Отговор
    Хайде пак гласувайте за Тиквата
  • 9 Седящия бик

    6 1 Отговор
    Къде ги видяхте тия лозя. Лозя имаше до 1989 , от тогава до сега на мястото на лозята има плевели. Пример: околовръстното на Плевен от двете страни имаше лозя. Така е и в цяла България, сините ликвидатори от СДС унищожиха десетки хиляди декара лозя и трайни насаждения под давлението на демократизаторите от САЩ и Европа. За овцефермите , свинефермите и кравефермите няма да говоря. Няма да забравим как вадеха кравите от оборите и ги колеха , без значение млади стари , бременни юници. Пред оборите кръвта беше до глезените

    Коментиран от #10

  • 10 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Седящия бик":

    сега има повече лозя от 1989 година.сега и са по-качествени като сортове и по-гледани .и цените на които ги продаваме извън българия са доста по-високи!
  • 11 Няма вече български сортове

    0 1 Отговор
    лози. Съществуват само на книга. Всички сортове са от внос
  • 12 Djoko

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от ""Велика"":

    Велика не беше ли десертно
  • 13 Справедливост

    2 0 Отговор
    Тоя дето пише, че ГЕРБ определя цените е комунистически неграмотник каквито са всички комуняги от електората на Нинова. Ни в клин ни в ръкав дай да плюем герб. Нямат край тия тъпанари. Как да върви напред държавата с толкова много простаци????
  • 14 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Хайде кажи нещо и за Космоса ...вундеркинде .