Last news in Fakti

20 Април, 2012 15:00 1 175 1

Поляци оглеждат ОЦК-Кърджали

  • оцк кърджали
Поляци оглеждат ОЦК-Кърджали - 1
Снимка: БГНЕС

В момента водят преговори с консорциум на фирми от Полша, които може да временно да придобият ОЦК-Кърджали, обявиха синдикалисти от металургичното предприятие. Според информацията няколко полски фирми имат желание да наемат комбината за три години.

Икономическият директор на комбината Валентин Манев потвърди пред 24rodopi, че моментът е ключов за бъдещето на кърджалийския завод. „Преговорите трябва да се водят в спокойна обстановка. Помолихме работниците да си вземат отпуски, които ще бъдат платени”, допълни още той.

Поляците уверили, че са готови да платят просрочените заплати на около 500 металурзи, които повече от месец протестират точно с това искане.

До понеделник работниците от ОЦК излязоха в отпуск, но обявиха, че остават в стачна готовност. Засега изчаквали и давали време на банките-кредитори да вземат решение за смяна на ръководния екип на предприятието.

Причината – работниците отказват да се трудят в него, докато изпълнителен директор е Славея Стоянова.

Представителите на "Силезия-АД" са изявили готовност да изплатят тези дължими 1 000 000 лв. за работни заплати. Информацията, с която разполагаме с колегите от синдиката в Полша, е че "Силезия-АД" е фирма, собственост на холдинг "Импекс-метал", който притежава фирми за производство на алуминий, мед, цинк и олово, заявиха пред БНР от синдикатите.

Явно това е фирма, която има опит в тази дейност, но това са предварителни преговори. Представителите са в Кърджали, но това е един от вариантите. Знаем, че има и други инвестиционни намерения за покупка на оловно-цинковия комбинат. Ние не сме структурата, която отговаря за това нещо. Оттук нататък на ход е собственикът, банките-кредитори, Министерският съвет и, разбира се, ние. Ако няма решение до понеделник, синдикалните структури се събират и ще вземат решение какви протестни действия ще правят, предупредиха синдикалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    0 0 Отговор
    Точно те трябва да го купят ,че им липсва добавката за сухото мляко. Хем, ще го докарат грамажа и трайноста му ще коригират.