Last news in Fakti

18 Септември, 2019 08:21 2 036 16

Перспективите между България и Русия в областта на строителството са големи

  • валентин йовев-
  • русия-
  • българия-
  • строеж

Важна стъпка по пътя на разширяване на сътрудничеството между България и Русия е и възможността за обмяна на информация за новите технологии, продукти и материали в строителството

Перспективите между България и Русия в областта на строителството са големи - 1

„В областта на строителството перспективите между България и Руската Федерация са големи. Българските компании имат значителен опит в реализирането на инфраструктурни обекти и разполагат със значителен капацитет и потенциал, самостоятелно или в партньорство, за участие в реализирането на инфраструктурни проекти в Русия."

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев пред руския си колега Дмитрий Волков - заместник-министър на строителството и жилищно-комуналните услуги на Руската Федерация. Двамата разговаряха на заседание на българо - руската работна група по строителство.

Групата, чийто съпредседател от българска страна е инженер Йовев, заседава в рамките на провеждащата се 17-та сесия на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

На заседанието представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на строителите в България представиха възможностите за разширяване на сътрудничеството с Руската Федерация в областта на строителството и постигането на стабилна и регулярна комуникация в сферата.

„Надявам се страните ни и в бъдеще да си съдействат за обмяна на информация относно инвестиционните намерения и планове за строителство, изграждане на обекти и предстоящи търгове, както в България, така и в Русия", каза заместник-регионалният министър.

Като перспектива за разширяване на ползотворното партньорство между двете страни инж. Йовев очерта възможностите за участие на руски инвеститори в изграждането и модернизирането на инфраструктурни проекти в България по модела на публично-частното партньорство.

„Страната ни има набор от стратегически инфраструктурни обекти, за които има политическа воля да бъдат реализирани чрез публично-частни партньорства", обясни заместник-министърът и допълни, че към реализацията им има инвеститорски интерес и това е логично заради доброто геостратегическо положение на България, гарантиращо възвращаемост на инвестициите.

Важна стъпка по пътя на разширяване на сътрудничеството между България и Русия е и възможността за обмяна на информация за новите технологии, продукти и материали в строителството.

„Технологичният напредък е ключът за високата конкурентоспособност в сектора, като този процес може да върви паралелно с обмяната на специалисти, включително с обучението на кадри", подчерта още Йовев.

„Взаимоотношенията между България и Русия в областта на строителството, както и във всички сектори, имат голям потенциал", каза на срещата Дмитрий Волков и подчерта, че в момента в руската страна има дефицит на строителни фирми и строителни работници. „Като обединим усилията си с Министерството на регионалното развитие и благоустройството съм убеден, че можем да постигнем успех", беше категоричен руският заместник-министър.

Сред основните възможности за разширяване на сътрудничеството бяха обсъдени още обмяната на информация за националните изисквания към стандартите в областта на строителството и строителните продукти, както и споделянето на опит по въпросите, свързани с енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради и управлението на сградите в режим на етажна собственост.

На заседанието беше приет текст, който да залегне в протокола от сесията на Междуправителствената комисия. В него българската страна в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството потвърждава възможностите за разширяване на партньорството в сферата на строителството и обмяната на информация.

Страните се договориха, че консултации по въпросите на сътрудничеството в тази област биха могли да се провеждат и в периода между сесиите на Комисията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    14 14 Отговор
    Колкото по далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията!
  • 2 СссереМ

    11 13 Отговор
    Абе кой нормален се занимава с тези получовеци.
  • 3 Бискита педал

    5 8 Отговор
    Колкото по далече от кочината България най-добре
  • 4 Живея в Коста Рика

    1 5 Отговор
    Смешните татари кър за софия
  • 5 Тръмп

    7 13 Отговор
    Пак ли ще строим комунистически коптори за тружениците,като Младост,Люлин,Дружба и Надежда???:):):)Я марш обратно в кална Русия, достатъчно осраха България!!!:):):)

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Гилмо

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    Ако искаш може да строим Американски бази без пари даже и ако искаш може да им плащаме на краварите няма да откажат как мислиш Трънпе а????
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 NSDAP

    5 6 Отговор
    Русия е региона сила!Видяхме я през ПСВ....големи мъже бяха,набиха ги в Източна Прусия,набиха ги в Полша,а после ние ги напихме в Добруджа о бесарабия.3 март 1918 година, България празнува Брест-Литовският мирен договор!!!Слава на героите от германската империя,от Австро-Унгария и България,които паднаха в бой за унищожението на Русия!Днес,Русия се управлява от чифути,затова не я броя като държава.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    " Не яж малини с мечката" Българска Поговорка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    7 1 Отговор
    Да, видя се че руснаците влагат 50% от материалите, а българите ще ги научат как да изписват строеж само с 30-40% вложен материал. Ето, санирането на блокове как смогнаха да го изпишат на тройни цени за облепяне и пластмасова дограма? Ха, това руснаците не го могат още, ще го научат сега.
  • 12 Мост

    4 2 Отговор
    Заминавайте в Русия русофили и русолюбци - там е най-доброто място за живеене! В Европа не е хубаво - има корупция, мръсно е и пренаселено! В Русия е мястото -границите са отворени - едно време и там не всеки можеше да отиде !!! Отивайте и си вземете децата, внучетата, правнучетата -цялата рода. Там ви обичат и ще ви дадат социални помощи, безплатно здравеопазване, високи пенсий....там е Рая на света! Няма престъпност, няма корупция, има високи доходи -Путин има ги вдигна.
  • 13 Мангала иван костов

    1 4 Отговор
    До 90-те години над сто хиляди бългати работеха в Русия и взимаха от 500 долара на горе. После мангала костов се постара и тези връзки да съсипе по нареждане на западните колонизатори, щото не трябва да имаме нищо общо с Русия. Сега там са турците, а нашите мишоци с фирмичките могат само да си мечтаят за работа в Русия. Не само заради политическата шизофрения, ами и защото руснаците сами си наемат хора, не им трябват фирмички-посредници да хрантутят някой излишен.

    Коментиран от #16

  • 14 Опа трилчо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    Не бе, мани ги тия коптори по 2.7м височина и реални 84 квадрата за четиристаен, без терасите, без мазето, без идеална част от стълбището сякаш там ще живееш. Само кутийки 2.4м високи и колкото да се врътнеш вътре в стаята. А ти с тролската заплата направо ще спестиш за самостоятелна къща в широкия център на София. Нали?
  • 15 mmm

    5 0 Отговор
    Пак притоплени манджи от късния соц... Какви кадри, какъв опит, какви 5лв...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.