24 Септември, 2019 12:37 1 389 8

Ирак пак кани български компании

  • ирак-
  • българия-
  • румен радев

Ще разчитаме на повече иракски студенти да се обучават в нашите университети, заяви президентът Румен Радев

Ирак пак кани български компании - 1

Амбицията на България и Ирак е да започнем да възобновяваме присъствието на наши компании на иракския пазар в редица отрасли, в които в недалечното минало сме били икономически партньори. Това заяви президентът Румен Радев след среща с президента на Ирак Бархам Салих в Ню Йорк. Двамата разговаряха в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Добрите икономически отношения между България и Ирак в недалечното минало са добра основа да се възобнови партньорството между двете страни в новите условия на демократично развитие, беше общата позиция на двамата президенти. България имаше силно присъствие в областта на строителството, хидротехниката, проучването и производството на нефт и газ, медицината и образованието. В тези направления Ирак е отворен за партньорства и цени високо българските специалисти и фирми. „Надявам се, че при повишение на сигурността в страната България ще има своето присъствие в Ирак“, заяви Румен Радев.

По време на срещата Бархам Салих заяви интереса на Ирак към опита на страната ни в преминаването към прехода към демокрация. Ще разчитаме на повече иракски студенти да се обучават в нашите университети, заяви президентът Румен Радев.

По време на срещата държавният глава заяви, че България ще продължи да подкрепя усилията на Ирак за стабилизиране и възстановяване на страната и е готова да съдейства в процеса на демократичните ѝ реформи. Ирак има нужда от подкрепа, защото повторната дестабилизация на страната ще засегне нашия регион и по отношение на сигурност, и по отношение на рязко увеличаване на мигрантските и бежански потоци, заяви Румен Радев пред журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NSDAP

    11 4 Отговор
    Пари в държавата има,ама кога ще спрат да се крадат!От еврофондовете,24 милиарда лева са изчезнали безследно!Само за 12 милиарда има разпечатки къде са отишли парите.ЕС дават пари,ама нашите мутри ги крадат.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Иванчо

    9 3 Отговор
    Те изплатиха ли си задълженията към България, та пак искат да получават разни неща. Дали знаят, че Бай Тошо умря и без пари вече нема нищо?

    Коментиран от #7, #8

  • 3 ЕСпокер

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "NSDAP":

    ЕС е покер маса ... всеки сяда и влиза с пари на масата ... айде сег ами кажи как ЕС ти дава пари .... нали само еидн ги събира накрая - и то не е най-малката държава, а най-наглата )
  • 4 Грую

    3 2 Отговор
    Дойде ли време Цветан Василев пак да покани Оманския фонд?
  • 5 До иванчо

    3 1 Отговор
    Тогава,наште специалисти в Ирак,Либия,Сирия,Алжир,Мароко и т.н.вземаха много добри пари. А тези които остнаха като видяха какво става Булгаристан не смятат да връщат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Задълженията

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    им от над 1, 2 милиарда долара са им опростени от продажните ни политици под натиска на Говедоландия и по тази причина ще сме винаги бедни.
  • 8 При бай Тошо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    България спечели милиарди от арабските страни, но всичко вече е загубено!