22 Юни, 2012 18:28 899 1

6 млрд. лв. е строителният оборот от обществени поръчки

  • строителния оборот-
  • обществени поръчки-
  • светослав глосов

Управляващи органи на еврофондовете, общини и строители започнаха работа в четвъртия поред семинар, организиран от КСБ

„През 2008 г. строителният оборот е 16 млрд. лв. За миналата година той е едва 8 млрд. лв., като 6 млрд. лв. са от обществени поръчки”, заяви председателят на КСБ инж. Светослав Глосов по време на четвъртия поред семинар „Проблеми при усвояване на европейските фондове и пътища за тяхното решаване“, който се провежда в Каварна, съобщи "Строител".

Семинарът е организиран от Камарата заедно с областните й представителства във Варна, Добрич, Търговище, Силистра и Шумен в партньорство с министерствата на околната среда и водите и регионалното развитие и благоустройството, Националното сдружение на общините в Република България, ДФ „Земеделие” и областните управители от Североизточния район за планиране.

„Срещите между общини - бенефициенти, управляващи органи и строители -изпълнители станаха традиция. Сега е времето да поправим грешките при усвояването на еврофондове от този планов период, за да не ги допускаме през следващия”, добави още инж. Глосов.

„Трябва да говорим за бъдещето през следващата година и половина, за да изработим качествени проекти, които ще изпълняваме след 2014 г. Не трябва да допускаме пропуските, които направихме през 2006-2007 г. и да губим време, за да ги поправяме. През следващия програмен период ще се работи върху интегрираните проекти. Няма да се работи на парче, а заедно и с останалите оперативни програми”, подчерта Деница Николова, гл. директор на Дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в МРРБ.

„Всяка една трудност  при усвояването на еврофондовете рефлектира върху строителите. Ако на тази среща се реши проблем дори и само на една община, пак ще има полза”, заяви инж. Валентин Вълев, председател на ОП на КСБ-Варна.

„Отдавна се чакаше нещо подобно да се организира. Ако се гледа само от едната страна на барикадата, картината винаги е различна. Тук можем да намерим общите допирни точки между управляващи органи, общини и строители. Не сме подготвени да усвояваме ефективно, а това ще рефлектира върху средствата, които ще получим през следващите програмни периоди”, обясни Янаки Червеняков, началник-сектор „Общини” в ДФ „Земеделие”.

Двудневният семинар продължава с дискусии за проблемите при общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони, ОП „Околна среда”, финансовите корекции по еврофондовете и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кондарев

    0 0 Отговор
    От тези 6 милярда ,като комисионни вземат общинските кметове приблизително 10%,което е 600 милиона за да възложат обществената поръчка на нарочената фирма!!!Ето това е господа ,което ожесточава борбата на изборите за общински кметове на 264 общини в РБ.Предложих на управляващите да променят закона за местното управление и процедурите по ЗОП да се провеждат в областните управи ,защото логиката сочи ,че по малко областни управители по малко на брой комисионни и горната сума значително ще намалее!!КОЙ ДА ТЕ ЧУЕ!!!