Last news in Fakti

20 Ноември, 2019 21:58 1 687 9

Половината българи са песимисти за икономиката ни

  • българи-
  • икономика-
  • проучване-
  • тренд

Хората все още свързвали успешния износ с мускалите на Бай Ганьо и киселото мляко

Половината българи са песимисти за икономиката ни - 1
Снимка: БГНЕС

Близо половината от българите, 49 на сто, смятат, че икономиката се развива в грешна посока, а 31 процента са на обратното мнение. Това показва проучване на изследователския център "Тренд", представено вчера на форума "Да извадим успеха от анонимност".

Според изследването 39% от анкетираните са на мнение, че у нас може да се прави бизнес, 34% отговарят отрицателно на този въпрос, а 27% не могат да преценят.

Сред по-младите между, 18 и 41 години, се забелязват много по-позитивни нагласи, за разлика от тези, които са на 60 или 70 години.

"Целта на проучването е да се установи дали икономическата реалност в България се припокрива в голяма степен с картината, която медиите дават", обясни Димитър Ганев, съосновател на "Тренд".

Според него българският скептицизъм и слабата информираност са сред причините за тези отговори. 63% от попитаните искат да научават за българските предприемачи, което според Ганев е "категорично мнозинство". 52% са на мнение, че българският износ като продукция е качествен, докато едва 12% са на обратното мнение. 36% не знаят или не могат да преценят, което пък показва слаба информираност.

Според "Тренд" в отговорите на тези въпроси има определена доза патриотичен елемент. На въпроса дали познават продукти на български компании, успешни на чужди пазари, 53% от попитаните отговарят отрицателно, а само 20% са запознати.

Те дават пример с киселото мляко, казанлъшката маслодайна роза, саламуреното сирене. Никой обаче не дава примери от машинна индустрия, производство на електроника.

Според резултатите от проучването в най-голяма степен повишаването на заплатите се свързва с успешното икономическо развитие на България (48%).

39% от анкетираните свързват успешното икономическо развитие с откриването на нови работни места. 33% са на мнение, че трябва да се изграждат нови предприятия.

Малко под две трети са на мнение, че е необходимо привличане на чужди инвестиции, а 19% - модерна индустрия. 12% от българите смятат, че за успешно икономическо развитие е необходимо изграждане на съвременна инфраструктура.

Въпреки продуктовото позициониране и реклама, българинът е в XIX век по информираност за успешните български продукти - с мускалите на Бай Ганьо и с киселото мляко. Така обобщи по време на форума Лидия Шулева - председател на Специализираната комисия по икономическо развитие към Германо-българската търговско-индустриална камара (ГБТИК).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ,верно ли?

    10 7 Отговор
    Ама и оптимисти ли има!????Сбъркана държава!
  • 2 Рошко

    5 3 Отговор
    Аз съм оптимист за всяка друга но не и за нашата, то тука е в днкато, само да се слугува и да се краде, малко като кравите сме, един път в годината да ни е,, т.и по два пъти на ден да ни доят

    Коментиран от #3

  • 3 Е нЕма страшно!

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Обещаха да оправят...оправянето!Ще е всеки месец, за да ни доят по три пъти дневно!
  • 4 Джудже

    6 1 Отговор
    Половината от българите не са песимисти, а реалисти. Що се отнася до качествените български продукти, със сигурност има, но не се предлагат на нашия пазар. Качественото е за износ защото ние нали не сме претенциозни и можем да се задоволим и с по-лоша продукция. Същото е с чуждата стока, тук може да е по-калпава, но за сметка на това се предлага на по-високи цени.
  • 5 Лора, внимавай...!!!!

    7 1 Отговор
    Няма как да бъдат оптимисти, като няма предприятия и оттам производство и оттам износ..! С малки и чужди фирми, това не е достатъчно...!
  • 6 нервен ( разбивача на тролове )

    2 2 Отговор
    Хм икономиката върви нагоре с по-бързи темпове от всякога (няма съвременник който да е живял при по-голям икономически растеж в България) обаче 49% са на мнение че икономиката се развива в грешната посока .....ми аз това го разбирам че за тия хора представляващи 49-те% правилната посока е банкрута !!!!
  • 7 Иве

    2 0 Отговор
    Те понеже в бг всеки е икономист и политик и главен селекционер на националния и разбират от всичко. Икономиката ни е ок но много се краде.
  • 8 Гост

    3 1 Отговор
    Икономиката ни е гола вода добре,че ни дават евро пари от ЕС
  • 9 КЪДЕ

    1 0 Отговор
    ВИЖДАТЕ ИКОНОМИКА.ДЪРЖАВАТА Е ПО ИНЕРЦИЯ.ГОЛА ВОДА СМЕ.