Last news in Fakti

3 Юли, 2012 16:13 1 278 1

Семерджиев: Готвим промени в закона за енергетиката

  • ток-
  • дкевр-
  • ангел семерджиев-
  • газ

Всеки клиент ще има право да избира своя доставчик

Семерджиев: Готвим промени в закона за енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Обмислят се промени в Закона за енергетиката, според които цената за изкупуване на "зелена" енергия да се променя не само веднъж в годината, а по-често. Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Когато се намаляват цените или се коригират цените от възобновяеми източници по-често, а обикновено винаги сме ги намалявали само надолу, това ще се отразява в следващи периоди да не се увеличава зелената добавка за потребителите и оттам по-ниски цени за потребителите и за всички.

От ДКЕВР твърдят, че били предотвратили сценарий за поскъпване на тока с над 30 на сто от 1 юли.

Новият Закон за енергетиката ще позволява цената на тока от възобновяеми енергийни източници да се коригира на три месеца. Това обаче няма да се отразява веднага на сметките за електричество за крайните потребители, каза Ангел Семерджиев.

Евентуалното намаление на цените ще бъде отразявано в следващия ценови период. Ще имаме възможност след установяване на промени в някои от ценообразуващите елементи, със стойности повече от 10%, ние да правим корекции в цените, така че да балансираме интересите и на потребителите, и на пазара, каза още шефът на ДКЕВР.

По повод поисканата му от КТ "Подкрепа" и партия "Атака" оставка Ангел Семерджиев заяви, че няма нищо против всеки да му иска оставката "но ние сме определени с решение на Министерския съвет, с мандат по закон, има процедура".

"Аз не считам, че има някакви аргументи да съм чул достатъчни, за да са повод аз да си подавам оставката към тоя момент", обясни Семерджиев.

Най- новото европейско законодателство в областта на вътрешните пазари на електрическа енергия и природен газ са отразени в приетите днес от парламента промени в Закона за енергетиката, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Отразявайки изискванията на Третия енергиен либерализационен  пакет, документът отделя специално внимание на мерките за защита на крайните клиенти. Договорите между тях и енергийните предприятия задължително трябва да съдържат информация относно правата на клиентите, включително и условията за едностранно прекратяване на договора от потребителя, възможността за смяна на доставчика на енергия, условията и реда за прихващане и възстановяване на суми при неспазване на качеството на договорените услуги, както и процедурата за разглеждане и произнасяне по жалби.

Законът осигурява възможност всеки клиент да избира своя доставчик, както и всеки доставчик да достигне до потенциалните си клиенти, като им предложи енергия на конкурентна цена. Това се постига чрез законово осигуряване на равнопоставен достъп до мрежите – електрическа и газова.

Основен акцент на Закона за енергетиката е и осигуряване независимостта на операторите, които ще са собственици на мрежите за пренос на електрическа енергия и природен газ от дейностите по производство и доставка на енергия. Те ще съставят и ежегодно ще актуализират 10-годишни планове за развитието на преносните мрежи.

С поправките в Закона за енергетиката се засилват правомощията на националния енергиен регулатор, улеснява се и се насърчава трансграничната търговия с енергия и трансграничното коопериране и инвестиции, повишава се прозрачността на пазара по отношение на мрежовото опериране и снабдяването, подобрява се и защитата на интересите на потребителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каруцара

    0 0 Отговор
    Трай коньо за зелена тревица.