Last news in Fakti

6 Септември, 2012 16:36 1 150 1

Газпром обяви драстичен спад на печалбата

  • газпром-
  • печалба

Руският газов монополист "Газпром" обяви драстичен спад на чистата печалба през първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на 2011 година, предаде БНР от Москва.

Нетната печалба на руския газов гигант за тримесечието е намаляла с 24% и възлиза 358 милиарда рубли, което е с над 100 милиарда по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Печалбата от износа в Европа е намаляла с 3% и това се дължи на факта, че старият континент е потребявал 8% по-малко руски природен газ, което според "Газпром" се дължи на икономическите затруднения.

Освен това се наложи газовият монополист да преразгледа условията в някои европейски договори, като в определени случаи трябваше да поеме намаленията, които се предоставяха със задна дата. Но най-драстично са се свили доставките за страните от Общността на независимите държави и това е довело да спад в печалбата от този износ с 30%.

Междувременно акциите на "Газпром" отбелязаха тези дни спад на международните финансови пазари, като това се обяснява със започналото от ЕК антимонополно разследване. Според някой данни, само вчера руската компания е загубила на борсата 2 милиарда долара от своята капитализация.

Само преди месец руският монополист беше отбелязан от "Форбс" като най-печелившата компания в света за 2011.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comment

    0 0 Отговор
    Да вдигат още цените, да вдигат! Колкото по-нисък оборот, толкова по-ниски печалби и рентабилност. Глупаците не го разбират.