10 Юли, 2012 12:13 584 0

НСИ: Износът ни за трети страни се увеличава с 3.3%

  • нси-
  • износ

 

През периода януари - май 2012 г. износът на България за трети страни се увеличава с 3.3% спрямо съответния период на предходната година и е в размер на 6.4 млрд. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Република Македония, които формират 46.6% от износа за трети страни. Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Израел, Канада, Сирия и Бразилия, докато най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, Индия, Иран, ЮАР и Хърватия.

През май 2012 г. износът за трети страни се увеличава с 25.0% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 1.5 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите пет месеца на 2012 г. се увеличава с 15.8% спрямо съответния период на предходната година и е на стойност 8.5 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Перу, Босна и Херцеговина, Иран и Бразилия, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Казахстан, Израел и Украйна.

През май 2012 г. вносът на България от трети страни нараства с 24.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.0 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - май 2012 г. е отрицателно и е на стойност 2 088.0 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 659.4 млн. лева. През май 2012 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е в размер на 467.9 млн. лева.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите пет месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" , "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (табл. 3 от приложението). Спад се наблюдава при износа от секторите "Артикули, класифицирани главно според вида на материала" , "Машини, оборудване и превозни средства" и "Минерални горива, масла и подобни продукти". При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор "Машини, оборудване и превозни средства". Спад се наблюдава единствено в сектор "Храни и живи животни".

През първите пет месеца на 2012 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 15.9 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 0.9%. През май 2012 г. общият износ е в размер на 3.6 млрд. лв. и се увеличава с 10.7% спрямо същия месец на предходната година. През периода януари - май 2012 г. в страната общо са внесени стоки на стойност 20.1 млрд. лв. (по цени CIF), или с 12.1% повече спрямо същия период на предходната година.

През май 2012 г. общият внос нараства с 19.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.6 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - май 2012 г. и възлиза на 4 210.4 млн. лв., което е с 2 028.7 млн. лв. повече от салдото за първите пет месеца на 2011 година. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото за периода януари - май 2012 г. също е отрицателно и е в размер на 3 235.4 млн. лева. През май 2012 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 1 050.7 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е на стойност 816.6 млн. лева.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА