Last news in Fakti

10 Юли, 2012 12:40 1 007 3

Добрев: ВМЗ Сопот няма да бъде продаден за скрап

  • вмз сопот-
  • делян добрев-
  • тотю младенов
Добрев: ВМЗ Сопот няма да бъде продаден за скрап - 1

ВМЗ-Сопот от днес е в процедура на приватизация. През следващите три месеца трябва да намерим купувач за завода. Две компании - българска и чужда вече са обявили интерес към завода, обяви пред работниците на ВМЗ Сопот министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. За момента обаче не може да се твърди колко сериозни са тези намерения. До 30 дни трябва да са ясни кандидатите, които искат да купят предприятието.

Според него заплатите за май ще бъдат изплатени на работниците до 20 юли. Социалният министър Тотю Младенов пък увери, че другата седмица ще бъде даден и авансът за месец юни. В края на месец юли хората ще получат и заплатата си за юни.

Добрев изрази възмущение от изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че завода щял да бъде продаден за скрап. Той припомни, че през март 2011 година Народното събрание е приело стратегия за приватизация на завода. Според стратегията
предметът на дейност на дружеството не  може да се променя за срок от минимум пет години и купувачът трябва да е стратегически, който да гарантира запазване на производството на военна продукция, както и да гарантира заплатите и заетостта в дружеството за три години.
Делян Добрев върна лентата назад и каза, че е трябвало да бъдат взети мерки за ВМЗ Сопот още по времето на управлението на Станишев.
Дружеството в момента има 145 милиона лева задължения. Колкото и пари да даде евентуалният купувач на предприятието, те ще бъдат над тази сума, каза Делян Добрев и допълни, че дружеството е декапитализирано още преди 2007 година, когато Сергей Станишев е бил премиер на България. По думите на Добрев това означава, че задълженията на предприятието още тогава са надхвърляли активите и е имало опасност да бъде обявено от кредиторите в несъстоятелност.

 Той поясни, че бъдещият инвеститор ще трябва да запази средната работна заплата в размер на 550 лева, както и числения състав в предприятието.

Тотю Младенов увери, че приватизационния договор има предпазни клаузи.

Работниците очакват да запазят работните си места и да има договори за поръчки.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само ЦСКА

    0 0 Отговор
    Да бе да!
  • 2 ...............

    0 0 Отговор
    Дянков нали казваше,че фирми които дължат на държавата трябва първо да се издължат ,а не да се продават,или това се отнася само за частниците!!!Тоя Дянков щеше да ми е много забавен ,ако не беше толкова опасен за БГ.Спомням си наскоро като каза,че не му е приятно да влиза с децата си в заведения където се пуши....хахаха,абе Дянка,навсякъде където се пушеше беше забранено влизането на лица под 18г. бе смешко.....хахаха.
  • 3 аааааааааа

    0 0 Отговор
    Atanasov,podmazva4 be6e i takav 6te si umre6 pozor 4e ti podarixa tozi post takiva kato teb ne zaslujavat da sa vav VmZ!