Last news in Fakti

24 Октомври, 2012 14:54 1 590 3

Добрев: До декември продаваме ВМЗ Сопот

  • вмз сопот-
  • делян добрев
Добрев: До декември продаваме ВМЗ Сопот - 1
Снимка: БГНЕС

Оптимизираха се всички срокове по процедурата за приватизация на ВМЗ Сопот, очаква се тя да приключи до 30 ноември. Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

В последните 3-4 месеца ние работихме за да осигурим допълнителни договори за ВМЗ, но там ситуация е толкова тежка, че трябва да се избира дали да се платят заплати или да се купят материали, продължи министърът на икономиката.

Ще се опитаме в рамките на следващата няколко дни да приключим един от договорите, за да можем да изплатим и част от задълженията към работещите през следващата седмица, обеща Дилян Добрев.

До 29 октомври в Агенцията за приватизация трябва да постъпят документите за допустимост на тримата кандидат-купувачи, информира изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов. "Приключване на процедурата по приватизация ще имаме само и единствено, когато бъдещият купувач погаси всички публични задължения и задълженията към служителите, ако ще има такива. До края на месеца ще имаме обвързващи оферти за ВМЗ Сопот, тоест ще знаем дали ще имаме купувач", поясни той.

Удовлетворени сме от срещата дотолкова, доколкото стана ясно как върви приватизационният процес и че процедурите са скъсени, заяви Иванка Иванова, представител на синдикат към КНСБ. "Относно дължимите суми към персонала до този момент няма яснота, към момента се дължи остатък от заплатата за август, неплатеният аванс за септември и октомври", обясни тя. До момента задълженията към работниците в завода възлизат на 1 млн. и 380 хил. лв.

Решение за това колко средства трябва да се изплатят на работниците трябва да бъде представено до петък. Проблем с НАП и запор на сметки, по които могат да бъдат изплатени средства на служителите на ВМЗ няма, увери Добрев. "Когато процедурата завърши съгласно стратегията, новият купувач трябва да изплати всички средства към държавата, затова НАП се съгласиха да не притискат предприятието в последния месец", заяви той.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов изрази удовлетворение от това, че синдикатите осъзнават колко е важно да се запази спокойствие и да не се провали тази процедура. Но в противовес с неговото изявление дойде предупреждението на Иванова, че ако няма яснота за плащанията на заплатите до петък, напрежението вероятно ще ескалира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    0 0 Отговор
    Ей съсипахте всички държавни предприятия за да ги продадете на безценица !
  • 2 партизан

    0 0 Отговор
    Браво бе Добрев , браво бе некадърнико , та който дойде гледа да лапа ,ама ще се задавите . Продадохте България без пари. Щеви потърсим сметката. Как ни управлявате бе некадърници . За ваз затвора ще бъде рай ама ще има и Гогов
  • 3 МЕРИ

    0 0 Отговор
    първо сасипвате, за да продадете без пари правите, правите си подаръци, а за нас данаци,ама забравяте, че има бесилка пред народното събрание, май е време да ви припомним