Last news in Fakti

31 Декември, 2019 09:21 9 026 37

Колко печелят чужденците в Швейцария

  • работа-
  • швейцария-
  • чужденци-
  • швейцарци
Колко печелят чужденците в Швейцария - 1
Снимка: Shutterstock

Чужденците в Швейцария печелят колко гражданите на Конфедерацията. Това изводите от доклад на държавния секретариат по икономическите въпроси – Seco. Той обхваща периода 2010-2018 г. Специалистите от Северна и Западна Европа, които по правило са с висока степен на образование и оттам с по-големи шансове да заемат по-високи позиции, печелят средно с 13.5% повече, отколкото швейцарските си колеги. Но ако сравнението се направи на база фактори като възраст, ниво на образование, сектор, опит и ниво на отговорност, разликата е едва 2%.

Работниците, които идват от Южна Европа печелят 18.7% по-малко от швейцарците, или с 4.3% ако се направи база за сравнение с горепосочените фактори.

Служителите от Източна Европа, които като цяло са с висока квалификация, но които по данни на Seco, често работят не по специалността си, печелят 9.8% по-малко от швейцарците, или с 5.9%, ако се вземат под внимание горните фактори.

Чужденците, които идват от държави извън Европейския съюз печелят с 18.8% по-малко от швейцарците.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    20 3 Отговор
    Дрън-дрън ярина(Милетче)!
  • 2 Асся

    36 2 Отговор
    ???? Голема статия, голем материал. Бравос.
  • 3 no name no face no number

    42 16 Отговор
    Толкова, колкото и в другите западни страни, като си платят наема здравната застраховка, данъка, колата, пътните, храната и от голямото бруто........нищо не останало та ме подлъгвайте хората с глупости . Първо, защото тази педя земя Няма много свободни работни юрста, второ, защото посредническите форми за работа са окупирали почти всички професии и е мнооого трудно да започнеш доректно рабпта за фирма, трето се моли да не ти се налага да ходиш на лекар или зъболекар или монтьор, че цените са ужасни и това дето ти дават няма и да ти стигне. Здравните Не покриват зъболекар, а ако плащаш пълната здравна такса при всяко ходене на лекар плащаш разходите до 300 франка ти, ако плащаш ниската ставка то плащаш првите 3000 франка.Абе НЕ МИ ХВАЛЕТЕ ТАЗИ СТРАНА БЕ нищо специално или интересно. В Германия е по добре, но и там е простотия до шия. Забравих и още нещо за Швейцария всеки кантон собствени правила,неща, които са валидни в един кантон може и да не важат в другите абе пълна лудница и бюрокрация тва е

    Коментиран от #5, #7, #16, #35

  • 4 Romero

    18 3 Отговор
    Тези в Швейцария проценти ли ядат?Пишете суми,а не простотии!
  • 5 Любо

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Не разбирам само тези дето са ти сложили минуси защо? Като всичко е точно така

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Франсе

    14 4 Отговор
    Нормално да е различно в кантоните едни говорят френски други оталиански трети немски.Било зле в Швейцария ахаха като не си учил нищо и бачкаш товарач на гарата кво искаш.

    Коментиран от #17

  • 7 Варненец

    16 10 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Браво за коментара. Аз съм лекар и си готвих документи за там. Отидохме до Женева добре че спахме при познати. Един дюнер 13 франка. Опашки никакви. В магазините купуват по един домат и краставица. И само тичат в парка, всичките кльощави. Килограм бедра пилешки 15 франка. Заплата за лекар 6000 франка, наем на тристаен 3000 франка. Здравни за 4 членно семейство 1200 франка. Билет за автобус 3 франка. Добре че не отидох там , тук съм уважавам лекар с 5000 лева заплата със платени здравни вноски. Там всички стоят вкъщи и се хвалят колко им е хубаво. И не можеш да си купиш апартамент от 1000000 франка ако нямаш 200000 франка или 20 процента спестени, не дават кредит, ще плащаш наем доживот.

    Коментиран от #8, #10, #12, #24, #25, #34

  • 8 Доктора

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Eх колко хубаво е във Варна,блажени са ганьовците
  • 9 Защото

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Любо":

    И ти си лъжец като него, защото си необразован и се правите че знаеш. Тогава с БГ на заплата при мама и
    И тате (пенсионери). Двама роднини, инженери от 20 г. Взимат заплати колкото местните и даже по високи.Трябва дела ,а не приказки!
  • 10 Христо

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Поради ред причини, които няма да споменавам съм бил в досег със здравната им система. И то точно във френскоговорящата част. Говорите пълни глупости. И не можете, а и не заслужавате да сте лекар там. Както видях говорите само за пари, като всеки български лекар. А и колко сте лекар, това е друга тема. Стойте си във Варна!

    Коментиран от #19

  • 11 MGewehr

    5 2 Отговор
    Кой колкото е учил, кой колкото си може!
  • 12 Да така е защото д-ра на

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Прегледа чака пари.Затова на цяло се поставят байпас на сърцето за да източват здравната каса и от там по висока заплата! Къде е таза заплата 5000 лв. Да кандидатствам и аз.МАНИПУЛАТОР и дребен "Иидиот "от Достоевски!

    Коментиран от #18

  • 13 Николай

    8 0 Отговор
    По хубаво от розината няма но какво за се прави като не разбираме що е свобода и права и не знаем как да ди ги пазим.Но за сметка на това сме завистници и сребролюбци та затова я докарахме до там да тропамепо чужди порти за да храним фамилиите си.
  • 14 Любомире

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Любо":

    в БГ хората може да "умрете" само от мързел и бездействия!!!!!!
  • 15 цербер

    2 2 Отговор
    Това СА изводите от доклад на държавния секретариат по икономическите въпроси – Seco. НАЯЖТЕ СЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ТЕКСТ!
  • 16 Владимир

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Ако си професионист в независимо какъв профил ще си оценен водопроводчик строител и тн, не пиши глупости.3846
  • 17 no name no face no number

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Франсе":

    Нямат предлагане господине никакво.Щом те кефи живей си професионалисте и богатей, за мен Швейцария е почти затворена страница с нищо не ме впечатли ама с нищо дори и с природа и езера нито със замъци и писти, съвсем обикновена страна нищо особено

    Коментиран от #26

  • 18 Варненец(натурализиран).

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да така е защото д-ра на":

    Трябва да имаш квалификация за такава заплата. Не може хирург и плочкаджия да получават еднакво.
  • 19 no name no face no number

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Христо":

    Здравните осигуровки не се различават особено между кантоните и кантоните не се делят езиково ами административно.Има много кантони,. Работил съм в Граобюнден и Швиц.Дори и да си супер специалист и някак си успял, това не прави Швейцария добро място за работа.И в България има " успяли" Всичките успяват по един и същи начин и там и тук.Без протекции няма бизнес. Не си заслужаеа малка страна с малко свободни работни места ииии мнооого чужденци има много по добри места от тази държава за живот и работа и по красиви
  • 20 Радар

    1 2 Отговор
    Да В и и.. Е... . честита новата държава в която ще от седнете до пенсия. Бай Ганя и на Марс ще е проблема, ако е забравил лучеца и пиперки те. РЕЕТЕ СЕ братя. И продължавайте да си рееетееее
  • 21 Фактир

    1 0 Отговор
    На мене ми се ходи у Swiss ей така за спорта за живота по другия може да ми ареше пък ще видим. То не е присъда. Ако се наложи се връщам в казана. Кой кво ще каже

    Коментиран от #22

  • 22 Фактир

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Фактир":

    Причината е че всичко правя както те го правят от векове но тук никой не ме разбира и се чудят че се престарам до лудост.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Алексей Петров

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Банките финансират до 80% от цената на недвижимия имот с изключение на случаите, когато става дума за първо жилище - тогава е до 90%. Останалото е самоучастие на желаещи ипотека. Не разбирам какво се оплакваш, 200 хил франка не е чак толкова висока сума, особено ако я разделиш на период от около 5 години. Тристаен апартамент навсякъде е луксозна стока и няма как да очакваш, че ще живееш като бей в Швейцария, вместо да си натискаш парцалите известно време в обикновена гарсониера, за която може да плащаш и 1000 франка месечно. Със сигурност можеш да минеш без дюнер за 13 франка от гарата, а на пазар се ходи в околните държави - Франция, Италия, Германия, това даже местните го правят. Наблъскваш хладилника за две седмици и ти няма нищо... Явно така си свикнал от България и после ревеш, че в чужбина, където нямаш недвижима собственост всичко ти идва скъпо...
  • 25 Алексей Петров

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Половината българи в Европа НЕ Живеят в наети или собствени апартаменти извън България, напротив, ползват общежития по възможност. И огромното мнозинство не реве, защото парите обикновено си заслужават. Те също няма да си купят скъпия дюнер или пица от улицата, скъпо им е. Но после 3-4-5 хил € заплата за семейство и 1000 - 1500€ общи разходи им идват добре, ще се спестят. Ако не плащаха наем, щяха да са още по-добре... А ти едва стигнал чужбина и вече почваш - тристаен, дюнери от гарата, излизания... Да не си си у нас

    Коментиран от #27

  • 26 Chico

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "no name no face no number":

    Нищо не си видял и разбрал за Швейцария, там законите се спазват и затова всичко им е наред...

    Коментиран от #33

  • 27 Ас/dc

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Алексей Петров":

    Не може цял живот да живееш като роб, но да се биеш в гърдите колко спестяваш, живота е кратък. Аз изкарвам в бг около 2000 и смятам че съм по добре от тях
  • 28 мани мани

    3 1 Отговор
    3000 франка взема сервитьор/ка! с бакшишът може да достигнат до 4000 ... квартирата, ток, вода, дрехи, ядене невероятно скъпи! така че 4 бона се равняват на близо 2 бона в евро ... много ценните кадри с немско, английско, американско, швейцарско образование достигат до 10000 франка на месец ... т'ва са нетни суми! обаче тия с 10-то бона се броят на пръсти! обикновенно са на менържерски позиции или главен съпорт на чуждестранни мощни фирми, и просто спестяват на фирмата за главен реялен офис там нейде из швейцарията... демек офисът им се оказва домът им! или някакво лоби нейде там :) но няма офис, реален! за да си спестят огромни разходи! та затова и дават едни въшливи за тях 10 бона на даден човек! но т'ва да не ви лъже! броят се на пръсти! инак вземат около 6-то бона ... там нейде се гравитира, като най-добре са пограничните понеже ходят на пазар в съседките :) бе тия столицаа нямат, вий ми ги хвалите :) там е много хубаво, но ако сте с много парички :) хубавото е, че сте вървежен с френски, немски, италиански, английски, руски дори :) приятен късмет да налучкате точния човек дето да го говори обаче :) най-добре е да сте с френски и немски :) инак ше ви иде да се удавите в някое езеро :)
  • 29 мани мани

    2 1 Отговор
    тия двете на снимката съм ги е... :)
  • 30 мани мани

    2 1 Отговор
    тук обслужване на карта банкова - без лв. - 1лв. - 1,50лв. - 2лв.
    там - 300 франка на тримесечие ей тъй закоту тъй! ако искаш!
    ми не ва, ни щъ! ауфидерзейн! въ еъ!
    възможно най-евтиният часовник 300 франка :) на нищо не прилича...
    викат: ма той 'ета' ва ...
    я: м, ета-мета т'ва е най-ниското качество, данке, ама я не прост!
    ета си го носете вий да ви тиктака евтинийката!
    я под 1500лв. на китката не държа! ва еа!
  • 31 мани мани

    1 0 Отговор
    е, хуб'о де, държа, ама единствено ако е восток! не ва не юръп извращението! литва-джендърогерманското извращение найн!
    но восток винаги! командирские ва :) амфибия :)
    за тях има място на китката :)
  • 32 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Това е най шибаното място в което човек може да работи, който не вярва да ходи и да се убеди сам.Това е място за мазохисти.Повече няма да отида и на кафе там
  • 33 no name no face no number

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Chico":

    Всичко видях и разбрах от такива учители акъл не взимам, щото са кофти, а последствията трагични
  • 34 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    ХАХАХА,заплата 6000 франка,та толкова взимат хора със средно образование! Ако не знаеш да те открехна.Във Швейцария минималната ставка е 20 ФРАНКА НА ЧАС.Прието е със закон ! Та мти ако си лекар ма не мияч на прозорци,ще взимаш от 10 000 франка и нагоре.
  • 35 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Швейцарците искат да се работи,не като Ганя,да лежи и да мрънка.Работиш-получаваш! Ганя иска да си пие ракията и да взима пари,няма такъв филм.За това ще си стоите в България,ще псувате правителството и случайно,ако ви се отвори възможност ще излезете да работите с Европа с посредническа фирма,защото не знаете никакви езици.Както е нормално,посредническата фирма е мутренска и ще ви вземе всичките пари.Ще се върнете в България и ще разправяте колко е зле в Европа-Швеицария.Ганьовска работа.

    Коментиран от #36

  • 36 no name no face no number

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Хе Госте не ни подценявай доста сме по умни от тях, говоря два от техните езици + руски и английски, 20 франка ама бруто, аз работих за доста повече, но бруто мдааа за мен не си заслужава тази дуржаева, ако те кефи жив и здрав да си и успех
  • 37 Аз сам в момента в швейцария.

    0 0 Отговор
    Работя в стрителна фирма и мога да ви кажа че чисто на месец не падам под 4200 франка от които имам 680 франка квартира и около 600 фр. за ядене без да пазарувам в германия франция и др.