Last news in Fakti

27 Януари, 2020 16:29 2 381 5

Произведени са 47 км тръби за газовата връзка с Гърция

  • газов интерконектор-
  • газова връзка

Дължината на цялото трасе на газопровода възлиза на 183 км

Произведени са 47 км тръби за газовата връзка с Гърция - 1
Снимка: AGC

Гръцката компания Corinth Pipeworks вече е готова с производството на 47 км тръби за трасето на газовия интерконектор Гърция - България. Първата партида се състои от тръби с диаметър 32 инча с външно трислойно полиетиленово покритие. По график доставката ѝ е планирана за първата седмица на февруари, като тръбите ще бъдат транспортирани до бази за съхранение по трасето на IGB както в Гърция, така и в България. Благодарение на отличното сътрудничество на всички заинтересовани страни, строителните работи напредват и проектът се движи по график.

Дължината на цялото трасе на газопровода възлиза на 183 км, като за целите на проекта е сключен договор за производството на близо 185 км тръби. След провеждането на обществена поръчка по ЗОП, договорът е възложен на гръцкия производител Corinth Pipeworks. Производството на тръбите за IGB се осъществява в завода на компанията в Беотия, Гърция, като производственият му капацитет възлиза на над 1 000 000 тона годишно.

Производството на тръби за целите на газовата връзка с Гърция е разпределено в пет партиди. Трасето ще бъде изградено от спиралошевно и надлъжно заварени тръби. Всички тръби ще са с диаметър 32 инча, дължината им ще бъде съответно 12 м или 18 м, а дебелината ще варира между 11 мм и 20 мм в зависимост от участъка на трасето. В рамките на проекта у нас за пръв път ще бъдат използвани 18-метрови тръби от този тип. По-голямата им дължина предполага редица предимства, включително оптимизация на разходите за заваряване и по-бързия процес по инсталиране. Друго доказано предимство от използването на 18-метрови тръби е свързано със значително по-малкия брой зони за поддръжка по време на експлоатацията на газопровода.

Целият производствен процес и финалният продукт са подлагани на най-високо ниво на контрол на качеството в синхрон с индустриалните стандарти. Всяка тръба се подлага на хидротест, а заваръчните ѝ шевове се подлагат на безразрушителен контрол - ултразвук и рентгенография - преди да бъде приета от възложителя.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ. Реализирането на проекта създава възможности за пренос през газопровода Гърция–България и газотранспортната система на “Булгартрансгаз” ЕАД към останалите мeждусистемни връзки с Румъния и Сърбия. Значението на IGB се простира и отвъд националните граници на България и Гърция, като дава възможност за свързване с други планирани газови проекти като LNG терминала при Александруполис, Гърция; EastMed за директно свързване на ресурси от Източното Средиземноморие с Гърция през Кипър и Крит, както и втечнен газ от Израел, Египет.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Türkoğlu

    2 8 Отговор
    За пари, за пари На балгари говори И балгарски мръсни дупи Скоро ще бъде твои!
  • 2 Георги

    5 4 Отговор
    ЕДНИ И СЪЩИ ЛЪЖИ ГИ ДРЪНКАТЕ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ!?.
  • 3 Хахаха, моят е 7 инча

    2 7 Отговор
    32инчови тръби......някой частен имот ли ще захранвате с тази тръбичка? Имате ли си представа това колко е?
  • 4 Госあ

    2 5 Отговор
    Абе, а днешните българи освен проститутки и рецидивисти може ли нещо да произведете ? Аз определено се разграничавам от вас.
  • 5 Путин

    1 0 Отговор
    Каква газова връзка с Гърция бе задунайци?Да не мислите, че ще ви позволя да купувате друга газ освен моята православна руска газ, която плащате 2,5 пъти по-скъпо дори от Австрия?