ФАКТИ.БГ
  • твърдения-
  • манолова-
  • газова връзка-
  • гърция-
  • ай си джи би-
  • злоупотреби

От "Ай Си Джи Би" отговориха на Манолова за газовата връзка с Гърция

Твърденията за злоупотреби са неверни и подвеждащи, казват от компанията

Публикувана: 14 Септември, 2021 15:12
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4483
От "Ай Си Джи Би" отговориха на Манолова за газовата връзка с Гърция  - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.

По-рано днес председателят на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова изнесе данни за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция. Според оповестената информация Тeoдoрa Гeoргиeвa - изпълнитeлeн дирeктoр oт бългaрcкa cтрaнa нa кoмпaниятa "Aй Cи Джи Би", кoятo изгрaждa гaзoвaтa връзкa, e нaнecлa щeти нa държaвaтa в рaзмeр нa 22,5 милиoнa eврo.
От компанията "Aй Cи Джи Би" изпратиха официално съобщение до медиите, в което твърденията за злоупотреби, изнесени от Манолова, са наречени неверни и подвеждащи. Ето и какво още се казва в него:

Проектната компания, реализираща интерконектора Гърция-България, не попада в обхвата на дейността на Временната комисия, тъй като българското участие в нея не надхвърля 50 на сто, както е уредено в правилника на Комисията. Смесеното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би” АД, регистрирано в България през 2011 г., е с равноправни акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).
Общият размер на инвестицията е 240 млн. евро, като тази сума не е променяна през годините. Финансирането се осъществява посредством лично участие на акционерите, 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ), 39 млн. евро по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове и заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 110 млн. евро. Делът на публичните средства е 35 на сто от общия размер.
Дружеството Ай Си Джи Би” АД се управлява от Съвет на директорите, състоящ се от 8 души. Съставът на Съвета се номинира на равен принцип от двете акционерни дружества. Решенията на ниво акционери се вземат на Общо събрание само с единодушие, както и всички решения с материално изражение над 70 000 лева. Двамата изпълнителни директори – г-жа Теодора Георгиева от българска страна и г-н Константинос Караянакос от гръцка страна – представляват дружеството единствено заедно и с мандат, даден от Света на директорите. Предвид описаната структура на управление на дружеството, нито едно ключово решение по управление на проекта IGB не може на бъде взето еднолично, а решения, свързани с изменения на срокове се взимат единствено единодушно от Общо събрание.
След получаване на покана за изслушване на ръководството на проектната компания, председателят на Съвета на директорите и изпълнителните директори са уведомили председателя на Временната парламентарна комисия, че дружеството не попада в обхвата на дейността на Комисията, която е гласувана от Народното събрание на Република България. Членовете на борда са уведомени надлежно за взетото решение, като информацията е сведена и до знанието на Министерство на енергетиката.
Дружеството и неговите акционери изцяло съдействат на българските институции и контролни органи при извършването на проверки и при отправени искания за информация по реализацията на проекта. Въпреки неучастието в заседание на Комисията, проектната компания вече е изпратила детайлна информация в писмо с изходящ номер IX-1/03.09.2021 г. до Временната комисия по постъпили конкретни въпроси, свързани както с финансирането, така и със сроковете за изграждане на проекта IGB.
Предвид подробната предоставена информация недоумение будят неверните и подвеждащи твърдения, изнесени в публичното пространство по време на заседанието на Комисията. Проектната компания категорично отхвърля твърденията, че за дружеството има настъпили финансови щети от непотърсени неустойки. Неустойката има таван, регламентиран в договора с компанията строител, и той е не повече от 10% от стойността на договора или максимално 14,5 млн. евро. При взето решение за удължаване на срока на договора поради независещи от страните причини – настъпване на глобална пандемия от COVID-19 – не е възможна активацията на клауза за дължими неустойки. Както е известно, неустойката е санкция, която се налага при виновно неизпълнения на задълженията. Решението за удължаване на срока поради обективни причини е взето от Съвет на директорите от и Общо събрание на дружеството.
Възнаграждението на изпълнителните директори и на членовете на Съвета на директорите е публично, както и на всички членове на управителни и контролни органи на дружествата от системата на БЕХ. Калкулации от порядъка на лични възнаграждения от над 1 млн. лева са абсурдни и целят единствено привличане на вниманието на медиите.
Ръководството на “Ай Си Джи Би” АД полага всички необходими усилия за прозрачно и ефективно управление на проекта, като неговата работа спомага за успешното преминаване на редица регионални, национални и международни проверки от институции, независими експерти и фирми. Само от началото на тази година проектът IGB е подложен на над 8 различни проверки, като всички заключения са без констатирани нарушения. Проектът за газов интерконектор с Гърция се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка, което налага допълнителни механизми за контрол и изисква прозрачен модел на управление. Това гарантира, че всички дейности и процедури по реализацията на проекта се изпълняват съгласно всички законови предписания. Допълнителните проверки и одити от независими международни институции са ключово условие, от което зависи усвояването на финансовите средства. Законосъобразността на всички действия на проектната компания и на основните изпълнители е пряко обвързана с напредъка по изграждането на проекта. Без положителни резултати при постоянно извършвания контрол, IGB изобщо не би могъл да се осъществява.
Дейността на проектната компания “Ай Си Джи Би” АД по управление на проекта за изграждане на междусистемна връзка Гърция – България се осъществява в синхрон с българското и европейското законодателство и отговаря на най-високите стандарти. “Ай Си Джи Би” АД отхвърля категорично всички спекулации относно извършени нарушения и разчита на българските институции да продължат нееднократно заявяваната си подкрепа за успешното реализиране на този ключов за страната и за региона проект. Проектната компания остава в готовност да предостави всяка необходима допълнителна информация на Министерство на енергетиката, БЕХ и на Временната комисия.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.1 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Българка
1 Отговор
Е, след като дружеството се управлява от Съвет на директорите и има двама директори, след като застават на амбразурата да защитават Георгиева, то тогава нека солидарно изплатят на България 22,5 милиона евро.

Коментиран от #11


Оценка:
-16 +37

ГЕРБ=ДПС=ВМРО
2 Отговор
Борисов построи 500 км. газопровод на Путин през България за 2 години. А 12 години не можа да построи 50 км. интерконектор с 3 пъти по -малък капацитет.

Коментиран от #14


Оценка:
-18 +46

Перо
3 Отговор
Не може частни компании на страни от ЕС с договори с правителства да не подлежат на санкции и да си нарушават сроковете самоволно! Ако неустойките са със съдебно решение,следва фирмите изпълнителки на проекта да я платят солидарно,защото мерките по пандемията са регулирани и не включват спиране на работата!

Оценка:
-8 +24

4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
Стига бе
6 Отговор
Мая не престана да си вре носа където не му е мястото.Ама нали идват избори.

Коментиран от #12


Оценка:
-20 +18

иво
7 Отговор
ТАЯ СИ ОТИВА И ПЛАЧЕ НА УМРЕЛО !

Оценка:
-16 +22

Анонимен
8 Отговор
Не харесвам пчеличката Мая, но в случая е права! Който иска да види газови тръби да мине по родопския път между Кърджали и Асеновград! И да позабави и да се огледа малко след отбивката за Каменните гъби! Тръбите стоят покрай трасето, тук-там копнато! В интерес на истината и Румен Петков преди месеци каза същото! И аз го видях като минах оттам в началото на септември! По крайпътните пазарчета бабите продават страхотни домати и пъпеши!

Оценка:
-11 +15

gerb
9 Отговор
Офисите на фирмата до Хасково На стария път за Пловдив са незаконни под наем в двора на автосервиз в сервитут на високо напрежение с бетонови фундаменти над 1.5 м без никакви строителни разрешителни,Грубо е погазен закона и въпреки жалбите до кмета на община Хасково и РДНСК всичко се прикрива.Не може работние места на над 300 чуждестранни работници и 200 български да са незаконни и българските институции да прикриват всичко

Оценка:
-3 +16

Бамбука
10 Отговор
Боже колко изговорени глупости и нито един отговор или дори намек затова защо не е построен. Това си е жива подигравка с българските данъкоплатци.

Оценка:
-4 +19

офф
11 Отговор

До коментар #1 от "Българка":


Какви пари, какви пет лева?
Моля прочети аргументите на ICGB.
Неустойка се дължи при ВИНОВНО поведение на изпълнителя. Такова за момента не е налично и съответно не може да се докаже в съда.

Оценка:
-9 +7

Точно
12 Отговор

До коментар #6 от "Стига бе":


И?!
Кой ще търси на нея отговорност за клеветите и подвежданията?! Кой!
Потърпевшите нямат сили и ресурси за това.
Нашата съдебна система и тя няма да посмее.
Сетих се кой - НИЕ. На следващите избори!
Защото като кажеш А, трябва да кажеш и Б, а после и В и така до Я.
А тя какво прави от половин година - размътва водата и гледа дали рибата сама ще се хване. Е не се хваща. Добре, да предположим, че ми харесва стъпката А. Ама защо след нея няма и Б и В и т.н.? Защо? Остава само приказката за лъжливото овчарче.. опа лъжливата Манолова.
Харесва ми като личност (от преди да се заеме с ИСМВ), но не и подхожда само за размътва водата.

Оценка:
-8 +9

гражданин
13 Отговор
Мая ако не пуска партенки ще трябва да отиде на борсата за безработни. От нас зависи да я изпратим да си ходи да не занимава обществото със своето присъствие.

Оценка:
-8 +12

ФАКТ Е
14 Отговор

До коментар #2 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":


Комунистът Борисов всичкото го върши,
като кучето на нивата!

След три мандата на Борисов,
няма улица без дупка на асфалта!
Няма тротоар без пропаднали плочки!

Коментиран от #15


Оценка:
-7 +10

15
Този коментар е премахнат от модератор.
така така
16 Отговор
Нали нагушкахте милионите.. сега си траете..

Оценка:
-1 +5

ХАН КРУМ
17 Отговор
ЩОМ Е ГЕРБАДЖИЙСКА СДЕЛКА ,ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРОВЕРКА.

Оценка:
-4 +7

Вашия пАток
18 Отговор
Защо никой не споменава за газовата връзка Турция-Сърбия известна и като турецко-балкански газопровод. Няма никакво отклонение за вътрешността, а минава директно през страната. По данни на специалисти държавата и данъкоплатците губят 4.5 млрд.лева. Уж щеше да го строи суадитска фирма, а се оказаха 2 руски и 1 украинска държавни фирми с руски работници. За това сеи мълчите , нали ? И Галева и вие, кремлофили !

Оценка:
-4 +3

Чип и Дейл
19 Отговор
Маяма Нолова влезе в ролята на "полезен идиот" в услуга на митрофанова и румен петков.

Оценка:
-1 +2

Ivan
20 Отговор
Това кречатало Мая може само да хули.Каква нагост...

Оценка:
-1 +1

Ташо
21 Отговор
Щом кюстендилската слива го казва,значи със сигурност е кьорфишек.Галевица се притеснява,че ще е извън борда след изборите и истеряса тотално.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


ТОП 5