Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 23:33 8 771 30

Цената на свинското месо е рекордна

  • месо-
  • свинско-
  • пилешко

Вече ядем с 50% по-скъпа пържола

Цената на свинското месо е рекордна - 1
Снимка: БГНЕС

Цената на свинското месо е рекордна за последните шест години, а само през последната е поскъпнало с 50%, сочи годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г., цитиран от в. "Труд".

Пикът е бил през лятото, когато цената му за килограм на едро бе близо 10 лева. Тя се запази до края на миналата година.

Основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай, отчитат специалистите.

Заради скъпото свинско цената на каймата също е възходяща през цялата минала година. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, за да стигне в края на 2019-та до 5,65 лв./кг. Което е увеличение с 30 на сто.

Макар и по-слабо, цената на свинското се е отразила и на кренвиршите и колбасите - скокът е със 7%.

Потребителите плащат повече и за пилешко месо и брашно, изчислява ДКСБТ. През годината цената на пилешкия бут се движи от 2,80 – 3 лв./кг. Но в края вече е с 10% отгоре, което се дължи на по-голямото търсене по празниците.

Цената на брашното през миналата година е била най-високата за последните 5 години, като само за година увеличението е със 7 на сто.

И млечните продукти ни излизат по-скъпо. При сиренето цената на едро се движи от 5,92 лв./кг в началото на 2019 г. до 6,30 лв./кг в края ѝ, което е ръст от 7,8% за година. Аналогично е поскъпването при кашкавала – от 10,14 лв. за кг на едро до 10,75 лв. за кг или увеличение с 6 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Боклука

    64 4 Отговор
    Като няма свинско, яжте мисирки!
  • 2 Комуниста

    45 4 Отговор
    Да не им вдигнат цената на бананите, че тогава ще освирепеят вече защото има сухо больонче което има вкус на свинско обаче больонче с вкус на бабан няма!
  • 3 дядоЯго

    20 29 Отговор
    Не е задължително да се ядат пържолки !
  • 4 гост

    61 6 Отговор
    Поскъпва и ще поскъпва, с любезното съдействие на корумпираното ни правителство.

    Коментиран от #18

  • 5 Бесен Язовец

    50 7 Отговор
    Нали искахте капитализъм, сега като ви е скъпо свинското си нарежете мъдете и яжте, а жени ще става вегетарянки!

    Коментиран от #30

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 no name no face no number

    19 1 Отговор
    вируси.....чума.....а творецът все един и същ или пак с подобни 3 букви
  • 8 Хасан

    15 17 Отговор
    3 прасенца по 120 кила съм си отгледал! Едното вече е във фризера! Нямам никакви проблеми!

    Коментиран от #29

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 3 Отговор
    много хора си лягат гладни а БОЙКО казваше щото хапнал филия с мас
  • 10 Не всички

    10 1 Отговор
    Определени хора са замесени не цялата страна даже и президента може да не знае
  • 11 Хирург

    24 3 Отговор
    Произведено в БГ, но всъщност производството се състои в разфасовано в БГ...
    Това е реалността. Всичко ще е внос и вносът ще е на по-ниска цена от нашето производство. Розов домат от Петрич ( Китайски или Гръцки парник).
    Като я докараме да си плащаме и за въздуха нещата ще си дойдат на мястото.
    С това безводие се чудя как и риба има още ...
  • 12 Ваня

    36 3 Отговор
    Всичко расте, а заплатата ми не е мръднала нито с лев вече почти 5 години. Поисках увеличение а шефът нагло се изказа " не ти ли стигат", след това се оправда с резултатите, въпреки че аз работя много и работя съвестно.

    Коментиран от #26

  • 13 манаф

    23 4 Отговор
    Цeнaтa нa cвинcкoтo мeco e рeкoрднa зa пocлeднитe шecт гoдини, a caмo прeз пocлeднaтa e пocкъпнaлo c 50%, coчи гoдишeн aнaлиз нa Държaвнaтa кoмиcия зa cтoкoви бoрcи и тържищa зa 2019 г. Продажниците в правителството който се кланят на чужди господари а не на народа който ги избира и назначава да защитават интересите му ще го накарат рано или късно да яде само соя. В тая държава винаги е имало стопанство в задния двор за самозадоволяване. А сега тия лумпени продажни го забраняват като налагат глоби за не регистриране . Народа едвам се съвзе след 90год. и взе да гледа животни както преди това да се само задоволява и пак се намериха продажници да му сложат чатала на врата и да го натикат в блатото от което с робски труд се мъчи да излезе. Тия продажници си гласуват заплати от по 5000 6000 лв. заплати независимо че са откраднати от нап данитина милиони хора. Явно в тая държава само некадърните просперират а работохолиците са потискат.
  • 14 Дарвин

    31 0 Отговор
    Няма на света друг толкова търпелив народ.
  • 15 NikNay

    24 1 Отговор
    Мой приятел работещ в Германия казва , че свинското там е по-евтино отколкото у нас.

    Коментиран от #21, #23

  • 16 Веган Борисов

    25 0 Отговор
    Спрете това месо бе хора ! Яжте само сурова , зелена салата , пасете тучна тревица !
  • 17 Курояд

    24 2 Отговор
    Говори се ,че зетят на ББ е основния вносител на свинско.

    Коментиран от #19

  • 18 ККК

    2 22 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Какво ти е виновно правителството? Те ли трябва да обезпаразитяват всяка ферма или безотговорните фермери, които да си спестят някой лев от препарати рискуваха и съсипаха всичко ? ! Прасета няма няма и да има сами сме си виновни!
  • 19 ККК

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "Курояд":

    Все някой трябва да е. Започвай и ти да внасяш, ще направиш парички!
  • 20 гост

    11 0 Отговор
    След като управляващата мафия изби прасетата е нормално да поскъпне свинското.Преди това избиха козите.Но важното е,че има банани и тоалетна хартия.
  • 21 Лудогорец8

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "NikNay":

    А казва ли ти защо е по-еврино защото има вкус на лекарства! Още от малки прасетатата се тъпчат с хормони за да станат по-бързо големи и да се колят. Колкото и да струва ненското месо няма да го кусам та то е отрова направо, по-добре да стана тревопасен макар, че и зеленчуците са им блъскани с пестициди които причиняват рак!
  • 22 някой

    15 0 Отговор
    Искам да задам един въпрос на автора на статията.От къде черпи информацията си и скоро влизал ли е в магазин? От изнесените данни,видно е че не е влизалскоро ,или поне не консумира продукти от свинскомесо и самото месо. Увеличението е близо 100 ,да, 100% за една година. Най вероятно ползвате числа от статиската,но избягвате темата за спекулата и абсолютно спекулативните цени към крайния потребител. Всеки да си направи сметката какво ни чака пък в Еврозоната, тъй като отсега ни уверяват че при тоя пазар,с такава конкуренция, не ни очаква рязко повишаване на цени и впоследващо обедняване на и без това бедното население. За справка: най оплювания продукт,кренвиршите, цената на ширпотребата е около 10 лева, тия по уж БДС, 12 и нещо.,свинска плешка на промоция при това около 9, св.котлет,демек пържоли около 12-13лв.А сега си спомнете преди година колко струваха....наполовина.
  • 23 no name no face no number

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "NikNay":

    Не е вярно и там цените нарастват дори и без чума и нежсамо на месото.Не ми ги хвали ама хич нито тези нито швейцарците
  • 24 Това беше целта

    3 0 Отговор
    със свинския грип, сега да видим кави рекорди ще поставим, след корона вируса
  • 25 Супер Веган

    1 0 Отговор
    ....пък аз ям само зеленчуци умрели от естествена смърт !
  • 26 Стегнете се бре хора

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ваня":

    Ванче,това ти е проблема,че работиш много и съвестно за малко пари.Няма да ти вдигнат заплатата,научете се да си цените труда и амортизацията на тялото.Точно такива пиленца си търсят големите насрани работодатели.И запомни,ти и твоите колеги му вадите парите на тоз сухар,така че той ви е длъжен,а не вие на него.
  • 27 масов консуматор от соца

    3 0 Отговор
    Нали това беше идеята. Може да е скъпо, но за сметка на това вече е и безвкусно. Преди кампанията с африканската чума, от която нито едно прасе не умря, вече няма откъде да купиш българско месо. Всичкото вече е замразен внос, май с изтекъл от няколко години срок на годност.
  • 28 фдшдшдд

    1 0 Отговор
    " Макар и по-слабо, цената на свинското се е отразила и на кренвиршите и колбасите - скокът е със 7%." това показва колко е месото в колбасите
  • 29 боикоминета

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Алах ще те накаже и няма да ти пусне 72 девствени гяурки.
  • 30 100

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    а не искаме комунизъм да чакаме по 15 г за една лада