Last news in Fakti

9 Март, 2020 13:21 14 681 55

Драстично увеличение на банковите такси

  • банки-
  • такси-
  • увеличение

Отчетено е поскъпване до 15%

Драстично увеличение на банковите такси - 1

Най-масово използваните банкови услуги са поскъпнали с до 15%. С близо 60 стотинки повече ще трябва да плаща клиент, решил да си плати сметките за ток, парно и вода. Ако сметката е в друга банка, то таксата е над 1 лев.

„Банковите такси започнаха да се повишават още преди година. Този процес е свързан с изключително ниските лихвени нива в Европа, които са пренесени и у нас. Банковата система в такава ситуация трябва да генерира приходи”, каза финансовият анализатор Преслав Райков.

За последните 2 години банките отчитат ръст на разходите си и това е основната причина за увеличение на таксите. Това е довело до 60% ръст в таксата на някои услуги. От обща 1.67 млрд. лв. печалба от лихви и такси, близо 600 млн. лв., са от такси и транзакционни разходи.

Електронното банкиране е по-евтиният вариант за разплащане. Проблемът е, че не веки може да се ориентира при него.

По отношение на наболялата през последните седмици тема за коронавируса, то анализатори са на мнение, че епидемията няма да се отрази на работата на банките. Според тях, няма нужда хората да теглят спестяванията си, за да имат пари в брой.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 така така

    146 6 Отговор
    Теглете парите си в брой, да видите как ще им увисне СОПОЛЯ!!!
  • 3 Мафия

    160 8 Отговор
    Единствената държава в която се събират такси за теглене и обслужване е България, а пък сега даже и вдигат таксите. Унгарците от ДСКн, издържат цялата си клонова мрежа в Европа, благодарение на приходите си в България.

    Коментиран от #9

  • 4 El boko

    74 2 Отговор
    Казват че парите говорели!? Моите само ми махат за сбогом! :D

    Коментиран от #46

  • 5 Въпрос от коронавируса

    44 4 Отговор
    Ако се разрасне епидемията, ще има ли нужда от банки?
  • 6 Валентин

    111 3 Отговор
    Не е луд който яде баницата. Ползвайте пейсера, револют...а държавните институции трябва да регулират банките, а не само да прибират пари за заплати. щом ни задължават да получаваме заплати в банкова сметка, значи ще задължат и банките да предлагат безтаксов продукт.

    Коментиран от #35, #36

  • 7 NikNay

    136 2 Отговор
    Това не са банкови такси а чиста проба пладнешки обир. . . .
  • 8 смок

    14 46 Отговор
    Има разни банки. Не всички тасуват еднакво. Изберете си подходяща.
    Другото е простотия.
  • 9 NikNay

    44 17 Отговор

    До коментар #3 от "Мафия":

    Хайде не говори глупости навсякъде се взимат такси за обслужване на сметките и при транзакции по не и такива като при нас. . . .

    Коментиран от #39

  • 10 бл.134 в Зап. парк

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Професор по Стоманобетон":

    България на 6 морета.
    Продавам 6 стаен кенефо мезонет, панео , 56 квадрата .Само сега 150 холяди евро
  • 11 Шефьор

    94 0 Отговор
    Тука някой да не си помисли, че при банките има картел? Няма такова нещо, няма и лобизъм в тяхна полза в Народното събрание. Под предлог да се борим със Сивата икономика, всеки работещ е задължително клиент на банковата ни система. Иначе ще ви дам пример с ес.дна банка, дето шефа и беше инженер химик и работеше в една държавна агенция: За вноска от 650лв по бюджетна сметка ми взеха 12лв. Миналата година беше 3лв. С какво си подобриха услугата по внасяне на пари по бюджетна сметка е тайна. Но цифрата е четири пъти по висока от миналата година. Иначе банкова ни система е стабилна, прави каквото си иска и когато си иска. Да не каже, че поради специфичния подбор на персонал, хората които са във фронт офисите са ловени с капан.Влизаш в някоя банка и персонала изчезва или води дълги телефонни разговори с колеги докато те обслужва. Пародия!!!
  • 12 Някой си

    29 1 Отговор
    Затваряй!
  • 13 Грета курвенберг

    42 1 Отговор
    Предлагам палежи,ешафоди и под строй на стадиона...
  • 14 банкова репресия

    62 1 Отговор
    Държава на мафията.... и банковата репресия! Какво можем да очакваме, след като Менда и Влади отговарят за финансите в държавата....
  • 15 Реалност

    60 0 Отговор
    Не си дръжте парите по банки. Колкото по-малко вземане с тях, толкова по-добре! Обират хората, злоупотребяват с личните данни и не спазват договорите, отношение към хората отвратително и надменно.

    Коментиран от #47

  • 16 Мишо

    71 0 Отговор
    Тази лакомия няма граници.
    За плащане на 1.5 лева на гише ми взеха 2.50 такса. И то в моята банка. Иначе 5 лева.
    Имам чувството, че ще почнат да ни събират такса вход.
  • 17 no name no face no number

    31 5 Отговор
    На всякъде по взета банките са едно голямо зло
  • 18 гост

    46 2 Отговор
    Преди 20г. бях в Германия и още тогава там практиката беше да си въвеждаш сметката и всяко дружество си тегли фактурата от сметката ти. У нас вместо да направят безплатна тази услуга, те я правят по-скъпа и за всяка една се плаща такса, средно към 2лв. месечно излиза. Срамота.
  • 19 Комбайнер

    20 1 Отговор
    БАНКИТЕ ЩЕ КУПУВАТ ТРАКТОИ И КОМБАЙНИ, ЗАЩОТО ЩЕ ОРАР СЕЯТ И ЖЪНАТ
    Т!?.
  • 20 Анонимен

    85 0 Отговор
    Живея във Великобритания, позвам HSBC, а преди това - Barclays Bank. За 15 години съм платил £0 (нула!) банкови такси, единствено такса за обменен курс, когато съм ползвал кредитната си карта в чужбина. Банковият сектор в България са шайка (не)обикновени крадци.
  • 21 Печалби от такси

    32 0 Отговор
    Така и дедо и баба могат да са банкери
  • 22 4567890

    33 1 Отговор
    про кредит банк.офиса им по-малък от хола ми.искам да тегля 5000лв. от сметката си а 2те момиченца ми викат-еми нямаме такава сума.аз се оглеждам нагоре надолу -е нали сте банка уж.да де ама ще ги теглиш 5 дена по 1200лв.лимит.с такса за всяко теглене естествено.и това преди 4 год.за сега не ми се мисли кво е. ква банка е без 5лева?

    Коментиран от #27

  • 23 Ах Бай Тошо къде си

    35 4 Отговор
    Защо по времето на бай Тошо всички банки работиха за благото на хората а сега само гледат как да правят гуши.................Топъл пример е Цветан Василев. Преди 10 дена за да се издължа 1 стотинка от банката ми поискаха такса 3 лева............теглих им една майна

    Коментиран от #48

  • 24 Свирчо

    35 2 Отговор
    Истински се кефя когато чуя че са обрали някоя банка. На тези изедници само това им пожелавам

    Коментиран от #49, #54

  • 25 мани мани

    24 3 Отговор
    от миналият месец в първа инвест. банка таксата стана 2,50лв. за дебитната ми карта виза ... уж нямаше да има такса тая карта :) беше ми 2лв.от предишната маестро...
    стана 2,50лв. пфффф! мошеници! ще я закривам след дни! и без т'ва спрях да поръчвам от китай и не ми трябва :) лв. ще ги метна в $ към пейпалчето :) не че сумата е кой знае каква в тая сметка с две смотани дебитни карти дето имах :) колкот' да наръчвам из сайтовете стоки и за домейни :) отпадат тия алчняци!
  • 26 Критичен

    31 1 Отговор
    банки и аптеки , най големите рекетьори в държавата, парите се топят като мартенски сняг !
  • 27 гост

    20 1 Отговор

    До коментар #22 от "4567890":

    Аз имах пари на депозит, изтеглих го и таксата беше повече от лихвата, теглих им една и това е. Поддържам само колкото да си получавам заплатата и отказвам всяко едно тяхно предложение, защото навремето си бях открил овърдрафт уж безплатен, а ми теглеха по 2лв такса обслужване на нещо, което не ползвам. Затова си замина КТБ, условията им бяха добри, другите банки забогатяха с милиарди след като премахнаха конкурента си.
  • 28 Овчар768

    10 1 Отговор
    С банките е като с тор таксите..!!!!!! От 0103 ще плащаме тор таки дотук ок на 27.02 заявявам н броя бордови устройства те са срещу 1лев депозит но .Но трябва да предплатили депозит И до тук добре превеждам 2000лв и се почва те ще бъдат доставени до 27.03 през това време от перник до кремиковци с най висока екологична норма камион заплаща 2.96 лв магистрала 19.300км околовръстен път безплатен цената 0.06 лв на километър изпада е пълна картината 2лв банков превод. За тези които не се занимават с камиони ще обобщя 4.96 лв е цената за 19 километра но за да я постигнеш трябва и едни 2000 лв да внесе да могат да работят с тях. Това била най евтината тор в европа!!!!!
  • 29 7777

    12 0 Отговор
    Това не са банки а трезори.
  • 30 Брах ви лайката гербаджийска

    22 0 Отговор
    Как се ненасмукаха тия банки бре
  • 31 Григор

    7 1 Отговор
    Такси фиксинги и цени след рецесията няма да има, а Света ще бъде върнат в ерата нормална човешка еволюция, започнала някога от маймуната. Иначе всичко ще бъде наред и отново ще се опитаме да открием огъня като търкаме съчки и кремъчета върху суха слама. Както на времето нашите прадеди открили огъня като първия заченък на цивилизовани живот.
  • 32 Анонимен

    1 28 Отговор
    Съгласна съм, че таксите са високи, но отиват за друг, а служителите понасят негативите-миризми, кашлици от клиенти и други. А когато отидете в банка, кога поздравихте, кога не мрънкахте, кога си изкючихте телефона?
    А когато си плащате прегледа на колата, не мрънкате.
    Има такса да си плащате ток и вода, но ако се редите на касите на изипей, на опашки и пак дуднете и пречите на служителката, тогава е безплатно, но пак не сте доволни.
    Няма угодия.
  • 33 И кой е виновен

    11 0 Отговор
    Сетете се!
  • 34 Приходящ

    1 1 Отговор
    На мен таксите не ми ги вдигат. А и смеят ли - има конкуренция за онлайн плащания на сметки, все пак.
  • 35 междодругото да

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Валентин":

    защо трябва да си получаваш заплатата по банкова сметтка неможе ли на ръка ма тогава няма да печели тая измет затова неможе.
  • 36 Info

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Валентин":

    Затова в Германия ти връщат таксите с данъчната декларация...но българия е друга работа по голяма :))))
  • 37 Надуро

    18 1 Отговор
    Узаконени лихвари, това е. Същата гнъс са и застрахователните мутри.
  • 38 Нема оправия

    21 1 Отговор
    В Холандия за 1.5 евро на месец, всички преводи са ми безплатни ( и в ЕС). А тук ЧИСТАТА печалба на банките 1.67 милярда. Смятай че поне още толкова са скрили и поне още толкова разходи. Та на брутен продукт 80 милярда, 5 милярда за такси ... и пак недоволни - вдигат. Ама щом има кой да дава ...

    Коментиран от #51

  • 39 KKK

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "NikNay":

    Аре провери в ING Холандия освен 1.55 евро месечно обслужване дали има такси за транзакция или теглене от банкомат и после говори...
  • 40 Око

    12 0 Отговор
    Като при застрахователите с ГО- реваха че са на загуба и фалират, като им видиш печалбата обявена и лошо ти става....
    Същото и с тия измамници: реват за разходите- после като пуснат отчета - годишнат печалба е като на всички банки в ЕС
  • 41 Западните Балкани

    11 1 Отговор
    Да върнат плащането в предприятията, фирмите и т.н. Без превод в банки. Да се разреши плащането на ръка на големи суми, без банкови преводи, т.к. иначе е рекет.
  • 42 ДСВУНЖ

    9 0 Отговор
    Обеднели са горките, те се сърдят на клиентите си, а би трябвало на други да се сърдят...!
  • 43 Умно село

    16 1 Отговор
    На тия банкови кърлежи хем работят с парите на хората, но когато решиш да теглиш ти спират и комисионна.
    2000 левчета /8 лв. За чий Х...й?
    Това си е чиста БАНКОВА ПРОСТИТУЦИЯ.
    А КОЙ ЛИ Е СВОДНИКА?
  • 44 Фен

    12 0 Отговор
    Стрижи стадото! Дери го! А то нека блее хвалебствия на дебила от Банкя! Стрижи!
  • 45 Лудогорец8

    8 0 Отговор
    Просто всеки трябва да си изтегли парите от банките и това ще ги накара да размислят. Аз вече ще почна да ги тегля да не съм балък да им плащам такси за щяло и нещяло.
  • 46 Ел Коко

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "El boko":

    Махат ти, ама са дошли при тебе, нали?!? Това е важното...
  • 47 Фантаст

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Реалност":

    А къде да ги държим парите? Бурканите вече ги дадохме за рециклиране... Дай идея!
  • 48 Прибрах

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "Ах Бай Тошо къде си":

    го отдавна. По онова време де-се-ка даваше "младоженски" заеми от по 5 хил. лева с годишна лихва 37%. Докато се издължих се видях в чудо. Не съм спирала да работя... Не ми го хвали онова време!
  • 49 Духчо

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Свирчо":

    Ами и твоите пари са заминали, какво се кефиш? Ей, можеш да изкараш човека от селото, ама селото от човека - никога!
  • 50 гост

    7 0 Отговор
    Месечна такса за обработка на сметката беше 50ст. до преди шест години.Сега е 2,50 - 3,00 лв. в зависимост от банката.Пет.шест пъти увеличение в ущърб на гражданите.30 - 36 лв. сте на минус за една година.
  • 51 така така

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Нема оправия":

    Смотаняк, точно ние ви плащаме "безплатните" преводи от ЕС. Много си хабен. Дано те изплющат в Холандия, да ти дойде мозък в тъпата глава.
  • 52 Те са и нагли

    2 0 Отговор
    Вече питат какво образование имаш и какво работиш. Това го измислиха тъпаците от НС за борба с корупцията. И така си мислят, че ще я преборят.
  • 53 Стойчо пръча

    6 0 Отговор
    България е единствената държава на света с 28 бр. различни банки , не работеща икономика пълна с готованковци
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 мор за троловете

    1 1 Отговор
    Eднa бaнкa имa 4-5 000 cлужитeли в cтрaнaтa... Aкo ги мaхнaт нямa дa имa кoй дa oбcлужи чичo ти Cтeфчo, дeтo иcкa дa cи изтeгли пeнcиятa, aмa нe мoжe дa бoрaви нa бaнкoмaт. Лeля ти Гинa, дeтo иcкa дa прaти пaри нa внучeтo.. Aмa тя не знае, че това същото внуче й е гепило номера на картата и си е напазарило яко в интернет... И някой трябва да се опита да й върне парите. Тоя някой иска кинти. Изненада, а? И оня, дето ще зареди парите в банкомата за да си ги изтеглиш. И оня, дето ще ти направи пластиката, че да можеш да си купиш калъф за телефона от Китай, че по-евтино.