Last news in Fakti

26 Март, 2020 12:19 5 088 23

"Росатом" спечели търг за АЕЦ "Козлодуй"

  • росатом-
  • аец козлодуй

Търгът бе обявен през есента на 2019 г.

"Росатом" спечели търг за АЕЦ "Козлодуй" - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Руската енергийна компания Росатом е спечелила търг за АЕЦ "Козлодуй", което означава, че това вдъхва нов живот на два от блоковете на централата, предаде агенция ТАСС.

Росатом ще модернизира оборудване на двата блока на АЕЦ Козлодуй, се казва в съобщение на държавната корпорация.

Търгът е обявен през септември 2019 г. В рамките на подписания договор между българската и руската страна се предвижда модернизацията на апаратура за контрол на неутронния поток за двата блока на АЕЦ-а.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    95 5 Отговор
    Пфууу най накрая една позитивна новина ! Са да затварят директно американските тецове и да оставят само държавния. И да се сведе на абсолютно санитарния минимум изкупуването на 10-20х по скъп ток от тея пиявици с веитата и тяхното финансиране с наши пари !!! Тия боклуци у бг'то са 10х повече от минимума за ЕС !!!!

    Коментиран от #8, #12, #18

  • 2 Гост

    79 5 Отговор
    Най-добрата новина от много време !
    Да очакваме същия положителен резултат и за Белене .
  • 3 СССРБарета

    67 5 Отговор
    краварите са объркани и са забравили да се обадят и да издадат заповед на провинция България да не допуска руски компании!
  • 4 АтомИнфо

    12 2 Отговор
    Стара новина. От месеци е известна в профилните сайтове.
  • 5 БГ Ястреб

    39 4 Отговор
    Браво!
  • 6 Дельо хайдутин

    37 4 Отговор
    Американците затвориха границите и оставиха Европа на Русия и Китай.
  • 7 А. Готовина

    37 7 Отговор
    Все пак почти всичкото оборудване и конструкция е от СССР/Русия , нема место за Американски измишльотини в АЕЦа! Слава на Русия.
  • 8 дон Кихоте

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    ВЕИ-тата генерират квоти за вредни емисии,които ги изяждат тецовете,докат горят европейски боклук,место да олекотяват цената на екологичната енергия.Но новината е добра,макар и закъсняла с осем години.
  • 9 Путин пак ги удари

    17 4 Отговор
    Е сега" Росатом",пак ще ядосате Тръмп, каза ви човека ние ще управляваме вие ще изпълнявате.
    После тормозите хората по делото" РИКО".
    Бойко Атанасов ви сипа да ядете на вашите корумпирани трикове.
    Друго е, ако там едни пари, са потеглили в правилната посока, към
    статуята на свободата...пък Росатом да работи, то друг няма кой да го направи.
  • 10 Възстановяване партньорството с Русия

    20 5 Отговор
    Във всичко!!! Всички Управляващи да се извинят на Путин за проявеното неуважение към Русия през годините и декларират, че няма да се отклоняват от БОГА.

    Коментиран от #11

  • 11 А.Готовина

    25 5 Отговор

    До коментар #10 от "Възстановяване партньорството с Русия":

    Така е наистина, помисли си малко какво толкова лошо видехме от Русия , и какво толкова "ДОБРО" от Америка ,че да обръщаме гръб на Братския руски народ. Та ние говорим и пишем на един и същи език , вяра и т.н. Геогфски сме съседи, историята ни е близка.., незнам кво толкова искаме.
  • 12 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Ще те питам само след 3 годинки , като изтекат договорите на "американските" и обявят , че минават на газ , което значи на следващия ден ФАЛИТ на мините , с какво ще работи любимия ти "държавен тец" , да не говорим , че дотогава цената му ще е двойно на ВЕИтата само от таксите за емисии !!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Госあ

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Значи, спират ви субсидиите и ви купуват тока на цените на АЕЦ. Т'ва е. Виж колко е просто. Или май не си навит нещо а 😂

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Не разбрах на кой спират субсидиите и на кой щели да купуват тока на цена на АЕЦ ??? Ако имаш предвид американските , с газ от Щатите през Александрополис и практически без такси за емисии цената им ще падне почти наполовина !! Така че цената на АЕЦ напълно ги устройва , щото вече НЯМАТ КРЕДИТИ да изплащат !!! Но държавния ти тец не може и да мечтае за газ , щото ще е два пъти по-евтино да го съборят и да вдигнат нов , което естествено няма да стане !! А и на колко ще им купуват тока ще каже БОРСАТА , на която по това време ще са ВСИЧКИ , включително и ти , по закон !!

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    2 16 Отговор
    Сега понеже явно всички русконадупени тука както обикновено не са в час , да повторя !!!!! До 2 години цената на тока в България НЯМА ДА СЕ РЕГУЛИРА !!!!! Всичко ще минава през борсата , включително за бита !!!! Енергото ще има цена за пренос и всеки търговец с лизенз за ток , ВКЛЮЧИТЕЛНО от ЦЕЛИЯ ЕС , ще може да ви предложи да ви доставя ток !!!! Така че държавния ви тец ще духа супата , ама толкова силно , че ум ще ви зайде !!!!!

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Госあ

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    бла бла бла бла кое не си разбрал, спират ви субсидиите на всички измекяри с веита,включително и на тея,които източиха язовирите със смешните си вецове. Продавате си тока на цената на АЕЦ и се оправяте. К'во има да ми философстваш повече ???
  • 17 Заради

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    американските централи плащаме прескъп ток и БЕХ натрупа милиарди дългове. Не пиши глупости.

    Коментиран от #23

  • 18 .Д.Кънев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Хайде стига някой бил спечелил нещо.Хайде стига с тая дъвка.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 .Д.Кънев

    4 0 Отговор
    В блиц написах следното.Видях акта за раждане на КриСталина Георгиева.Е и какво.Видях ФАЛШИФИКАТ.Първо беше сгрешена годината на раждане.Пише 1959г.А тя е 53г.Актът за раждане в оная година се пишеше на пишеща машина.Е не вярвам в София да не е имало.Защо сСталинка не покаже КРЪЩЕЛНО СВИДЕТЕЛСТВО.Вината и е че крие че е комунистическа подлога.Е ония от блиц не ми публикуваха коментара защото съдържал забранени думи.А защо не кажат кои думи са забранени.Е писна ми и им казах да вървят по дяволите. Е пак им го казвам.Не зная дали е възможно но бих ги изтрил от телефона си.Е моля Ви помогнете ми.
  • 21 .Д.Кънев

    2 4 Отговор
    Хайде стига някой бил спечелил нещо.Хайде стига с тая дъвка.АЕЦ в България повече няма да се строи.
  • 22 незнайко

    2 0 Отговор
    За кои блокове, 3-ти и 4-ти които са спрени, или за 5-ти и 6-ти ?
  • 23 Казуар

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Заради":

    Американските централи са строени с частни пари които трябва да се върнат за определен срок и с някаква печалба. Стига сте повтаряли папагалски по инерция тези централи. Това не е АЕЦ Белене където се закопаха милиарди държавни пари без да има отговорни за това.