Last news in Fakti

15 Август, 2012 10:42 1 274 0

Софийският университет е на 600-то място в света

  • университет-
  • су-
  • климент охридски-
  • илчев-
  • ректор
Софийският университет е на 600-то място в света - 1
Снимка: М. Богданова ©

Софийският университет „Свети Климент Охридски” е на 600-то място в класацията на най-добрите висши учебни заведения в света. „Ние сме в горните 3% на най-добрите висши училища в света, а се чудя в колко области въобще сме сред най-добрите 3 на сто в света”, каза ректорът на най-старото висше учебно заведение в България проф. Иван Илчев в интервю за в-к „Монитор”.

Според него, най-големият проблем е, че до 2018 г. ще намаляват випускниците. Едва след това се очаква да има ръст спрямо предходната година. Друга негативна тенденция е, че нараства броят на учениците, които след като завършат предпочитат да следват в чужбина. „Нека учат в Европа, за жалост обаче повечето не се връщат в България”, допълва проф. Илчев.

Дистанционно обучение

До две-три години в Софийския университет ще бъде въведено дистанционно обучение. „Този процес ще отнеме малко повече време, защото трябва да обучим преподавателите, така че да осъществяват ежедневен контакт със студентите. Не всички преподаватели са готови за това,  процесът на въвеждане на дистанционното обучение не е никак прост”, обясни ректорът на висшето учебно заведение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА