2 Декември, 2019 16:23 1 756

Университетът определя кариерата

  • следване-
  • университет-
  • италия-
  • милано

Образованието вдъхновява студентите и ги насочва в правилната посока

Университетът определя кариерата - 1

Една млада дизайнерка избира да учи в Istituto Europeo di Design (IED) в Милано. Зорница завършва продуктов дизайн, но освен, че го прилага успешно в ежедневната си работа, тя твори и за модния подиум. Срещаме се с нея в София, за да ни сподели за вдъхновението си от образованието, което получава в IED Milan.

Госпожо Баева, защо решихте да учите в Европейския институт по дизайн в Милано (IED Milan)?

Първоначално исках да отида в Лондон, но бях планирала преди това почивка в Милано. По време на престоя сиУниверситетът определя кариерата

в Милано, бях подготвила списък от университети, в които искам да уча и така изведнъж попаднах на IED Milan (Instituto Europeo di Design Milan), в който се влюбих от пръв поглед и забравих за останалите възможности. Срещите с хората от института наистина ме вдъхновиха. Повечето от тях са доказали се преподаватели и професионалисти в сферата си. Голяма част от преподавателите управляват свои собствени компании и това прави опита им незаменим. Милано е световна модна столица и всеки свързан по някакъв начин с изкуството и дизайна заслужава да учи тук. Всичко в този град те вдъхновява и това е най-доброто място за ново начало.

Как избрахте основната си специалност и защо?

Имам предишен опит в сферата на интериорния дизайн и архитектурата, а преди това съм учила търговско банкиране, както и изящни изкуства по време на основното си образование. Използвах предходното си образование като основа и избрах продуктов дизайн, маркетинг и мениджмънт като най-широкообхватната специалност. Тя никога не може да те отегчи и нейните граници са тези на твоето въображение. Тази специалност те учи как да предлагаш продукта, който създаваш, а не само да твориш за собствено удоволствие.

С какво Институтът по дизайн в Милано се отличава от останалите такива?

Тук в Института по дизайн в Милано видях как знанията и опитът могат да се развиват едновременно. В IED Milan на мен в действителност ми беше предложено модерно образование, което ти дава възможността да приложиш знанията си в реалния живот, а не те учи само на теория. Учебния процес имитира реална работна среда и ние имаме възможността да работим с големи компании и да представяме проектите си, както и да получаваме абсолютно независима и ценна обратна връзка. За мен това беше един от най-мотивиращите стимули. Също така нашите преподаватели имаха свои собствени компании, в които те се учиха и което по свой начин е вдъхновяващо. Ние всички знаем, че няма нищо по-силно от личния пример. Когато срещу теб стои един успял човек, ти знаеш, че това, което ти говори не е само на теория, а е доказано в практиката и тогава попиваш всяка дума. Това бяха основните критерии, които бяха водещи в избора ми.

Как образованието, което получи в IED Milan помогна за твоето професионално развитие?

Благодарение на образованието си в IED Milan аз успях да структурирам моя творчески потенциал и да го приложа в работата си свързана със собствения ми моден бранд. Мисля, че да откриеш това, в което си добър, как да се изразяваш и какво е това, което искаш да правиш, са трите неща, които ти дават неизмерим потенциал. Излизайки оттам, аз знаех точно какво искам да правя, което някои хора и цял живот не го разбират. Даде ми посока и се преоткрих в професионален план. Ученето чрез правене е основния принцип във философията на Института по дизайн в Милано – това ти дава не само компетентност, но и практически умения, които са важни за успешното ти професионално развитие.

Откривате ли предимства пред свои колеги, които са завършили подобно образование на друго място и какви са те?

Смятам, че всеки автор, особено като утвърдил се такъв, има своите качества, уникалност и предимства, и не бих могла да направя това сравнение. Бих могла да кажа за себе си, че образованието ми в IED Milan успя да ми даде уменията да представя себе си, превръщайки това, което обичам в един добре работещ бизнес и ми помогна да го изразя по професионален начин.Университетът определя кариерата

Бихте ли препоръчали на други млади хора института и защо?

Смятам, че това е една от най-добрите инвестиции, които човек би могъл да направи за себе си. За мен тази магистратура беше един от тези повратни моменти в животa, които променят посоката на твоя път към ново и позитивно начало. Много е важно, отивайки там хората да бъдат с определена настройка и широко отворени очи за всичко, което ги заобикаля, дори и в най-обикновените разговори и най-вече да се вглеждат в не чак толкова очевидните неща. Всичко там би могло да те вдъхнови, както преподавателите, така и хората от заобикалящата те среда могат да ти дадат много ако си отворен за това.



Свързани новини