Last news in Fakti

5 Януари, 2023 07:21 6 038 22

Харвардският университет постави България на 50-то място по богатство

  • харвад-
  • университет-
  • богатство-
  • българия

Предвижда се икономиката да расте бавно

Харвардският университет постави България на 50-то място по богатство  - 1
Снимка: БГНЕС

България се нарежда на 50-то място по богатство на глава от населението от общо 133 изследвани държави. Тя се нарежда на 39-то място по сложност и комплексност в света в класацията на Индекса за икономическа сложност (ИИС) - Economic Complexity Index (ECI) - на Харвардския университет, съобщи БНТ.

Живеещите в България 6,93 милиона жители имат БВП на глава от населението от 10 079 долара. През последните пет години ръстът на БВП на глава от населението е средно 2,3%, което е над средните стойности за региона, показва анализът на специалистите от Харвард.

В сравнение с предишното десетилетие икономиката на България е станала по-комплексна, като се е подобрила с 5 позиции в класацията на ECI. Подобряването на комплексността на българската икономика се дължи на диверсификацията на износа ѝ, според индекса.

"В бъдеще България е в състояние да се възползва от много възможности за диверсификация на производството си, като използва съществуващото си "ноу-хау" (опит - б.р.)", твърдят анализаторите.

Според тях България е малко по-комплексна от очакваното за нейното равнище на доходи. Предвижда се икономиката да расте бавно. Прогнозите на Economic Complexity Index за растеж до 2030 г. предвиждат растеж в България от 1,6% годишно през следващото десетилетие, което я нарежда в дъното сред страните в световен мащаб.

През 2020 г. България е изнесла продукти на стойност 40,1 млрд. долара. През последните пет години износът нараства средно с 3,3% годишно, което изпреварва общия икономически растеж, тъй като износът представлява нарастващ сегмент от икономиката. Износът на продукти, различни от нефт, е нараснал с 3,7% годишно през последните пет години, което изпреварва средния ръст в световен мащаб. Вносът възлиза на 38,4 млрд. щатски долара през 2020 г., което оставя България с търговски излишък при стоките и услугите.

Топ 3 експортни дестинации за България са Германия - 16,22%, Румъния – 9,02%, Италия – 7,08%

Според "Атласа на сложността" на Хравардския университет, най-комплексните икономики в света са: Япония (1-во място), Швейцария (2-ро място), Германия (3-то място), Южна Корея (4-то място) и Сингапур (5-то място). Страните от региона също се справят много добре, като Чешката република е на 6-то място, а Унгария - на 9-то. От друга страна, Полша, най-развитата икономика в региона, е на 26-то място - още едно доказателство, че не само размерът на БВП има значение.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 9 Отговор
    Ихааа! Върти Гаврата в Геноцида и тва е.

    Коментиран от #16

  • 2 Мдаа

    46 11 Отговор
    По богатство е ясно, а по бедност как сме... Там трябва да сме първи.
  • 3 да де

    39 14 Отговор
    След КирЕ харвардски силно се съмнявам в това проучване.
  • 4 Българин

    51 15 Отговор
    От 28-мо място в света по БВП станахме най-бедните в Европа и сме най-бързо топящата се нация в света. Без война, бедствия и чуми. Затрива ни демокрацията. Дано следващите стопани на територията ни да са по-грижовни от нас...

    Коментиран от #6, #20

  • 5 БСП за България и Радев

    41 16 Отговор
    Това да не е била дипломната работа на харвардските измамници Кирчо и Кокорчо?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "Грам":

    Казвам каквото е, като не ти харесва промени нещо вместо да кълнеш като ромка.

    Коментиран от #15

  • 8 Мишел

    23 18 Отговор
    33 години след края на соца и още не можем да се освободим от неговото наследство.😃😃😃

    Коментиран от #17

  • 9 Статистик

    30 6 Отговор
    Единият плюска суджуци, а другият - постна зелева чорба. Средно статистически - всеки има на трапезата си свинско със зеле.
  • 10 пппо

    33 15 Отговор
    За 33 години демокрация Ни върнааха със 100 години назад!!

    Коментиран от #18

  • 11 Госあ

    28 6 Отговор
    Като намалеем с още един-два милиона, БВП на глава от населението ще се увеличи още ! Радвайте се !
  • 12 Явно

    11 10 Отговор
    данните им са предоставени от вече бившият премиер К.П.
  • 13 случаен

    13 7 Отговор
    а възпитаникът им я забута още неколко метра надолу
  • 14 А?!!!

    16 9 Отговор
    Ма верно ли?! Е нема начин да не е истина, щом го казнуват от Харвард. Нал ние от наш Кирчу и бандата му си го знаем?! Злато, ток, вода, всичкото това харизваме, щото сме много големи баровци.
  • 15 Оооо Соросляме

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Това от дедо сорос ли го научи? Сега остава да ни го демонстрираш на яве. Ученото си е учено.
  • 16 ХАХАХАХА

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Нещо като средната заплата!!!
  • 17 Освободихме се -

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мишел":

    Селата в разруха и плевели по два метра а къщурките изтърбушени. БДЖ в агония с 50 годишни машини и същата средна скорост, с разпадаща се инфраструктура. Фабрики няма работещи, полузатворени Девня, НХК. Стомана внос от Китай, няма производство, Кремиковци в канала. Корабостроене няма, затворени корабостроителници дори и ремонт няма. АЕЦ наполовина затворен. Населението с почти 30% намаляло, да изброявам ли още. 2 000 000 души работят в чужбина имигрирали завинаги като за всеки да стане човек държавата е инвестирала 100 000 долара прави 200 000 000 000 - двеста милиарда !!! източени от обезкървената БГ икономика.
  • 18 хммм

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "пппо":

    100 години социализъм ни превърна в клоаката на света!!
  • 19 Пъшо

    4 3 Отговор
    Само богатствата от шкафчетата ли влизат в класацията?
  • 20 стоян

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    До 4 ком - ти какво правиш да не е така - народи ли повече деца - отвори ли работни места - плямпането е много лесно
  • 21 жабока БОКО

    4 2 Отговор
    А къде в сласацията е ЧОВЕКА С ЧЕКМЕДЖЕТАТА ? Или него статистиката НЕ го лови ?
  • 22 патриот

    0 0 Отговор
    Заслужен напредък, постигнат благодарение на неучастието на БСП, донесла за годините на нейното управление, не само лишения, бедност и страдания, но и излъгани надежди за по добър живот, които явно иска отново да ни ги натрапи! От тая гледна точка, даването й на мандат за съставяне на правителство, в тая объркана обстановката, означава абдикация от носене на отговорност за съдбата на България!