Last news in Fakti

29 Август, 2012 09:39 939 2

Около $ 115 млн ни спестява руската отстъпка за газа

  • парно-
  • газ-
  • русия-
  • договор-
  • газпром-
  • поскъпване
Около $ 115 млн ни спестява руската отстъпка за газа - 1
Снимка: БГНЕС

Намалението на газа е 11%. Колко ще бъде неговото цифровото изражение - ще стане ясно в края на декември, когато сме изконсумирали всички количества. Предварителните разчети показаха, че намалението ще е около 115 млн. долара, но това зависи от количествата, закупени от Булгаргаз. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, след като в понеделник руската компания Газпром подписа 11-процентното намаление на цената на газа, което ще важи до края на годината.

Добрев заяви, че най-малкото, което може да се каже, е, че няма да има увеличение на цената на природния газ и парното, което всъщност никак не е малко.

"Виждаме, че цената на бензина скочи неколкократно в последните няколко месеца, но това няма да се случи с цената на газа", допълни министърът.

Още не са приключени преговорите с Газпром за доставките на синьо гориво след 2013 година. Такъв трябва да имаме, защото след 1 януари следващата година ние нямаме договор, по който да получаваме газ. За съжаление, въпреки нашите усилия да построим интерконекторните връзки в колкото се може по-съкратени срокове, едва преди 10-15 дни направихме първата копка на интерконектора с Румъния. Предстои, през следващите 6 месеца, да направим такава и на интерконектора с Гърция, и съвсем скоро ще обявим планове за този с Турция, обясни министърът на икономиката и енергетиката.

Местният добив е най-важната алтернатива за България. Той ще ни даде независимост, заяви Делян Добрев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivo

    0 1 Отговор
    gazta nia namalqt nahte v balgaria q vdigat kak stava taka nemoga da razbera dokato nqma darjava s darjavni xora taka hee tia edno vremehni mrasnici dokato smenqt partite i sa na vlast balgaria he stava mnogo zle
  • 2 георги

    0 0 Отговор
    Това момченце, даже и след лъжа, се смее на глупостта на българина.....