Last news in Fakti

5 Септември, 2012 19:12 731 0

ЕК иска признаване на уменията придобити извън учебните заведения

  • ек-
  • знания-
  • умения

Комисията настоятелно приканва държавите членки да признават уменията, придобити извън училището и университета

ЕК иска признаване на уменията придобити извън учебните заведения - 1
Снимка: Факти.бг

В рамките на стратегията си за създаване на работни места и за растеж, Европейската комисия даде началото на инициатива за стимулиране на признаването на уменията и компетентностите, придобити извън училището или университета. Предложението на Комисията има за цел да разшири възможностите за намиране на работа, по-специално за безработните млади хора и за хората, които нямат почти никаква формална квалификация, като например по-възрастните и нискоквалифицираните работници. Освен това то се стреми да подобри достъпа до висше образование, особено за по-възрастните учащи се, се казва в съобщение на ЕК.

С тази препоръка Комисията настоятелно приканва държавите членки в срок до 2015 г. да създадат национални системи за валидиране на неформалното и самостоятелното учене (определенията на тези понятия можете да намерите в рубриката „Контекст“ по-долу). Това би дало възможност на гражданите да придобият пълна или частична правоспособност на базата на умения и компетентности, придобити извън системата на формалното образование. Към настоящия момент единствено Финландия, Франция, Люксембург и Нидерландия разполагат с пълноценно работещи системи за валидиране на неформалното и самостоятелното учене.

Предложението на Комисията ще бъде обсъдено от Съвета и се очаква да бъде прието от министрите по въпросите на образованието и младежта на 23 и 24 ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА