19 Септември, 2012 18:32 1 517 0

Български център на жените в технологиите

  • български център на жените в технологиите-
  • саша безуханова-
  • ева фабри-
  • жени-
  • it

Българският център на жените в технологиите е вече факт.  Това съобщи Саша Безуханова, директор "Развиващи пазари" в "Хюлет-Пакард", която поема и председателството на новата организация,  по време на кръгла маса  „Ролята на жените в ИКТ за конкурентоспособността на България и Европа” .

В Кръглата маса участие взеха Милена Дамянова, зам.-министър на образованието,  Ева Фабри, председател на Европейския център на жените и технологиите, проф. Севдалина Димитрова, зам.-председател на БАН, ръководители на водещи компании от ИКТ* индустрията в България и млади предприемачи.

Това е една организация, която е част от Европейската платформа на жените в технологиите, създадена през 2008 година. Центърът ще обединява усилията на бизнеса, правителството, академичните среди и неправителствените организации за стимулиране на професионалното реализиране на жени в IT сектора и участието им в разработването на технологични и инженерни продукти.

Целта на центъра е повече жени да избират инженерните професии и кариера в науката. С времето да има обмяна на добри практики и преодоляване на предразсъдъците и моделите за това, че инженерната и научната кариера е запазена територия за мъжете.

Поводът да бъде създаден този център са обезпокояващите статистики, че от малко над 50% жени студенти в България, само 20% се обучават в компютърни и инженерни програми, съобщиха организаторите. Освен това над 80% от преподавателите в дисциплини по информационни технологии в България са представители на нежния пол, т.е. малка част от тях търсят практическа реализация в сферата.

Ето защо, плановете на центъра включват изграждане и развитие на професионална мрежа в сектора, организиране на обучения, конференции и проучвания, работа по проекти и участие в различни инициативи и др.

Организацията е насочена към ученици и студенти, на които им предстои изборът на професия и се нуждаят от кариерна консултация, както и към абсолвенти, които сега стъпват на пазара на труда в IT сектора. В центъра са добре дошли и млади специалисти и утвърдени професионалисти за помощ и съвети за кариерното им развитие, за мотивация и опресняване на уменията и знанията им, както и за идеи за разгръщане на лидерския им потенциал.

Според специалистите основните причини, които отклоняват жените от израстването в сектора на технологиите, са липсата на синхронизация на работното време с това на детските заведения и липсата на адекватно отношение към дамите с деца в офиса.

Освен това, ако центърът иска да насърчи жените за кариера в ИКТ, трябва да акцентира върху заплащането. И по-конкретно върху това, че в тази сфера разликата в заплащането между половете е значително по-малка, отколкото в други сектори, коментира Саша Безуханова.

 Ние създаваме една организация, която ще помогне развитието и стимулирането на един допълнителен сегмент, който ще позволи  да развиваме и подкрепяме икономиката на България, каза Безуханова.

Центърът ще работи за трансформиране на представата и на стереотипите, които битуват не само в България, но и в чужбина по отношение на това, че ИТ е запазена територия за мъжете. Ще работим за създаване на среда, в която ние трансферираме знание и квалификации към по-младите и не на последно място насърчаваме интереса в сферата на технологиите, каза Безуханова.

Първоначално идеята за основаването на подобен център за жените в технологиите се формира през 2005г., заяви Ева Фабри, ръководител на европейския проект. Както можете да се досетите от думите, които използвам, тази инициатива е родена в Съединените американски щати.
Заради неоспоримия факт, че непрекъснато нараства населението и според статистическите данни от 2012г., се очаква населението да нараства с 2 млн. всяка година, това неминуемо обуславя необходимостта за включването на повече жени, които да са активни участници от работната сила. Само по този начин ще успеем да прекосим тази бариера и границите, които съществуват между различните поколения, смята Фабри.
Според мен увеличението на броя на жените и тяхното участие в изпълнението на тази програма, може да допринесе за истинския успех за един невероятен икономически растеж в Европа. Европейският център за жените в технологиите стои и зад инициативата в началото на следващата година в Европейския парламент да бъдат изслушани всички тези аспекти за участието на жените в света на технологиите. На тази база се надявам да бъде приета резолюция, която да обхваща тази важна тема за жените в технологиите и по този начин тази идея да се превърне в основна точка в стратегията на Европа 2020г., заяви Ева Фабри.
В Европейския център разчитаме изключително много на ролята на Българския център, защото смятаме, че в България има много жени, които имат изключително добра квалификация. Разбира се, за да се осъществи всичко това успешно, са необходими и моделите за подражание, каза Ева Фабри.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА