Last news in Fakti

27 Септември, 2012 12:36 1 065 5

Борисов: Възложил съм на службите да проверят кандидата за АЕЦ "Белене"

  • атомстройекспорт-
  • борисов-
  • кеслер-
  • белене
Борисов: Възложил съм на службите да проверят кандидата за АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

Наредил съм на службите да проверят колко е надежден кандидата за АЕЦ "Белене". Това заяви премиерът Бойко Борисов при съвместна пресконференция с гостуващия в България генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

В сряда американската компания "Глобъл пауър консорциум" обяви, че проявява интерес за изграждането на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от изявлението на Самюел Реди от компанията пред парламентарна икономическа комисия.

Бойко Борисов отново припомни днес на пресконференция в Министерски съвет, че имаме един гьол и намерения.

Премиерът припомни, че е върнато оборудване за 86 милиона долара, исковете на руската компания пред съда в Женева и Париж са за над 1 млрд. евро.

При преговорите, ако те могат да докажат, че са сериозни инвеститори и не искат държавна гаранция и покрият всички загуби над милиард, ако депозират 200 млн. долара или евро, тогава ще считам, че има сериозен интерес, заяви министър-председателят. Не искам да се спекулира по тази тема. За това предложението в момента се гледа в парламентарната икономическа комисия. .Аз също съм много мнителен човек и за това съм поставил седем условия, каза Борисов.

Според него, ако това се окаже сериозен инвеститор,  НЕК ще се стабилизира. НЕК в момента има половин милиард лева заем и над милиард, похарчени за "Цанков камък", припомни премиерът.

В отговор на въпрос Борисов обясни, че  България харчи 5 милиарда киловатчаса ток и две хилядници на Козлодуй, топлоенергийните, водноенергийните и зелени централи и зелена енергия, произвеждат колко е необходимо ток за страната ни, а излишъкът се изнася. 

Не подписваме, че задължително изскупуваме на по-високи цени в пъти и това да го плащаме 15 години, както са го направили в миналото, каза Борисов и увери, че българския гражданин няма да е ощетен.

Премиерът бе категоричен, че държавата няма да поема ангажимент за изкупуване на тока от частната централа, а за българските граждани има „достатъчно ток". Ако електричеството от новата централа е по-изгодно, държавата ще може да го изкупува, но само ако иска, категоричен бе Борисов. Той ще настоява преговорите да се водят пред българския парламент, за да са прозрачни.

На въпрос дали смята, че хората ще имат интерес да купуват ток от частна американска електроцентрала, Борисов изтъкна, че потреблението на ток в страната е по-малко от произведените количества, поради което излишъкът се изнася. Българските граждани ще могат да купуват ток на либерализирания пазар откъдето искат.

Джовани Кеслер припомни от своя страна, че АЕЦ "Белене" не е в юрисдикцията на ОЛАФ, но пък се следи много внимателно от ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 2 Отговор
    хаха бил възложил на службите да раследват КГБ опс кандидата за белене
  • 2 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    И коя точно компетентна българска служба ще ги провери? Агенцията за борба с градушките? Май най-добре да ги Синода, най-великите агенти са там!
  • 3 руснака

    0 0 Отговор
    егати м...умника! такива неща не се казват бе пожарникарьо!!!! остава да каже, къда планират следващ удар на гдбоп!
  • 4 Оня (от Мат'риаля)

    0 0 Отговор
    Какви служби бе Бойко- нали вече няма ДС нема агенти, нема шпиони- свалихме си гащите за поне 20 години напред.
  • 5 Се та

    0 0 Отговор
    Само немога да разбера, има излишък, пък плащаме най скъпия ток в Евросъюза, в Австрия ИВиЕн го продава на три пъти по ниска цена .аси ;( /а там сигурно са по бедни от нас, ех Горките, трябва да събираме помощи/