Last news in Fakti

28 Септември, 2012 21:46 2 182 0

Глобал пауър: Нищо не разбираме от АЕЦ, но ще помагаме

  • аец белене-
  • глобал пауър

"Ние никога не сме притежавали ядрен проект и никога сами не сме работили по единичен проект от този мащаб". Това признава в интервю за "Капитал" Сам Реди, представител на компанията Global Power Consortium (GPC), която прояви интерес за изграждането на АЕЦ "Белене".

Той се представя като специалист с "30-годишен опит в ядрената индустрия". Реди разкрива, че GPC е създадена като проекта компания, притежавана от Quantum. Тя е регистрирана в щата Делaуер, чийто търговски регистър позволява да не се разкрива реалния собственик.

От своя страна представителят на Quantum Арун Савкур заяви, че те нямат енергиен бизнес в САЩ. "Това, което ние правим в САЩ, е да изграждаме партньорства, с които работим в чужбина", коментира лаконично той.

Савкур уточнява, че Quantum не са енергийна компания, а просто търсят проекти, в които да инвестират. "Ние взимаме един проект, развиваме ме го и след това продаваме основния дял. Например в Бангладеш NEPC разви проекта, след като беше поканен El Paso като инвеститор, и накрая централата беше продадена на Globteq", заявява той.

Савкур отказва да спомене имената на партньорите в "Белене", защото "GPC тепърва започва проучването си; когато имаме достатъчно информация, ще представим инвеститорите".

Сам Реди допълва: "Ние просто казваме, че бихме привлекли стабилни компании като IBM за наши партньори"...

Шест месеца след като правителството на Бойко Борисов замрази строителството на втората атомна централа в Белене, проектът е на път да се възроди. Това става възможно след проявения интерес от малко познат американски инвеститор, който представи намеренията си пред министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Global Power Consortium заявиха, че са в контакт с няколко компании и са готови да създадат консорциум. Те обещаха да не търсят финансиране от българската държава, защото то ще е "гарантирано на 100% от средствата на американските компании". От американския фонд заявиха също, че са в контакт с руската "Атомстройекспорт", но последната обяви, че не се водят преговори.

Самият премиер заяви, че е готов да разговаря с американския фонд, ако бъде депозирана сумата от 200 милиона долара.

Сагата за АЕЦ "Белене" започва още през последните години на комунизма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време.

През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е.

След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 г. "Росатом" убедени в това, че проектът е печеливш предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на "Фортум" и "Алтран".

През ноември 2010 руснаците предложиха и твърда цена от 6,3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещата централа е 60 години.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА