Last news in Fakti

1 Октомври, 2012 14:41 1 710 5

Борисов спира преговорите с инвеститора за АЕЦ Белене до референдума /Обновена/

  • борисов-
  • аец белене-
  • преговори
Борисов спира преговорите с инвеститора за АЕЦ Белене до референдума /Обновена/ - 1
Снимка:БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще разпореди преговорите с частния инвеститор, който проявява интерес за реализация на проекта „Белене" да бъдат прекратени до провеждането на референдум за втора атомна централа у нас. Това съобщи самият министър-председател при откриването на обновения площад „Цар Асен І" пред историческия хълм Царевец във Велико Търново. Според премиера независимо от начина, по който от БСП са събрали над 500 000 подписа, референдум трябва да има при това колкото се може по- скоро, съобщи DarikNews.bg.

„Как са събрали подписите за всички стана ясно", каза Бойко Борисов. „Както си плащат за изборите Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари - плащат, но така или иначе спазвайки Конституцията, референдум трябва да се проведе", добави той.

Премиерът поиска веднага да има дебат в парламента по темата и всеки, който ще гласува за или против, да знае по думите му, като се дадат 22 милиарда лева, от къде ще се вземат, колко ще стрвува токът, кой ще прави електропреносната мрежа.  "Аз смятам, че трябва да се проведе максимално бързо при това положение, но дебатът трябва да бъде в парламента, експертен дебат и съответно да бъде много ясно разписан референдумът. Като се дадат 22 милиарда кой и откъде ще ги вземе, колко след това ще струва токът, след това какво прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво, сиреч ще обременим хората с много експертни въпроси и ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа "за" или "против", заяви Борисов.

Според премиера, на референдума за АЕЦ "Белене" би могло да се гласува по електронен път, за да се спестят пари. "Според мен, защо да не се тества по електронен начин да се направи, както преброяването беше направено и то много успешно, знаете над 50% ако не ме лъже паметта гласуваха по електронен път. Защо и сега да не го тестваме, което пък впоследствие да ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават", уточни премиерът, цитиран от БГНЕС.

Министър-председателят акцентира и върху изказване от вчера на предшественика си на поста и лидер на БСП Сергей Станишев, който заяви, че когато е трябвало да подпише за АЕЦ „Белене" не го е направил, за да запази интересите на България. „Сега да каже кои са били другите интереси", попита Бойко Борисов.

По-късно на извънредна пресконференция в следобедните часове с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев стана ясно, че управляващата партия оттегля проекторешението за преговори с частен инвеститор за АЕЦ "Белене". Добрев обясни, че причината за решението е свързана с обявената легитимност на подписката с искане за референдум по проекта.

Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриха реновирания подход към крепостта "Царевец". Ремонтът на площада е на стойност 1,275 млн. лв. Той е част от проект за подобряване на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура в Община Велико Търново, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Общата му стойност възлиза на 6 256 646 лв. Церемонията по откриването беше съпроводена с историческа възстановка.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ

    0 0 Отговор
    Борисов да не се прави на интересен, а да отговори на един въпрос?: Защо бившият министър на икономиката Трайков заяви, че същите хора от Глобал пауър са преговаряли с правителството още през месец януари?
  • 2 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Хора , ако има запознат в подробности по въпроса да каже как да гласуваме . Защото много неща не са ясни и аз не зная кое в случая е по - добре. Принципно е по добре да имаш мощности от колкото да нямаш разбира се НО зависи на каква цена . След като се построи централата чия всъщност ще бъде ? Какво ще се случва с печалбата от продадената енергия? ; Къде ще се складира отработеното гориво и и на колко време всъщност трябва да се сменява? Ще падне ли цената на тока у нас ако да колко ще струва и от кога ще влезе новата цена? и тн и тн.
  • 3 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    А ,и след като сме се изпокарали с братушките до колко надеждна и качествена ще е работата?
  • 4 Станимир Танчев

    0 0 Отговор
    Референдумът ще покаже !
    Поемане на отговорност, а и на тежестите по плащане на сметката!
    Разумният вариант е нов блок на площадката на Козлодуй.
  • 5 Джим

    0 0 Отговор
    Ядрени отпадаци винаги ще има бе глупак гаден