Last news in Fakti

2 Октомври, 2012 09:19 1 319 7

ГЕРБ: Да питаме за цената на АЕЦ "Белене" на референдума

  • аец белене-
  • герб-
  • доброслав димитров

Не мисля, че формулировката е, че президентът е объркал плановете. След като излезе, че има над 500 000 подписа за свикване на референдум, то суверенът е народът и той трябва да реши. Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ Доброслав Димитров, член на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ.

"Това е над компетенцията на НС. Ние сме длъжни като влезе информация да реагираме спрямо нея. Факт е, че криво ляво БСП успяха да съберат толкова подписи. Друг е въпросът, че шумната им подписка от 800 000 стана на 500 000 подписа. Това е друг въпрос и теза, която е хубаво да бъде обсъдена, тъй като БСП започва винаги с това, че ние манипулираме изборите, а те имат 25% невалидни подписи. В тези 540 000 подписа, които са валидни, друг е въпросът колко хора знаят, че са се подписали там, дали някой друг не ги е подписал. Но това няма как да бъде проверено.

Въпреки това, в ГЕРБ нямаме различни за провеждането на референдума", заяви Димитров. Той е категоричен, че ГЕРБ ще спази закона. "Според закона за референдумите до 3 месеца трябва да бъде проведен референдум от внасянето на обсъждането в парламента. Зимата определено ще бъде интересна. Или през декември, или през януари ще има референдум", обясни Димитров.

Той каза, че на референдума трябва да се отговори как ще бъде построена тази централа, кой ще я финансира. "Хората, които искат да построят АЕЦ "Белене", те трябва да знаят на лично ниво какво ще им коства. Когато някой задава въпроса искате ли проект "Белене", веднага трябва да се отговори на въпроса: при ето тези условия. Сложна е ситуацията с този референдум. БСП подходи доста безотговорно по такава тема, да я направи политическа теза, с която да си провери електоралните нагласи. Много държави например се отказаха от ядрената енергетика. Но не конкретно ще затворим тази или тази централа, а просто няма да развиваме ядрена енергетика в Германия и точка.

Когато става дума за стратегически проекти трябва ясно да се дефинира въпрос, дали с "да" или "не" на ядрена енергетика и конкретно ако е въпросът за проекти, трябва да е ясно кой ще плати. Трябва да има обяснения във въпроса как ще бъде финансиран проектът - с дълг, с частен инвеститор или с данъци. Ще има сериозен дебат в парламента по въпроса", каза Димитров.

"ГЕРБ има ясно решение, че държавата не може да си позволи да участва в този проект, ние не можем да си позволим този разход. Бъркат се печалбите с приходите, тъй като една централа има и разходи. За пример при АЕЦ "Козлодуй" 50-100 млн. на година са печалбите, как точно стигаме до милиарди печалби на година", попита реторично Димитров.

Според него, има три въпроса, които трябва ясно да бъдат подчертани. "Защо този проект не е бил изгоден преди 5 г., а сега е изгоден, когато някой друг трябва да го подписва. Второ, наистина ли е необходимо в момента държавата да плати близо 40 млн. лева за провеждането на референдум, за да направим проучване за електоралните нагласи в БСП. И трето, кой ще плати за един такъв проект", отбеляза Димитров.

Той каза и че 20-30 години поне ще се изплаща този проект. "Когато загробваме държавата с нещо, което трябва да се изплаща поне 20-30 години, не мисля, че трябва да се смесва с парламентарните избори, които са за 4 години. И не може да има въпрос на референдума "да" или "не" за "Белене", тъй като трябва да се отговори кой ще плаща", уточни още Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възмутен

    2 0 Отговор
    Като има толкова ограничения в парите, защо и сегашното правителство 3 години и колко месеца го търпяха, защо не излязоха в началото на мандата и да кажат "Спираме с Белене", а чак сега.Говорят за БСП и прочее предизборни приуми. Да ама не всички включително и тези са маскари и само крадоха от това строителство-колосално по размери и сега искат да го дадат на някой за жълти стотинки, защото ако някой се престраши да покаже колко пари са се хвърлили там до момента от началото на строежа по документи и да се направи една истинска експертиза - колко реално са вложени ще лъсне цялата истина - НИЕ НАРОДЪТ плащаме с ниските си доходи с мизерията в която живеем охолството на шепа хора и това вече 23 години. Докога ???
  • 2 евала бате

    2 0 Отговор
    Гоеми актьорииии , няма такива, веднага да кандидатстват за ОСКАРИТЕ !!!!!!!!!!!!!!
  • 3 АЗ

    2 0 Отговор
    Продажните политици струват по-скъпо от 40 млн. лева. И въпроса е дали искаме централата да дава евтин ток не да образува безумни печалби за неколцина, наша е територията ние решаваме кой от какво би могъл да печели , при сегашните условия с ограничени и поскъпващи енергийни ресурси не можем да си позволим частни централи това е положението на който не му харесва може да излезе през която граница си иска!
  • 4 минаващ

    2 1 Отговор
    За 40 млн. лева,трябва да има референдум по следните теми:
    1. Да излезе ли България от ЕС?;
    2. Да излезе ли България от НАТО?;
    3. Да се развали ли договора за ЕРП - тата?;
    4. Да включим ли 1, 2, 3, и 4 блок на АЕЦ " Козлодуй "?;
    5. Да има ли АЕЦ " Белене "?
    6. Да се намали ли броят на депутатите и с колко?
  • 5 123

    2 0 Отговор
    Настъпва ерата на електро автомобилите?!?
    Дано ерата на болните мозъци преключи по-бързо!!!
  • 6 До 123

    1 0 Отговор
    Ама направо идва ерата на Star Trek и космическите им кораби и като почнем да кръстосваме не една и две Галактики и направо стой та гледай кво нещо ще става!
  • 7 кик

    1 0 Отговор
    абе не знам кво идва ама знам 4е ние си отиваме като население
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове