Last news in Fakti

13 Август, 2020 23:31 2 254 5

49 хил. по-малко са заетите в туризма

  • плаж-
  • море

Наетите намаляха със 70 хил. в кризата

49 хил. по-малко са заетите в туризма - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 49 хил. души по-малко са заетите в туризма спрямо миналата година. През юни в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ са работили 91 хил. души, което е с 35%, или с 48,7 хил. по-малко от същия месец на 2019 г. Това е секторът, който пострада най-много от мерките срещу пандемията, пише в. "Труд".

Значително намалява и заетостта в преработващата промишленост. През юни в сектора са работили близо 470 хил. души, което е спад с 6,2%, или с 31 хил. души на годишна база. На трето място по загуба на работни места е секторът на търговията и ремонта на коли. Заетите в сектор намаляват с 12,7 хил. души, или с 3,2%.
Общият брой на наетите хора през юни е 2,24 млн., което е със 111 хил. под нивото от същия месец на 2019 г.

Спрямо февруари броят на наетите се свива със 70 хил. Намаляването на наетите работници е един от факторите за увеличението на средната заплата през юни. Фирмите уволняват първо най-неопитните си кадри, които взимат най-ниски заплати, и затова средното възнаграждение върви нагоре.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    16 0 Отговор
    Е къде е сега оня симионоф, да се хвали,че помогнал на сектор „Туризъм” или май помага само на него си.Дочух че и той имал чекмедже.ОСТАВКА И СЪД ЗА ПАТРИОТИТЕ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Патриотичен фонд

    5 0 Отговор
    Са мутро-продажници.
    Няма да вземат и 1% на избори, ако не платят на циганите.
  • 5 Гост

    6 0 Отговор
    А тия които нямаха право на ,,борса,, зимата и това лято не успяха да работят? Това са десетки хиляди, интересно тях как ги ,,отчетохте,, и в коя статистика.