25 Август, 2020 16:10 2 188 6

Спад на продажбите при близо 35% от предприятията ни

  • нси-
  • предприятия

Според последната анкета на НСИ 34,7% от фирмите извън финансова сфера посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през юли в сравнение с юни

Спад на продажбите при близо 35% от предприятията ни - 1
Снимка: Shutterstock

През юли 34,7% от българските нефинансови предприятия отчитат спад при техните приходи от продажби, а близо 8% от тях продължават да предприемат стъпки за освобождаване и съкращаване на персонал.

Това показват резултатите от поредно бизнес изследване на НСИ сред нефинансовите предприятия в страната, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение и последвалата пандемична обстановка, свързана с Ковид-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката на страната.

Според последната анкета на НСИ 34,7% от фирмите извън финансова сфера посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през юли в сравнение с юни, когато 34,4% от тях бяха на това мнение. В същото време 46,5% посочват, че не е имало промяна в приходите от продажби през юли (спрямо 43,2% през юни), а при 18,4% е имало увеличение (спрямо 22,2% месец по-рано).

Най-висок процент от компаниите, чиито приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват спад през юли (44,6%) са фирмите от икономически дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности", като за индустрията този относителен дял е 37,6%, а за дейностите "Търговия, транспорт и ресторантьорство" и "Строителството" - съответно по 32,8% на сто, отчита последната анкета на НСИ.

По отношение на наети персонал 23,4% от нефинансовите предприятия са предприели през юли стъпки за ползване на "платен отпуск" по отношение на наетия от тях персонал, докато 12,7% от компаниите са пуснали персонала си в "неплатен отпуск", а при 10,7% е имало дистанционна форма на работа.

Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 7,9% от предприятията, участвалите в експресната анкета на Националния статистически институт, след като през юни подобна мярка предприеха 11,1%, а в разгарата на пандемичната криза и въведените строги карантинни мерки през март и април - съответно 17,2% и 18,5%.

За следващия месец (август) 93,4% анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност (спрямо 92,8% на това мнение при предходното аналогично проучване на НСИ за юни), 3,4% смятат да преустановят временно дейността си (при 3,3% през юни), а едва 1,4% заявиха, че ще прекратят дейността си (при 2.1% на това мнение при предишното проучване за юни).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 финансист Бил Геноцидис

    11 0 Отговор
    Виденовата зима ще ви се стори циганско лято. Златото ще изяде валутата.
  • 2 Рестарт

    10 0 Отговор
    Национализация и ТКЗС - гарантирано от ГРОБ
  • 3 Bace

    13 0 Отговор
    нищо не значи това, най-стабилните сме, Меркел ми го каза докато ме чукваше с лакът. Дава ме за пример на другите балами в Брюксел, а аз си джиткам с 200 по празните улици. Имам дистанционно за умните светофари да ми дават зелена светлина, нищо не знаете вие.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Важното е че чекмежето е пълно.

    5 0 Отговор
    Да живее ГЕРБ и демагогията.
  • 6 777666

    5 0 Отговор
    Да благодарим дружно, че ни спасиха живота на целия екип на НОЩаба и специално на доц. Яко Ще Измреме, проф. Чували С. Трупове и ст.науч.математик Чакаме ПикнНа 5000000заразени. Да ни е честита разрушената икономика! И не забравяйте да си носите парцалите на устата!!!