7 Септември, 2020 23:31 2 442 17

Депозитите на физически лица са се увеличили

  • кредити-
  • депозити-
  • бнб

Финансовият експерт Деян Василев уточни, че цифрите за лоши кредити са на историческо ниско ниво

Депозитите на физически лица са се увеличили - 1
Снимка: БГНЕС

Не се сбъдна очакването за рязък спад в търсенето на кредити заради пандемията от COVID-19. Това отбеляза пред бТВ финансовият експерт Деян Василев. По думите му ипотечните кредити към края на юли възлизат на 11 млрд. лв., потребителските са малко над тази сума.

БHБ пpoгнoзиpa пpeз втopaтa пoлoвинa нa гoдинaтa ĸpeдитиpaнeтo дa пpoдължи дa ce cвивa. „Може би БНБ вижда неща, които пазарът все още не може. След забавянето през март-април, когато всички натиснаха пауза – сега нещата се нормализираха“, допълни той.

Експертът уточни, че депозитите на физически лица са за 57 млрд. лв. и спрямо миналата година са се увеличили със 7,7%. „Хората успяват дори и в кризата да спестят. Тази цифра показва реални спестявания. При потребителските и ипотечните кредити има една кредитна ваканция и тепърва ще дойде денят за равносметка“, посочи Василев.

Една от антикризисните мерки на правителството беше 6-месечен отсрочка на кредитите, считано от 1 юли, но при определени условия. За тази мярка са одобрени 85 343 хил. физически лица и 12 156 фирми.

„Това е един буфер, за който ние не знаем. Тези кредити са отсрочени до 31 декември и ако има влошаване на кредитната система, тя би се видяла на 1 януари 2021 г. Това са 10% от текущите кредити. Цифрите за необслужени или лоши кредити са на историческо ниско ниво“, добави финансовият експерт.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уди Кълвача

    26 5 Отговор
    Кои пестът бе тези които строят WC за 286 000 лв навярно! Нещо не се връзва, кредитите скочил и спестяванията също??!!
  • 2 Панкое

    8 16 Отговор
    Купувайте долари.
  • 3 Софиянеца

    21 5 Отговор
    Бутат по влоговете парите от обществените поръчки парите от нашите данъци и евро фондовете в сметките на физически лица и фирми усвояващи!
  • 4 Робот

    18 3 Отговор
    Нещо повече, знаят се и имената на "лицата""! Знае се и причината, запълнените чекмеджета на гражданите за европейско развитие на България! Развиват се хората.
  • 5 Бойку шкафа

    14 3 Отговор
    Моя депозит е най-голям.И най-важното,платил съм си данъциге към мойте господари..

    Коментиран от #7

  • 6 Град Козлодуй педала

    7 5 Отговор
    Вярно
  • 7 мацката с телефона

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бойку шкафа":

    Спор няма. Баце, ти с твоите шкаФчета, които ги пълнеше всяка седмица, си върха на корупционно-спестяващата пирамида.
  • 8 Новичок

    13 2 Отговор
    На 240 депутата им се увеличиха спестяванията и на работещите в администрацията също,в Мвр и други министерства...
  • 9 слепеца

    4 5 Отговор
    Боко е Виновен !! подкрепи икономиката, подкрепи кредитополучателите. подкрепи пенсионерите и безработните, Айде Оставка !!! ама на хейтърите !!!

    Коментиран от #11

  • 10 Лош материал Театъра продължава

    3 5 Отговор
    Я,другари отидете до морските курорти да видите,как се харчат пари и не може да се намери свободна квартира или хотел. Вижте движението по магистралите и в двете посоки.Вижте ресторантите,че са претъпкани от клиенти и че без резервация нямаш шанс ......и всичко това благодарение на лошите, от резервния ешалон на БКП и с любезното съдействие на Бойко Методиев Борисов-Живков и пред критичния поглед на Румен Георгиев Радев-Живков.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стакмистика

    5 1 Отговор
    Единствения вложен депозит е от шкафчето на бойко.
  • 13 Фрактура на фактуратА

    2 0 Отговор
    Увеличават се , докато не дойде човек като Делян Шиши и Бойчо Буда и да им ги откраднат под една или фдруга форма !
  • 14 Гост

    0 2 Отговор
    Купувайте апартаменти и не се бойте всичко ще е цветя и рози :) Ще си говорим за реалната ситуация след февруари.Умните и имащи възможност заделят пари за да имат защото апартамент не се яде.
  • 15 Боко Слънцето

    0 0 Отговор
    Ето при мене спестяванията нарастват,доходите растат
  • 16 а те се карат по улиците

    0 0 Отговор
    Банките се пръскат от крадени пари. А те разправят че хората пестели. Това е като да видиш ферари във българия и да кажеш че българите са забогатяли. На фона на това продължава заробването на българския народ със огромни ипотеки. Картела се погрижи да няма нормална цена за дом. Дори и много скромен идва на цената на един живот.Говорим за две кутиики в кошера дето са направени да живеят двама студента в тях.
  • 17 а те се карат по улиците

    0 0 Отговор
    Банките се пръскат от крадени пари. А те разправят че хората пестели. Това е като да видиш ферари във българия и да кажеш че българите са забогатяли. На фона на това продължава заробването на българския народ със огромни ипотеки. Картела се погрижи да няма нормална цена за дом. Дори и много скромен идва на цената на един живот.Говорим за две кутиики в кошера дето са направени да живеят двама студента в тях.