2 Ноември, 2020 14:25 13 537 15

Как да започнете бизнес по време на пандемия

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • бизнес-
  • българия-
  • администрация

Какво прави държавата

Как да започнете бизнес по време на пандемия - 1
Снимка: Shutterstock

По време на пандемия не са малко смелите българи, които решават да започнат собствен бизнес. Различни мерки по Закона за насърчаване на заетостта могат да помогнат с финансов ресурс и обучение при започването на стопанска дейност.

В край на април Мария Чолакова решава да започне собствен бизнес – създаване на онлайн съдържание. Пандемията не я плаши и търси съдействие от Агенцията по заетостта. "Приготвих всички документи, направих бизнес план, но от Бюрото по труда и от Агенцията по заетостта единственото, което направиха, е да ме прехвърлят от инстанция на инстанция", каза Мария Чолакова, цитирана от БНТ. Така след множество телефонни разговори Мария се отказва от възможността за държавно подпомагане. "Реших, че ще започна бизнес сама без тези допълнителни средства. Много разчитах наистина на тези 4000 лв., които се отпускат, тъй като щях да закупя техника, офис оборудване, наем, щях да наема пространство, но това така и не се случи.

БНТ: Услугите на Бюрото по труда ползвали ли сте в този период?

"Не. Не съм била регистрирана в Бюрото по труда", каза Мария Чолакова.

Точно регистрацията в Бюрото по труда обаче е първото задължително условие да се ползва държавно подпомагане по Закона за насърчаване на заетостта по чл.47 и чл.49. И остава неясно защо от институциите не са обяснили това на младата жена. Нещо повече - ако безработното лице има идея за собствен бизнес, по двете мерки може да получи различни суми.

В първия случай - НОИ изплаща накуп всички дължими обезщетения за безработица. Във втория могат да бъдат възстановени разходи до 4000 лева. При одобрение се подписва тристранен договор. "Лицата, когато искат да започнат такава самостоятелна дейност, да потърсят консултация с трудов посредник в бюрата по труда, където са регистрирани, добре да прочетат договора, защото те имат права и задължения", съветва Даниела Пирянкова - експерт в Агенция по заетостта Пловдив.

Освен финансови средства кандидат-предприемачите могат да получат и ваучери за обучение и преквалификация. За срока на договора Бюрото по труда осъществява надзор върху дейността им.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    24 2 Отговор
    Като бизнес идея можете да започнете като доносници почасово. Например, ще дебнете пред блока и ще гледате кой е без маска, или с неправилно поставена маска, или пък цивилни в магазините ще правите граждански арести на тия, които са си свалили маските под носа, или брадата. После разбира се ще бъдете поущрени от правителството.

    Коментиран от #3

  • 2 БМБ

    13 1 Отговор
    МоЯТ бизнес си върви на още по-високи обороти, шкафчето се напълни, сега ще вземам четирикрилен гардероб с надстройка.
  • 3 Данчо Ментата

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Там нишата е заета от бабите по балконите, бивши номенклатурчици от ДС и свещениците пред които наивниците се изповядват и си показват нивото на наивност. Досиетата, трябва да се пълнят...
  • 4 4432

    17 0 Отговор
    Вие драги сънародници още си мислите, като тази жена, че ще получите помощ от държавата. Неее, тези пари са за децата на кметове и тн. на случаен човек държавни пари не се дават, трябва да си братчед на боко тъпото.
  • 5 хах

    6 3 Отговор
    Трудна работа, бизнесът е привелегия за комундерите и техните отрочета. Другите могат само да им работят на минимална заплата.
  • 6 Млад весел гербер

    17 0 Отговор
    Първо:Ставате член на ГЕРБ
    Второ:Откривате PCR лаборатория.
    Трето:Честито,вече сте милионер!
    И не забравяйте процента за шкафчето
  • 7 бизнес БГ

    9 1 Отговор
    За да стартирате собствен бизнес първо трябва да изчислите отчисленията за шкафчетата и като ударите чертата ще разберете струва ли си да започвате.
  • 8 МНОГО ДОН КИХОТОВЦИ

    16 1 Отговор
    АТАНАС БУРОВ ГО Е КАЗАЛ ПРЕДИ. ..75 ГОДИНИ. ..ПАРИ СЕ НАСЛЕДЯВАТ. ..ОГРАБВАТ. .ИЛИ СЪС ЗЕСТРА. ....С МНОГО РАБОТА ГЪРБАВ СТАВАШ. .
  • 9 един от многото

    5 0 Отговор
    Като развалите най малко два други.
  • 10 Да започнете

    10 1 Отговор
    бизнес по време на пандемия, е все едно:
    - да си купите фабрика на 9 септември;
    - да си вложите парите в КТБ;
    - да се предпазите с маска в метрото или нощно заведение;
    - да станете милионер с фиш или билетче от лотарията на Божков;
    - да изкарате повече от 300 км с Тесла, която може да мине 500
    - да ви върнат надвзетите пари след изравняване на сметките от парното
    - да вземат сараите на Доган;
    - брата на М. Велчев да върне милионите от компенсация за Covid
    - американците да ни докарат Ф16 за Коледа
    - Ердоган да стане християнин ... и т.н.
  • 11 трес

    6 1 Отговор
    В БГ богати са само мафиотите и техните политици
  • 12 Обективно

    4 1 Отговор
    Бизнес по време на пандемия и то в България от нормален обикновен човек е ......глупост, не самоубийство по-точно.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.