Last news in Fakti

15 Ноември, 2012 14:23 1 780 6

Петър Димитров: Няма ново намаление на цената на газа

  • петър димитров-
  • газ-
  • газпром

Категорично се потвърди предположението, че ново намаление на цената на газа няма да има. Договореното през август т.г. намаление на цената от 11% е окончателно и нищо не се е променило.

Това каза депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Петър Димитров по повод подписаните договори с "Газпром". За информацията от правителството, че цената на газовите доставки ще падне с 20% от 1 януари 2013 г., Димитров обясни, че тези 20% се получават като се броят 11% плюс намалението на нефтените деривати, по които се определя цената по формулата.

По бензиностанциите почти непрекъснато намалява цената на дизела и цената на бензина. Предполагаме, че са събрали 11 плюс 9 и от 1 януари 2013 г. обявяват намаление на цената с 20%. Но никой не каза с колко се намалява цената на газовите доставки спрямо 31 декември 2012 г. и това е въпросът. Затова смятам, че спрямо 31 декември 2012 г. с нищо няма да се намали цената, категоричен е Димитров.

Преговори на практика не е имало, констатира Димитров. Потвърдило се е и другото предположение, че на практика следващите 15 г. България няма да получава транзитни такси от газа през страната.

Доходът от съвместното предприятие ще отива за покриване на инвестицията и за покриване на кредита, предоставен от "Газпром". Така че ще се транзитира газа на Газпром, парите ще отиват при тях и България няма да получава нищо, смята червеният депутат. След този период от 15 г., ако сме разбрали правилно, няма никакви гаранции какъв ще бъде размерът на транзитните такси, продължи Димитров. Ако нямаме такива, съвместното предприятие най-вероятно ще намали тези такси и ще работи на себестойност или на минимална печалба, което означава, че и след 15 г. страната ни няма да получава нито лев от "Южен поток".

Ако теглим чертата ползата за България от този проект е никаква, убеден е той. В същото време проектът е съпоставим като цена с проекта АЕЦ "Белене ", но голямата разлика е там, че централата щеше да произвежда електроенергия за България и за региона, а тук няма да е така, добави той.

Димитров завърши с подозрението, че след определен период, ако съвместното предприятие не успее да покрие разходите по кредитирането на този проект "Газпром" най-вероятно ще стане собственик на трасето по схемата "дълг срещу собственост".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ben gazara

    1 0 Отговор
    toq samo vejdite li si boqdisva ?
  • 2 Пешо

    1 0 Отговор
    Колям късмет сме извадили, че България все пак е оцеляла някак си, след управлението на такива чукундури като този другар. Освен да крадът от държавата, за друго не ги бива тези некадърници от тройната коалиция.
  • 3 неутрален

    0 1 Отговор
    Тоя "умник", защо не спомене, кой договори началните "Високи цени" ?

    В допълнение да кажа една подробност...
    11% отстъпка имахме до 1.1.2013, от тогава трябваше да сме по старата хубава цена. Съответно постоянната промяна, която ще е 20+% си е съвсем нова договорка..

    БСП да си мълчи за газа, че по тяхно време цените му се умножиха по 2 ..
  • 4 Николай

    1 0 Отговор
    Газ пикаят :)
  • 5 Стефан Красимиров

    0 1 Отговор
    Господи Димитров е и прав и не прав.

    - Прав е,че не трябва да събираме 11 % + 9%-10 % и горе долу около 20% и малко отгоре.

    Но има и още нещо, което би следвало да се отбележи:
    Природния газ беше изкуствено завишен на международния пазар с 18 %.

    Следователно, ако извадим от 18 % - 9% / 10 % излиза, че нямаме абсолютно отстъпка, а напротив повишение на цената с 8% това е истинската картинка....

    Заблуда на която трябва да вярваме, че "онази бременната жена е девдтвенна" и ние трябва да вярваме.
  • 6 кирилов

    1 0 Отговор
    айде бе пешо...
    ти нали все го намаляваше
    скрий се по-добре - всички са наясно, че си продажен и прост!