Last news in Fakti

7 Декември, 2020 14:40 6 921 18

Бизнесът обяви от какви специалисти има нужда

  • бизнес-
  • томчо томов-
  • специалисти

Какво мислят студентите за това държавата да плаща обучението в дефицитните специалности

Бизнесът обяви от какви специалисти има нужда - 1
Снимка: Shutterstock

Държавата ще плаща обучението на студентите в дефицитните специалности, ако работят по специалността си пет години в България. Това предвижда нова наредба на Министерството на образованието и науката, която е предоставена за обществено обсъждане.

„Предложението се дискутира с бизнеса от години“, посочи в „Хоризонт до обед“ Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара:

„Първоначалните остри потребности от кадри са в сферата на здравеопазването, образованието, инженерно-техническите кадри във всички индустрии – химическата, преработващата, биотехнологии, селско стопанство, а също социални работници, а също и в информационните технологии- автоматизацията".

„Работодателят има ангажимент да осигури стаж, след това заетост на завършилия за определен период от време, със заплащане не по-малко от средното за предприятието", посочи още Томов.

По думите му това е една добра стъпка към срещане на интересите и на студентите, и на работодателите. Важно е тези договорни отношения да се спазват.

Бизнесът очаква проектът на Наредбата да се приеме още за следваща учебна година.

„Засега няма огромна вълна от работодатели, готови да се включат в този списък, но очаквам интерес в бъдеще“, заяви още Томов.

„Тази идея крие някои несъвършенства, като за една компютърна компания е голям ангажимент да наемеш някого за пет години, а това е ангажимент и за студента, защото той няма да може да промени работното си място“, коментира темата в „Хоризонт до обед“ Димитър Николов, студент втори курс компютърно и софтуерно инженерство в Техническия университет.

„Компютърна фирма също губи, защото може да иска да уволни служителя, а при прекратяване на договора, фирмата трябва да заплати съответната сума преведена от държавния бюджет".

Проблем за студента може да се окаже съвместяването на стажа и обучението.

„Аз не бих се възползвал от тази възможност. Аз сега работя в компютърна фирма и със заплатата мога да си изплащам таксите. Така че в този сектор Наредбата не е толкова необходима.“


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    52 2 Отговор
    Има начин хората да останат тук, и той е елементарен. Просто трябва бизнеса да започне да плаща, няма начин да дават 400-500 евро заплата и човек да стои при положение, че може да работи за 2000.

    Коментиран от #7, #10, #13

  • 2 коки

    63 2 Отговор
    Бизнеса обяви от какви специалисти има нужда : ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ - Ако може за по 6$ на месец !!! Киро ГЕЛА ще потвърди !
  • 3 Бизнесът

    35 1 Отговор
    има нужда от сервитьори, портиери, шофьори, от такъв род специалисти.
  • 4 Гост

    31 3 Отговор
    Още една четворка от борисофф и сме изчезнали всички...

    Коментиран от #5

  • 5 Лопатар

    11 27 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Кои сте вие дето ще изчезнете????? Аз работя в една фирма по прекарването на газопровода общ работник съм по цял ден подпирам лопатата и гледам машината докъто копае но не се оплаквам ето и сега стоя в фургона на сухо щото вали и затова мога да пиша не се оплаквам макар че съм на работа всеки ден е вземам 140 лв. надник на седмица се събират 980 а за месеца ще оставя да сметнеш ти. Не ми трябва Германия не ми трябва Англия.

    Коментиран от #6, #12, #14

  • 6 Venturа

    32 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лопатар":

    Е то защото има такива като тебе, дето подпират лопатата, всичко което се строи у нас е калпаво и прекалено скъпо.
  • 7 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Ключовата дума е "работи".
  • 8 SDEЧЕВ

    6 3 Отговор
    СТУДЕНТСКИ ЗАЕМ Е НАЧИНА. ТОВА СА КОМУНИСТИЧЕСКО-КРЕПОСТНИ СПОСОБИ,КОИТО ПРЕДЛАГАТ. ВСЕКИ НАД ОПРЕДЕЛЕН МИНИМАЛЕН БАЛ ЗА ТЕЗИ СПЕЦИАЛНОСТИ ДА ИМА ПРАВО ДА ПОЛУЧИ ЗАЕМ,КОЙТО ДА ПОКРИЕ ТАКСИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И МАЛКА ИЗДРЪЖКА ЛСЛЕД ТОВА ДА ВРЪЩА ПАРИТЕ АКО ИСКА И ОТ ПАПУА И НОВА ГВИНЕЯ,АКО В БГ НЯМА ПОДХОДЯЩ ДОГОВОР.КАПИТАЛИЗЪМ
  • 9 Ядеитн

    3 0 Отговор
    Квот изкарах - изкарах, квот натеглих - натеглих, ни ривъ. Нищо веке ми не требе. Саде един охранител, колко да варди дорде разпродам квот е останало и една жена да чисти, готви и да понаглежда кащите.
  • 10 Аз40

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    400-500 евро? Разходете се из България, де да беше така. От друга страна незачитането на правата на работниците е също от основните проблеми, както е и некомпетентността.
  • 11 Смотания

    13 1 Отговор
    С крадци и мушенници като ГЕРБ няма управия..
  • 12 Василев

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Лопатар":

    Кажи къде я подпираш тази лопата, та да дойдем да подпираме и ние. За такъв надник ще подпираме даже по две лопати, а и на дъжда ако трябва ще стоим.
  • 13 Ще има да чакаш

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Де е този бизнес който може да плаща 2000 евра.
    Там където ги дават държавата си е на място у помага на бизнеса.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 робство

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: със заплащане не по-малко от средното за предприятието", посочи още Томов."- Това означава, че работодателят иска роби, а не квалифицирани работници! Знаем, какви са средните заплати в нашите предприятия! При подписан предварително дългосрочен договор, специалистът с висше образование (и със средна заплата) няма да може да напусне!
  • 16 Студентите

    0 0 Отговор
    Студентите вчера ни чуеха ни видеха и после се и гърмяли от такива специалисти имаме нужда
  • 17 Вълканов

    0 0 Отговор
    Бизнесът има нужда от кадри, но ние желае сам да си ги създава. Затова увеличаватчасовете за извънреден труд. Тоест, знаещите и можещите да бачкат повече.
    Бизнесът има нужда от технологии, за да бъде конкурентен. Но печаббата си я решава с по-висока цена за потребителя и повече извънреден труд.п
    Това е съвременния Български бизнес. После се сърдят, защо гражданите предпочитат евтиния внос.
  • 18 Ко Не

    1 0 Отговор
    Беге бизнес ! Ко ! не