14 Декември, 2020 12:07 3 004 8

Самолет без вредни емисии? Може.

  • самолет-
  • германия-
  • екология

HY4 вече е на старта - самолетът, задвижван с водород, който изобщо не отделя вредни емисии, получи разрешение да започне тестови полети в Германия

Самолет без вредни емисии? Може. - 1

Йозеф Кало и екипът му от университета в Улм от години работят по проекта на самолет, задвижван с водород, който не отделя никакви вредни емисии. Единственият отпадъчен продукт при модела HY4 е вода. Последната версия на самолета беше представена в Щутгарт. Регулаторните органи разрешиха на HY4 да започне тестови полети в Германия.

Задава ли се транспортна революция?

Първият пробен полет на HY4 бе осъществен още през 2016-а година. В разработката на самолета участват стартъп компанията H2Fly, Германският аерокосмически център и университетът в Улм. По време на представянето на най-новия модел на летище Щутгарт, федералният министър на транспорта Андреас Шойер каза във видео обръщение: "Това, което се създава тук, може да промени мобилността."

На борда на HY4 водородът и атмосферният кислород се използват в горивната клетка за производството на електрическа енергия. Тя от своя страна задвижва електрическия мотор. Ако използваният водород се генерира с помощта на електричество от възобновяеми енергийни източници, ще става въпрос за т.нар. "зелен водород". Той е предпоставката за това HY4 да функционира с нулеви емисии.

Учените очакват революция в транспортните услуги в следващите три до пет години: "Виждаме, че е възможно в самолета да се съхранява достатъчно водород за изминаването на 2000 километра при превозването на 40 до 80 души". До 2030-а година на борда на самолета ще могат да се качат и редовни пасажери.

Ключовата роля на водорода

Към момента авиационната индустрия е изправена пред огромни предизвикателства, и то не само заради пандемията. Въздушният трафик вреди особено много на климата. Според Федералната агенция по околна среда неговият принос към парниковия ефект е между пет и осем процента в световен мащаб. В същото време страни като Германия и Франция отпускат милиарди за изследвания на водорода. И в рамките на европейската "Зелена сделка" до 2050-а година ще бъдат инвестирани до 470 милиарда в развитието на базираната на водород икономика. Използването на водород в транспортния сектор би било особено полезно там, където няма алтернативи, които да са благоприятни за климата - в тежкотоварния трафик с камиони, в корабоплаването или по неелектрифицирани влакови маршрути.

Тестването на влакове, задвижвани от водород, започна преди две години в Долна Саксония. А създаването на влакове, годни за редовно движение, се планира в началото на 2022-ра година. Германските железници планират пробно пускане за 2025 година. Производител на водородния влак е "Сименс".

Макар да е скъпо, инвестициите не спират

"Зеленият водород" обаче все още е твърде скъп. Според Международната агенция по енергетика той ще стане конкурентоспособен най-рано през 2050 година. А и засега Германия не разполага с необходимото количество възобновяеми енергийни източници, за да произвежда достатъчно водород.

Въпреки това и лидерите в бранша инвестират все повече в разработката на водородни двигатели. Макар авиацията да пострада тежко от пандемията, "Ербъс" обяви, че планира до 2035-а година да пусне на пазара беземисионен самолет, задвижван с водород.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Dido d

    4 3 Отговор
    Ту 154 отдавна е летял на водород
  • 4 яко ни лъжат

    12 8 Отговор
    ТОВА Е ЕДНА ГОУЕМА ЛЪЖА. НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО БЕЗ ВРЕДНИ ЕМИСИИ. ДА СЕ СМЕТНАТ ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ ПО СЪЗДАВАНЕТО МУ. САМО ГУМИТЕ МУ КОЛКО ВРЕДНИ ЕМИСИЙ СА ИЗЛЪЧИЛИ. ЯКО НИ ЛЪЖАТ.
  • 5 Хо хо хо

    6 0 Отговор
    Може с по един пътник и полезен товар от мрежичка с картофи.
  • 6 премъдри

    0 0 Отговор
    тъй тъй...това го говоря от едо 10-15 години..това е бъдещето
  • 7 Въпрос

    0 0 Отговор
    А когато водорода срещне кислорода ко ще стане
  • 8 Vili

    2 0 Отговор
    Поредното лицемерно тъпоумие на евро бюрократите.Ще правим транспорта на ток ама всеки да си купи ядрен реактор за гаража.
    Ще правим самолети на водород но не казват колко ток е нужен за производството.
    А цената .Смешници