Last news in Fakti

25 Януари, 2021 10:42 2 738 23

Велев: Ако има свободен внос на ваксини, процесът ще се ускори значително

  • свободен внос-
  • ваксини-
  • аикб

Нямаме регистрирани ваксини, които се използват в цял свят и кой знае защо в Европа не бързат да се регистрират, коментира председателят на АИКБ

Велев: Ако има свободен внос на ваксини, процесът ще се ускори значително - 1
Снимка: БГНЕС

Важно е да има възможност хората да избират ваксини и в този процес да се включат и предприятията и работодателите - за бизнесите, където това е по-необходимо. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.

„Ние нямаме регистрирани ваксини, които се използват в цял свят, но в Европа, кой знае защо, не бързат да се регистрират руски, китайски ваксини. Ако всички, които вършат работа, се регистрират и има свобода за техния внос и прилагане, този процес би могъл да бъде ускорен значително. И по линия на нашите контакти, които бизнесът има, със свои партньорски организации от тези страни“, коментира Велев в предаването „Преди всички“.

Статистиката ще покаже, че заболеваемостта през 2020 г. е била по-малка от тази през 2019 година, посочи още Васил Велев. Това по думите му означава, че бизнесът е успял да създаде подходящите условия, добра хигиена и да реорганизира работния процес, така че хората в индустрията да работят.

„Затова за нас е странно, че в бюджетната сфера, където се очаква хората също да работят, те нито искат да работят присъствено, нито искат да се ваксинират. Трябва да изберат едно от двете.“

Много от затворените бизнеси са отвъд ръба и закъснялата подкрепа спомага за това, отбеляза Васил Велев.

„Парите, които още не са получили като подкрепа за първата вълна, са похарчени предварително. Очакването им от съконтрагенти, от кредитори само отлага на този етап обявяването във фалит. Ситуацията никак не е розова.“

Помощите за първата вълна, за затварянето през март и април, още не са получени от средните предприятия, каза Васил Велев.

„Нито едно от средните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди – от тези, които са кандидатствали и са одобрени. Говорим за тези, които са пострадали – със спад от над 20% за продажбите. За средните поне има яснота и класиране, и се знае кой ще получи някога. Докато за малките не е стартирала още мярката“, изтъкна Велев.

„Една година вече ще стане закъснение. Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат.“

Същевременно вече трета година Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) не прави нищо за иновациите и конкурентоспособността, смята Васил Велев. Според него „сега предстоят избори и всички ще обещават големи заплати, но заплатите се изработват – за да растат заплатите, доходите, стандартът, трябва да има инвестиции, а нищо за подкрепа на инвестициите в последните години не се прави“.

Вместо средствата по ОПИК да насърчават инвестициите, те се използват за подкрепа на ликвидността в кризата срещу коронавируса. Това пренасочване на средства в средносрочен план лишава икономиката от подкрепа на конкурентоспособността, което е недалновидно, допълни Васил Велев.

Всички пари по програмата са разпределени за подкрепа на ликвидността и спасяване от коронавируса, вместо за това да се използват бюджетни средства, заяви още той.

Освен затворените бизнеси има много, които формално не са затворени, но имат срив и спад на продажбите над 50%, категоричен е Велев.

Бизнесът ще разчита на доброто планиране и бързия старт на новите оперативни програми, отбеляза Васил Велев. По думите му бизнесът очаква поне една четвърт от средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост да се заделят за подкрепа на инвестициите в икономиката, а не сегашните под 8%.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    36 1 Отговор
    В България след 89 г свободата минава през Козяк. Няма Козяк има свобода доходи и просперитет. Герб са нещастници. ГЕРМАНИЯ вката 200 хил дози от ново лекарство без ничие разрешение. Тук БМБ чака смс на английски. ОК!

    Коментиран от #13

  • 2 Велев, пак нещо не си разбрал

    38 1 Отговор
    Врътката е да купуваш ваксини от 18$ и да не бързат да те ваксинират защото ще им спре бизнеса. Не може да се поръчаш евтини ваксини без да питаш организаторите на пандемията.
  • 3 Пацо

    20 4 Отговор
    Слушах го по радиото този. Ъъъъъъъъъ, аааааа, ъъъъъъъъ. Едно изречение не може да каже като хората. Тъп ли е или се прави на такъв . Това е въпроса.

    Коментиран от #4, #19

  • 4 БОЗА

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    Не е тъп...просто се стопира процеса по правене на кинти от робовладелците поради ЛИПСА НА РОБИ... ;-)
  • 5 Перо

    24 0 Отговор
    Правилен коментар,но как ще стане,когато имаш държавен управник с чужди началници и чужди интереси?

    Коментиран от #6

  • 6 БОЗА

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Въпросът Ви задава отговор... ;-)
  • 7 Лост

    4 1 Отговор
    Да не те държи още от Василев ден?
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    20 2 Отговор
    Такива като този ще рекетират наемниците си да се ваксинират под претескта с уволнение. Ще трябва да избирате дали да работите там или да захвърлите оковите.
  • 9 киро

    11 1 Отговор
    Едно време СИВ ни казваше какво да внасяме и какво да изнасяме,а сега ЕС! Егати държавата!
  • 10 Антигерб

    16 0 Отговор
    но в Европа, кой знае защо, не бързат да се регистрират руски, китайски ваксини.

    Е как парите ще отидат при неправилните хора - този не знае ли че е по-важно парите да отидат при правилните хора отколкото живота на овцете.
  • 11 РАДИО ЕЛТО

    10 2 Отговор
    ВАСИЛ ВЕЛЕВ пее как му нареди шайката олигарси капиталисти кожодери
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    7 0 Отговор
    мафия
  • 13 И Унгария

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    също реши сама какви ваксини и колко да внесе. Отгоре на всичко един европейски фактор каза, че ВСЯКА ДЪРЖАВА може да решава какви ваксини да осигури на населението си, БЕЗ да се съобразява с регистрацията им в ЕС. Ама нашето министърче или не знае това, или знае кой взема комисионните. Впрочем - Астра Зенека също все още не е одобрена - ама нейната ваксина е вече внесена у нас. Дали няма връзка с една гербава евродепутатка - или поне с майка й? И още нещо - защо съм длъжен да подписвам "информирано съгласие", но НЯМАМ ПРАВО да избирам ваксина извън внесените от държавата? Дали това не е насочване на процеса в "правилна" посока"?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Родители

    2 4 Отговор
    Не трябва да се пускат всички ученици едновременно
  • 16 Баш Гост

    4 0 Отговор
    Ей тоз ще изяде хляба на Мангъра. От всичко взе да разбира.
  • 17 Марешк

    4 0 Отговор
    И аз съм за свободният внос на ваксини. Който от където намери и каквито намери. Нали, ще се бият на матриала. Важното е да има далавера.
  • 18 Янките ВЪН

    6 1 Отговор
    "При 5 одобрени ваксини, ще можем да имунизираме 2,5 млн. души до края на юни" ? Да ама какви ваксини, американски ! Америка продава само ОРЪЖИЕ. А сега най-съвременното ОРЪЖИЕ са ваксините. Е, хранете пак американците, световните терористи. Няма друга оръжейна машина която да си самовзриви небостъргачите за да си напълни гушите за сметка на хората !

    Коментиран от #23

  • 19 Загрижен яко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    Този хрантутин,

    един шут отзад и

    заедно с Домусчиев , директно за Америка ,

    без право на обратно влизане,

    през границите на България?

    Мекерета долни?
  • 20 Любимец 13

    4 0 Отговор
    Добро утро! Само, че свободен внос е невъзможен в васална БГ
  • 21 Ковидов

    1 0 Отговор
    Няма нужда от внос, ще си ги забъркваме сами, напр. в Опицвет. За търговците като Велев ваксините са просто стока, от която може да се припечели още нещо /то си е така де, но потоците трябва да вървят в строго определена посока/
  • 22 Един

    0 0 Отговор
    Ваксинирайте се всички! И отпред и отзад , по няколко пъти! Ама пак няма да има файда от вас!
  • 23 О щастие

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Янките ВЪН":

    За тебе специална ваксина от Русия Таварищ Путин лично ще ти я сложи След двайсет дена пак