Last news in Fakti

10 Декември, 2012 08:43 1 076 2

„Булгаргаз“ внася предложението си за цената на газа

  • газ-
  • булгаргаз

„Булгаргаз” ще внесе окончателното си предложение за нова цена на природния газ от догодина.

Шефът на държавното дружество Димитър Гогов вече анонсира, че искането ще е за намаление от около 9 на сто от цената, която действа през последните 3 месеца, отбеляза „Нова телевизия“.

От новата по-ниска цена на синьото гориво ще зависи и поевтиняването на парното и топлата вода.

В средата на ноември страната ни подписа с Русия нов договор за доставка на газ - посредниците отпаднаха, а заложената в него тарифа е с над 20% по-ниска от тази, по която страната ни купуваше преди 1 април тази година.

Въпреки голямата отстъпка енергийният министър Делян Добрев потвърди вчера, че „Булгаргаз” не може да си позволи природният газ да поевтинее с повече от 9 на сто. Причината е финансовото състояние на дружеството.

В няколко последователни периода регулаторът задържаше цените на газа и парното за сметка на дружеството. А топлофикациите дължат на „Булгаргаз” над 184 милиона лева. Над 90 на сто от този дълг е на Софийската топлофикация.

От намалението, което поискат днес от „Булгаргаз” зависи и как ще се промени цената на парното.

Държавната комисия, която определя цените ще реши дали да се съобрази с него или да наложи отстъпка в размер, различен от поискания. Регулаторът ще определи и тарифите на топлинната енергия. Парното и топлата вода ще поевтинеят различно в различните градове в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    пълни глупости. ако топлофикация дължи пари на булгаргаз, тогава булгаргаз трябва да си ги иска от топлофикациите - това няма нищо общо с увеличаване на печалбите. А булгаргаз след отстъпка ще печели с 11% повече от преди. Честито на потребителите, които няма да видят никакво намаление на цените!
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    вия сигурно чупите всички световни рекорди по простотия какво е булгаргаз за кого работи кой има дял от него съответно и печалба отговорът е много прост вашите бедни и честни депутати някой от вас знае ли реалната цена на газта купуван от русия и защо според вас я крият от народа за да не разберете колко голяма печалба правят и то на ваш гръб цената на газта е между 5 и 10 стотинки на литър сами си правете изводите