Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 14:01 7 043 8

В търсене на оферти - (Без)Полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството

  • строителство-
  • съвети-
  • инвеститори-
  • оферти

Преди събиране на оферти вкарайте изпълнителите в някаква рамка

В търсене на оферти - (Без)Полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството - 1
Снимкa: Shutterstock

Според Евростат 58% от германците живеят под наем, мъжете в Германия и жените в България имат еднаква средна продължителност на живота -78,6 г. В строителни или ремонтни дейности се въвличат предимно половинките на едните и те живеят средно с 12 години по-кратко от половинките на другите.

За да отложим неизбежното - преди събиране на оферти вкарайте изпълнителите в някаква рамка. Опишете начина, по който да бъдат оформени офертите, изискванията, които имате към тях, начин и време за комуникация... Няма да ви липсва, ако не ви будят посред нощ. Така поемате инициативата още отначало и изпълнителите ще усетят, че им се налага да се съобразяват поне от време на време, поне с някакви правила и изисквания на инвеститора.

Нека количествената сметка бъде остойностена без да се променя нищо по нея за да можете да получите по-лесно сравними оферти. И без това не е точна, нито пък достатъчно пълна, дори при наличие на проект, за да става хаосът още по-голям с оферти, които трудно бихте разбрали, че се отнасят за един и същ обект. За съжаление, проектантите не са задължени да предупреждават, че количествените сметки към проекта трябва да бъдат унищожени преди да бъдат прочетени. Някои в пристъп на хуманност, вероятно след гледане на филм за Коледа, проявяват малко съчувствие към инвеститора и упоменават, че техните сметки не са предназначени за изготвяне на оферти. На харизан кон зъбите не се гледат. Няма да съветвам да платите за по-точна, защото няма да ме послушате.

Вашите изисквания може да откажат част от строителите да участват и е важно да бъдат такива, че да получите оферти от най-подходящите или като говорим за строителство от най-малко неподходящите изпълнители.

И умната, стресът е сериозен, статистиката – желязна. Българските мъже живеем кратко, защото строим и поддържаме имоти. Съветът ми е мъжете да прехвърлим някои задължения и на половинките - нека сами избират примерно водопроводчика, а ние дори да не сме вкъщи, докато ремонтира. За да живеем по-дълго.

------------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    10 4 Отговор
    Вземайте кредити ( ако ви държи г@за) и на работа! .. че трябва да се хранят банкерите.
  • 2 Софиянец

    17 8 Отговор
    Боже какви глупости, този надали и един покрив е завършил
  • 3 тарикату

    19 2 Отговор
    Жените сами да избират водопроводчика, и той да ремонтира, докато юъжа не е вкъщи?

    Авторът е гений!

    Що не каже, мъжете да избират чистачката ида работи, докатожена им я няма.

    Коментиран от #6

  • 4 Исско

    3 2 Отговор
    И? Дай ся да не строиме... И да не поддържаме имоти...
  • 5 Жан Мюмюн Уцьов

    4 1 Отговор
    Г-н Тарикату, един добър водопроводчик (етнонимът "Polish" се използва в пейоративен смисъл за "plumber", особено от домакини от Уест Мидландс и Западен Йоркшър, чиито съпрузи често пътуват в командировка) може да замени вертикален щранг с хоризонтален за 35-45 минути, като укрепи стабилността на системата чрез увеличаване на цолажа и поставяне, естествено, на подходяща латексова изолация на РР тръбата...

    Коментиран от #7

  • 6 Съгласен

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "тарикату":

    Един приятел смята, че женският аналог на водопроводчик е детегледачка. Не знам защо. Та той би предложил мъжът да провежда кастинг за детегледачки и да се занимава с тях за да има баланс в семейството, а не само жената да се нагърбва с всички задължения в семейството.
  • 7 Драган

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Жан Мюмюн Уцьов":

    Поставянето на изолация на тръбите е задължително, много проблеми се появяват ако не е сложена. Който не иска да слага - да полага тръби само вкъщи!
  • 8 Владо шофьора

    3 1 Отговор
    Отново чудесна статия инж.Кирмин.Благодаря.
    Очаквам с нетърпение статия за набивни пилоти.