Last news in Fakti

13 Декември, 2012 15:08 1 270 0

Половината от домакинствата имат достъп до интернет

  • нси-
  • интернет-
  • изследване

През 2012 г. повече от половината домакинства (50.9%) в България имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан растеж от 5.9 процентни пункта спрямо предходната 2012 година. Това съобщават от пресцентъра на Националния статистически институт.

С висок ръст се отличава и показателят за широколентовия достъп, при който е регистрирано увеличение от 11.0 процентни пункта спрямо предходната година, и достига 50.8% за 2012 г., т.е. почти всички домакинства, имащи достъп до интернет, са с осигурена бърза и надеждна широколентова връзка.

Показателна е тенденцията за навлизането на новите технологии - за пет- годишен период относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е удвоил, а използването на широколентова връзка бележи ръст от 30.1 процентни пункта.

С най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет - 59.3%, е Югозападният район, към който принадлежи и столицата. След него се нареждат Южният централен и Югоизточният район, в които около половината от домакинствата имат достъп до интернет - съответно 50.3 и 49.6%.

От тенденцията в страната значително изостават домакинствата от Северозападния район, където едва 38.2% имат достъп до интернет.

Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 3.9 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2012 г. повече от половината (50.3%) от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет.

Данните от проведените до момента изследвания за използване на ИКТ от лицата сочат, че най-активните потребители в мрежата са младежите между 16 и 24 години, като 81.3% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Регистрирана е обратнопропорционална зависимост между възрастовите групи и честотата на регулярното използване на интернет - с напредването на възрастта на населението се наблюдава понижаване на стойностите на този показател, като от населението в най-високата възрастова група (65 - 74 навършени години) едва 8.2% използват глобалната мрежа.

Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 51.1 и 49.5%.

Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 85.3% от лицата с високо образование използват редовно глобалната мрежа, при само 19.0% от лицата с основно или по-ниско образование.

При ползването на глобалната мрежа от лицата за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление, се наблюдава положителна тенденция на растеж – увеличение от 1.2 процентни пункта в сравнение с предходната година. Най-значителен е делът на лицата, които са получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация (24.9%), следван от изтеглилите официални формуляри от официална интернет страница (13.2%) и изпратилите попълнени формуляри (11.3%) през последните дванадесет месеца преди датата на интервюто.

При използването на предлаганите онлайн услуги от държавната администрация, жените са малко по-активни от мъжете - съответно 27.5 и 25.7%.

Данните от изследването за използване на ИКТ от домакинствата и лицата за 2012 г. показват, че постепенно се увеличава делът на хората, които пазаруват за лични (неслужебни) нужди онлайн. За последните 12 месеца преди провеждането на интервюто 9.2% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години са направили онлайн покупки, което е с 2.5 процентни пункта повече спрямо предходния период.

Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, като 63.6% от пазарувалите по интернет са закупили такива артикули. На следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации (31.3%) и покупките на книги, списания, вестници или електронни материали за обучение - 25.9%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА